Америка намагається приховати недоліки капіталізму в Африці

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: 26 лютого 2023 року перша леді США завершила свій п’ятиденний візит до двох африканських країн — Кенії і Намібії.

Ця поїздка є її шостим візитом до Кенії і першим до Намібії. Візит Джилл Байден відповідає рішенням , прийнятим на останньому американсько-африканському саміті в Вашингтоні, на якому президент Джо Байден виразив бажання зміцнити відносини з Африкою. В ході своєї поїздки Джилл Байден приділила особливу увагу просуненню демократичних цінностей , розширенню прав і можливостей для жінок і молоді , а також зусиллям по рішенню продовольчої безпеки.

Коментар: Поїздка першої леді відбулась через декілька місяців після того, як президент США Джо Байден прийняв лідерів 49 африканських країн в Вашингтоні і пообіцяв , що «Сполучені Штати будуть працювати для майбутнього Африки». Під час цього триденного саміту у грудні минулого року Байден об’явив, що цим літом здійснить візит до Африки і що сім інших високопосадових членів адміністрації , включаючи Джілл Байден і віце-президента Харріс, здійснять поїздки у цьому році, щоб продемонструвати свою прихильність партнерству з Африканським континентом. За даними «Washington Post», візит першої леді є демонстрацією підтримки африканських країн , де також зростає вплив Китаю. До того ж , згідно американській розвідці, Китай розглядає можливість надання Росії зброї, Блінкен, у свою чергу, назвав це «серйозною проблемою».

Очевидно, що Америка вважає Китай загрозою своїм інтересам в Африці. Америка для досягнення своїх інтересів спричиняє тиск на африканські країни , як, наприклад, вона вимусила їх проголосувати в ООН за засудження російського вторгнення в Україну (де Китай утримався). А взагалі американська дипломатія в Африці буде більш ефективною , якщо американці не будуть використовувати політику «або ми, або вони», особливо проти Китаю. Держсекретар Ентоні Блінкен заявив союзникам, що Америка не очікує, що вони будуть вибирати між Вашингтоном і Пекіном. Слід зазначити, що, починаючи з 2000 року, Китай кожні три роки проводить Форум китайсько-африканської співпраці у якості засобу просунення своїх дипломатичних і торгових інтересів. Китай є найбільшим торговим партнером Африки, об'єм товарообігу між сторонами два роки назад досяг 254 мільярдів доларів США, що в чотири рази перевищує обсяг торгівлі між Сполученими Штатами і Африкою. А рівень китайських інвестицій в Африканський континент перевищує майже вдвічі американські.

Що стосується розширення прав і можливостей жінок і молоді, відсутності продовольчої безпеки і просунення демократії, Джілл заявила: «Я завжди вважала, що підтримка жінок і молоді в усьому світі має вирішальне значення для нашого спільного майбутнього, в основі якого лежить освіта, здоров’я і розширення прав і можливостей». Ця заява показує рівень цинізму і лицемірства, адже ані для кого не секрет, що озброєні сили США коїли і продовжують коїти звірства по відношенню до жінок в усьому світі під приводом становлення демократії і війни з «тероризмом», як в Афганістані і Сомалі. Західні політики, особливо американці, повинні визнати, що капіталізм, прийнятий і захищаємий усім світом, є причиною пригноблення жінки не тільки в Африці, але й в усьому світі. Порочна західна ідеологія є єдиною причиною страждання людства.

Порочна торгова політика , нав’язана Америкою і Європою,як, наприклад, свобідна ринкова економіка , призвела до економічної катастрофи найбагатший континент. Кенія, Намібія і уся Африка спустошені придушуючими темпами зубожіння, голоду і хвороб. Політика Байдена у відношенні Африки є усього лише продовженням колоніальної експансії в африканські країни. Усі зусилля і інвестиції Америки, Європи і Китаю скеровані на те, щоб завдати шкоду Африці , але ніяк не користь. Америка та її капіталістична ідеологія є головним джерелом усіх світових проблем.

Іслам — це єдина ідеологія, якої потребує світ, тільки Іслам здатен надати високе положення жінці і молоді.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Шабан Муаллим
Представник інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Кенії
14 Шабана 1444 р.х.
6 березня 2023 р.

 

 

Головне меню