Перетворення Близького Сходу!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Прискорення політичних подій на Близькому Сході вселяє надію на нову еру стабільності і співпраці, яка прокладає шлях до процвітанню усього регіону, після більше аніж десятирічного періоду спустошливих конфліктів і війн.

У розпал великих дипломатичних зусиль по врегулюванню важковирішуваних криз, особливо після саудівсько-іранської угоди, міністр іноземних справ Саудівської Аравії – принц Фейсал ібн Фархан провів переговори зі своїм сирійським колегою Фейсалом аль-Мікдадом, який відвідав королівство уперше з 2011 року. Обидві сторони підкреслили зусилля по досягненню політичного рішення, поверненню біженців, про необхідність підтримувати сирійську державу, розширити її контроль, покласти край заколотам і зовнішньому втручанню, а також працювати над поверненням Сирії в обійми арабів.

У п’ятницю 14 квітня, в Джидді відбудеться зустріч країн Ради співпраці Перської затоки, в якій також візьмуть участь Йорданія, Єгипет та Ірак, де відбудеться обговорення повернення Сирії до Ліги арабських держав після того, як її членство було призупинено у 2012 році.

Раніше до Ер-Ріяду прибула іранська делегація, щоб підготувати підґрунтя для відкриття іранських дипломатичних місій в Королівстві. Уперше за довгі роки, двері іранського посольства в Ер-Ріяді були відкритими.

Окрім того, у прагненні зміцнити єдність країн Перської затоки, і у зв’язку з помітним розвитком відносин між Бахрейном і Катаром, Манама і Доха об’явили про відновлення своїх дипломатичних відносин після зустрічей між двома сторонами в штаб-квартирі Ради співпраці в Ер-Ріяді. На зустрічі сторони обговорили розбіжності між двома країнами, в тому числі морські кордони. Обидві сторони підтвердили, що цей крок виходить із обопільної згоди розвивати відносини і зміцнювати інтеграцію і єдність країн Перської затоки.

На тлі зниження напруженості в регіоні, також відбулась зустріч міністра іноземних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу з його єгипетським колегою Самехом Шукрі в Анкарі, де вони обговорили розширення дипломатичного представництва, зміцнення економічної і енергетичної співпраці. Сторони також обговорили шляхи вирішення лівійської кризи («Al Qabas» 13 квітня 2023 р.).

Коментар: Перш ніж приступити до політичного аналізу нещодавніх вороже-товариських відносин режимів в регіоні, я хотів би сказати тим, хто стверджує і сподівається, що режими стараються на благо: «Прокиньтесь, о, мої брати мусульмани!».

Кров Мурсі і Хашоггі, відсікання іранської руки в Ємені, усунення Башара Асада і т.д., усе це залишається без уваги. Ворог перетворюється в друга, а чиста кров відразу перетворюється у воду у!

Є одна політична істина, яку необхідно ухопити залізною рукою. Справа в тому, що регіон, як і раніше, політично і економічно колонізований західним країнами. Режими в регіоні підкоряються тій чи іншій західній державі. Хто не має цього ключа розуміння, перед ним будуть закриті двері розуміння реальності, і він залишиться полоненим режиму, який буде ганяти його направо і наліво. Без ключа немає виходу із цього виру.

Спроба довести, що режими в регіоні обертаються навколо своїх власних інтересів і переслідують благородні цілі — це спроба, яка не заслуговує на серйозне обговорення. Адже, насправді, вони обертаються навколо інтересів колоніальних держав.

І мова тут йде не про гнівне обурення, посмішку чи перебільшення. Швидше, мова йде про роки крові, розтрачені багатства, розсіяні розуми і насіння ненависті, посіяне внаслідок безглуздих війн і авантюр. Немає сили і міці ні у кого, окрім Аллаха!

О, мої брати в Ісламі! Ви однозначно заслуговуєте на більш досконалу політичну систему, аніж та, яка існує в наших країнах. Зверніть свій погляд на Праведний Халіфат, який дійсно заснований на ісламській акиді. Ця держава належним чином реалізує закони Ісламу в життя, і буде являтись гарантом ваших інтересів.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Усама ас-Сувейні, Кувейт
26 Рамадана 1444 р.х.
17 квітня 2023
р.

Головне меню