Ас-Сісі виправдовує свою поразку високою народжуваністю

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі знов попередив про наслідки росту населення в Єгипті, описавши його як катастрофічний. Ас-Сісі заявив, що повинна бути легалізована трудова міграція із країн з високою щільністю населення до інших країн, таких як Європа, або країн з низькою щільністю населення (ВВС 06.09.2023 р.).

Коментар: «Тероризм і ріст населення – дві найбільші небезпеки, з якими стикається Єгипет», – фраза, повторена президентом Єгипту для виправдання своєї нездатності справитись з кризами, з якими стикається народ Єгипту. В своїй заяві на Всесвітній конференції по народонаселенню, ас-Сісі запропонував полегшити легальну імміграцію. Тобто, він запропонував експорт робочої сили до західних країн, як спосіб подолання кризи при обмежених ресурсах Єгипту, за умовою, що через деякий час вони повернуться до своєї країни, адже Захід багатий на ресурси, але має проблеми з нестачею робочої сили.

Інакше кажучи, ас-Сісі вимушує до міграції молодих людей, що позбавляє Єгипет талановитих і компетентних спеціалістів. Хіба ця політика не була приховано реалізована протягом багатьох років, коли на ринку праці спеціалісти не знаходили роботу по своїй спеціальності?! Це призвело до витоку лікарів, інженерів і навіть фермерів. У той час, як армії і військовим були виділені величезні землі, які ті обробляли, забудовували заводами і якими торгували. Чому військовим такі привілеї; чи не для того, щоб ті потім захищали режим?!

Ас-Сісі також запропонував ввести політику обмеження народжуваності, посилаючись на досвід Китаю в 1970-х роках, відомий як політика «однієї дитини», яку так само застосували Японія і Туреччина.

Єгипет вже багато років проводить політику по скороченню народжуваності. Згідно доповіді Центру національної статистики Єгипту, коефіцієнт народжуваності в 2021 році знизився до 2,85 на жінку, тоді як в 2014 році він знаходився на рівні 3,5. Проте, коли міністр планування і економічного розвитку Єгипту виразила надію на досягнення середньої народжуваності на рівні 1,8 дитина на одну жінку, ас-Сісі відповів, що ціллю є досягнення рівня, меншого, аніж 1 дитина на одну жінку.

Китайський досвід, яким надихнувся ас-Сісі, почався реалізовуватись в 1978 році і призвів до зменшенню більше аніж на 400 мільйонів немовлят з миті його введення до 2000 року, за заявою китайської клади. Китайське керівництво вважало, що таким чином воно зменшить політичні, економічні, соціальні і екологічні проблеми. Проте в 2015 році даний підхід провалився і призвів до негативних соціальних наслідків, таких як збільшення примусових абортів, особливо у випадку, якщо родина хотіла мати хлопчика, а також приховані народження дівчаток, що викликало дисбаланс статей. З часом ситуація усугубилась, коли чоловіки почали відчувати труднощі у пошуку жінок для шлюбу. Потім Китай почав проводити протилежну політику, дозволяючи народження другої дитини дитина, якщо один із подружжя був єдиною дитиною у своїй родині. Потім, у 2015 році, було прийнято рішення, яке дозволяло кожній родині мати двох дітей без яких-небудь умов, після того, як ця політика призвела до збільшенню літніх людей і зниженню молоді. В останні роки Китай надає фінансові заохочення для родин, які вирішують мати трьох дітей.

Щоб краще зрозуміти настирливі спроби ас-Сісі запровадити дану політику, ми можемо навести слова Мустафи Худрі – директора Єгипетського центру по дослідженню громадської думки, який у 2021 році в інтерв’ю «Аль-Джазірі» сказав: «Плани по контролю над народжуваністю, які намагається запровадити ас-Сісі, були нав’язані йому Міжнародним банком, тому що це одна із необ’явлених умов кредитування». Він також додав: «Це будуть лише формальні заходи, які неможливо реалізувати, тому що режим ас-Сісі нестійкий і не зможе запровадити такі заходи насильно, особливо враховуючи, що він знаходиться в стані політичної нестабільності через внутрішні і зовнішні обставини, які загрожують його існуванню».

Якщо ми подивимось на коментарі людей в соціальних мережах, то побачимо багато висловлювань, овіяних сарказмом і засудженням. Як тільки народ починає вимагати рішення якої-небудь проблеми в суспільстві, будь то освіта, охорона здоров’я і багато інших проблем в Єгипті, то відповідь завжди одна, що причина усіх проблем — це «висока народжуваність», а рішення полягає в контролі народжуваності.

Що стосується Ісламу, то він спонукає і хвалить тих, хто прагне мати багато дітей. Передається зі слів Анаса (р.а.) що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

تَزَوَّجُوا الْوَدُودَ الْوَلُودَ فَإِنِّي مُكَاثِرٌ بِكُمْ الْأَنْبِيَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

«Одружуйтесь на жінках, які сильно люблять і багато народжують: в Судний день я буду пишатись вашим числом перед іншими пророками».

Також, Іслам в основі заборонив аборт після того, як строк вагітності досяг 40 днів. Аборт після 40 днів рівносильний вбивству невинної душі, за що належить дія (викуп). Гуррат — викуп за гріх, складає звільнення раба чи рабині, або ж виплата десятої частини викупу за вбивство свобідної людини.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Радия Абдуллах
27 Сафара 1445 р.х.
12 вересня 2023 р.

Головне меню