Чи потрібна світу «Велика двадцятка»?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Щорічний саміт G20 світових лідерів збереться з метою координації світової економічної політики. До порядку денного Нью-Делі входять – змінення клімату, економічний розвиток, борговий тягар в країнах з низькими прибутками, а також інфляція, викликана російсько-українською війною. Якщо учасники зможуть досягти консенсусу по буд-якій або усім із цих тем, вони опублікують спільну офіційну заяву («The New York Times» 6 вересня 2023 року).

Коментар: «Велика двадцятка» чи «G20» — міжурядовий форум, до складу якого входять 19 країн і Європейський Союз. G20 працює над рішенням ключових питань, пов’язаних зі світовою економікою, таких як – міжнародна фінансова стабільність, пом’якшення наслідків змінення клімату і сталий розвиток.

В G20 входить більшість найбільших економік світу, включаючи промислово розвинуті країни і країни, які розвиваються. На їх частку припадає біля 80% світового валового національного продукту, і 75% міжнародної торгівлі.

В контексті могутніх капіталістичних країн «Велика двадцятка» розглядається як іще один інструмент, який використовується для просунення інтересів і контролю над ресурсами третього світу. Під прикриттям світового порядку і міжнародного права Захід нав’язує правила, які у першу чергу служать його інтересам, часто сіючи хаос в країнах третього світу. Коли закон чи правило не відповідають інтересам сильних колоніальних держав, вони обходять їх. Про що свідчить відмова Сполучених Штатів приєднатись до кліматичному Кіотському протоколу, через побоювання його впливу на нафтову промисловість країни.

«Велика двадцятка» не змогла забезпечити фінансову стабільність і захистити оточуюче середовище в глобальному масштабі, що примусило навіть західних мислителів відкрито обговорювати її недоліки. В минулому році економіст Дені Родрік і політолог Стівен Уолт в журналі «Foreign Affairs» написали статтю, в якій було сказано: «Усе більш очевидно, що орієнтованого на Захід підходу вже недосить для вирішення багатьох проблем, які визначають міжнародні відносини». Вони прогнозують менш одностайне і узгоджене майбутнє, де переважання західних політичних переваг буде менше, і де кожній країні буде надана більша свобода в управлінні своєю економікою, суспільством і політичною системою.

Мир страждає через колоніальні країни, їх альянси і організації, які мають величезний вплив у світі, особливо над слабкими країнами.

Неоколоніалізм тісно пов’язаний з ідеєю наживи і грабування ресурсів третього світу, що породжує багато проблем. Світ буде продовжувати страждати до того часу, поки люди вірять в ідею світового порядку, в якій сильні колоніальні держави контролюють усе. Тому ми не зможемо зробити світ краще і щасливіше, поки не вирішимо три проблеми: міжнародна система, контроль і гегемонія крупних колоніальних держав і існування неоколоніалізму.

Жага влади і багатства в колоніальних країнах не припиниться. Необхідно змінити уявлення людей про союзи і організації між наддержавами і сильними країнами. Управління міжнародними відносинами, організованими на основі альянсів наддержав чи сильних країн, призводить до хаосу, що тягне за собою поширення бідності і відчаю. Сильні країни засновують структури і інститути, через які вони ділять владу, вплив і ресурси між собою.

З дозволу Всевишнього Аллаха, другий Праведний Халіфат змінить міжнародну громадську думку відносно союзів між сильними державами. Халіфат почне ідеологічну і політичну боротьбу проти існуючого світопорядку, щоб кожна країна могла сама вирішувати свою долю, а не залежати від міжнародних організацій, інститутів і союзів. Таким чином, вихід Халіфату на міжнародну арену приведе до корінних змін в міжнародних відносинах, що у свою чергу приведе до послабленню і навіть знищенню влади колонізаторських країн над світом.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Інженер Зішан, Пакистан
30 Сафара 1445 р.х.
15 вересня 2023 р.

Головне меню