Ідея Халіфату і Хізб ут-Тахрір тримають невіруючих у страху

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Книга єврейського письменника Вальтера Лакера під назвою «Путінізм: Росія та її майбутнє з Заходом» в перекладі доктора Фаваза Заарура, опублікована в Арабському книжковому домі в Бейруті. Автор тричі згадав Халіфат и Хізб ут-Тахрір, помістивши партію у список радикальних і екстремістських угрупувань, на сторінках: 124-125, 129, 197. Зокрема, Вальтер Лакер зазначив:

«Найбільш активним воєнізованим рухом в Центральній Азії була Хізб ут-Тахрір, панісламістська політична організація, яка була заснована в Йорданії у 1950-ті роки і мала намір створити всезагальну Ісламську державу (Халіфат). В даний час вона заборонена майже в усіх країнах, включаючи арабські. Її перспективи в деяких країнах Центральної Азії, на кшталт Киргизії, не варто недооцінювати».

Коментар: З того часу, як на початку минулого сторіччя крупні держави змогли зруйнувати Халіфат, вони почали працювати над тим, щоб не допустити його повернення. Тому вони розірвали мусульманські землі на дрібні і слабкі суб’єкти, в яких встановили своїх намісників, щоб не допустити єднання мусульманських земель в одну державу, і не допустити об’єднання мусульман в єдину Умму. Ідея відновлення Халіфату була видалена із свідомості мусульман, а сам Халіфат був представлений як історія, яку неможливо повторити.

В 1950-х роках шейхом Такиюддіном ан-Набхані, нехай змилується над ним Аллах, була заснована партія «Хізб ут-Тахрір», яка прийняла ідею Халіфату і почала вести діяльність всередині Ісламської Умми над його відновленням. Режими мусульманських країн усвідомили небезпеку цієї партії і серйозність її заклику. Вони усвідомлювали, що Халіфат, до якого закликає партія, зруйнує те, над чим вони працювали десятиріччями. Вони розуміли, що Халіфат викоренить їх вплив і вижене із країни.

Ми бачимо, що ступінь чутливості до згадуванню ідеї Халіфату у невіруючих та їх прислужників вкрай висока. Вони страшаться самої лише цієї ідеї, де б вона не з’явилась і на якій би мові не була виражена. Це один із прикладів, демонструючих, наскільки невіруючі бояться ідеї Халіфату. З миті свого виникнення у 1950-х роках ідея Халіфату була міцно зв’язана з Хізб ут-Тахрір, і тому у них аналогічна реакція до цієї партії, тому що вона дотримується цієї ідеї і працює над її втіленням.

Як би то не було, те, чого вони бояться, скоро стане реальністю, оскільки це обіцянка Всевишнього Аллаха і радісна звістка Його Посланця ﷺ. Хізб ут-Тахрір невпинно веде діяльність над втіленням ісламського образу життя, Всевишній Аллах неодмінно підтримає Своїх щирих рабів, навіть якщо через деякий час. А ті, які вчиняли несправедливо, скоро дізнаються, куди вони повернуться.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір 
Халіфа Мухаммад, Йорданія
15 Рабіуль-Авваль 1445 р.х.
30 вересня 2023 р.

Головне меню