Віра і стійкість жителів Гази сприяють прийняттю Ісламу

Палестинець закликає до молитви (азан) серед руїн мечеті Аль-Амін Мухаммад, яка постраждала від ізраїльського авіаудару, у Хан-Юнісі, Газа. Фото: Абед Загут/Анадолу через Getty Images

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Через декілька днів після початку війни в Газі по усьому світу стартувала кампанія по вивченню Ісламу з боку блогерів і активістів, особливо в Сполучених Штатах, серед яких були і американська блогерша Еббі Хафіз.

В інтерв’ю телеканалу «Аль-Джазіра» Еббі сказала: «Те, що відбулось в Палестині, стало переламним моментом і причиною мого обернення в Іслам». Еббі підкреслила, що вирішальним чинником прийняття Ісламу стала стійкість жителів Палестини, яка побудила її знайти джерело цієї стійкості, внаслідок чого вона почала читати Священний Коран («Аль-Джазіра»).

Коментар: Пречист Аллах, який виводить нас із негараздів і дарує нам промінь надії у тіні зла, злочинів і невір’я. Пречист Аллах, Який зміцнює серця Своїх щирих рабів у розпал болі і страждань. На тлі жорстоких злочинів єврейського утворення, від якого не були позбавлені ані люди, ані дерева, ні каміння... на тлі руйнувань і вбивств, від яких розриваються наші серця — особливо при виді мертвих дітей, — і незважаючи на усі ці страждання, палестинський народ показав стійкість, силу, підкорення перед предопределінням Аллаха і упевненістю в Його допомозі. Ця стійкість, терпіння і покірність стали причиною того, що багато людей почали читати Священний Коран, вивчати і приймати Іслам. Саме Іслам виховав цих стійких, сильних, терплячих і рішучих особистостей. Нехай благословить Всевишній Аллах жителів Гази!

Невіруючі не здатні зрозуміти стійкість, силу і терпіння віруючих перед злом, несправедливістю і злочинами. Вони не розуміють радість матери, чиї діти пали мучениками. Вони не розуміють, чому людина, яка втратила дім і родину, говорить: «Хвала Аллаху в будь-якому положенні, в радості і горі». Вони не розуміють, як людина, яка отримала травму або втратила кінцівки, може бути терплячою і такою, що віддає хвалу Аллаху за своє положення. Невіруючі не розуміють, як людина жертвує собою і своїм майном заради довольства Всевишнього Аллаха. Так, вони не розуміють цього. Тому що у них духовна порожнеча, а їх розуміння життя обмежено лише матеріальним світом.

Мусульманин переконаний, що не спіткає його нічого, окрім того, що начертав йому Аллах, що шкода і користь — в руках Аллаха, і що Всевишній Аллах владний над тиранами і злочинцями. Всевишній Аллах сказав:

وَلَا تَحْسَبَنَّ اللهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الْأَبْصَارُ * مُهْطِعِينَ مُقْنِعِي رُءُوسِهِمْ لَا يَرْتَدُّ إِلَيْهِمْ طَرْفُهُمْ وَأَفْئِدَتُهُمْ هَوَاءٌ

«Не думай, що Аллах не відає про те, що коять беззаконники. Він лише дає їм відстрочку до того дня, коли закотяться погляди. Вони будуть поспішати з запрокинутими головами. Погляди не будуть повертатись до них, а їх серця будуть спустошені (переповнені страхом і позбавлені усіх інших почуттів)» (14:42).

Мусульманин також переконаний. Що життєвий строк і прожиток знаходяться тільки в руках Аллаха.

إِنَّ اللهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ

«Воістину, Аллах є Надіялючим прожитком, Володіючим могутністю, Міцним» (51:58),

اللهُ يَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِينَ مَوْتِهَا وَالَّتِي لَمْ تَمُتْ فِي مَنَامِهَا فَيُمْسِكُ الَّتِي قَضَى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَيُرْسِلُ الْأُخْرَى إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

«Аллах забирає душі в мить смерті, а ту, яка поки не помирає, — під час сну. Він утримує ту, якій Він предопреділив смерть, а іншу відпускає до певного строку. Воістину, в цьому — знамення для міркуючих людей» (39:42).

Мусульманин знає, що за проявлене терпіння перед труднощами він отримає велику нагороду.

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ

«Воістину, терплячим їх нагорода воздається повністю без рахунку» (39:10).

Тому мусульманин жертвує усім, чим може, щоб добитись довольства Всевишнього Аллаха і Його Раю, він з упевненістю говорить, що перемога буде за релігією Аллаха, навіть якщо через деякий час.

كَتَبَ اللهُ لَأَغْلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي إِنَّ اللهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ

«Аллах приписав: «Перемогу неодмінно отримаємо Я і Мої посланці!». Воістину, Аллах — Всесильний, Могутній» (58:21).

Війна в Газі, незважаючи на біль і страждання, викрила тих, на кого сподівались люди — правителів, вчених, світову спільноту і гуманітарні організації. Війна розкрила брехню і подвійні стандарт, які спотворювали образ Ісламу і мусульман. Після того, як стійкість жителів сектора Газа розкрила цю брехню, багато людей побачили в Ісламі рішення життєвих проблем.

وَيَمْكُرُونَ وَيَمْكُرُ اللهُ وَاللهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

«Вони хитрували, і Аллах хитрував, але ж Аллах — Найкращий із хитрунів» (8:30).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір

Бараа Мунасира

21 Джумада аль-уля 1445 р.х.

5 грудня 2023 р.

Головне меню