Чи скоро закінчиться російсько-українська війна?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Міністр іноземних справ Росії Сергій Лавров заявив, що лідери декількох західних країн зв’язались з Москвою з метою проведення спільних зустрічей для обговорення української кризи.

На спільній прес-конференції зі своїм білоруським колегою Сергієм Алейником в Москві Лавров заявив, що «один дуже високий керівник західної країни декілька разів через різні канали, як мінімум — три різних канали, посилав сигнали про необхідне обговорення української кризи».

«Росія завжди готова до серйозному діалогу з країнами, які готові припинити спроби забезпечувати свою безпеку за рахунок інших, ущемляти законні інтереси РФ та руських, які проживають в різних країнах по усьому континенту», — підкреслив Лавров.

Лавров процитував слова президента Росії Володимира Путіна: «Ті, хто проти переговорів, повинні розуміти, що чим довше вони будуть примушувати президента України Володимира Зеленського вести війну, тим більш складними для них будуть ті умови, в яких ці переговори можуть розпочатись». Лавров зазначив, що російська сторона ніколи не відмовлялась від переговорів, а навпаки, виражала готовність реагувати на будь-які переговорні ініціативи.

«Якщо ж хтось ставить майбутні контакти з Росією в залежність від перемоги київського режиму над РФ, то це лише означає, що така людина не розбирається в політиці і не розуміє «реального розкладу сил», і говорити з нею нема про що», — заявив Сергій Лавров.

Сліз зазначити, що міністр іноземних справ Росії 1 грудня заявив, що Москва не бачить ніяких ознак готовності Києва і Заходу вирішити конфлікт в Україні дипломатичним шляхом, пояснивши: «А якщо ви почуєте, що говорять усілякі генеральні секретарі НАТО і Євросоюзу, вони говорять тільки одне: ми повинні підтримувати Україну, тому що якщо Україна зазнає поразки, то це буде поразка для усього Заходу» (youm7.com, 15.12.2023).

Коментар: Заяви російського міністра іноземних справ з’являються в умовах регіональних і світових змін, які можуть вплинути на хід російсько-української війни. Особливо це стосується останніх подій на Близькому Сході, де єврейське утворення веде жорстоку війну проти жителів сектора Газа. Це конфлікт приваблює світову увагу і став домінуючою темою стрічках новин, перекриваючи інші події, і це пов’язано з чуттєвістю і небезпекою близькосхідного регіону, особливо палестинського питання. Більше того, європейські країни розчаровані, вони вже давно почали проявляти невдоволення війною в Україні. Окрім того, 2024 рік — це рік президентських виборів в США, останній рік в президентському строку, в якому адміністрація США буде прагнути врегулювати конфлікти, а не активізувати їх.

З урахуванням вищесказаного російська сторона сподівається сісти за стіл переговорів з Заходом, щоб вирішити цю дилему, яка усім завдає збитку. Тому заява голови російського МЗСу не викликають здивування, і вона може свідчити про те, що існують контакти і обговорення по цьому питанню, хоча вони не є настільки серйозними, щоб про їх існування говорили відкрито і акцентували на них увагу.

Безумовно, ця війна вирішиться за столом переговорів, де Захід буде вести переговори з Росією від імені України. І, звичайно ж, інтереси України відійдуть на другий план, у першу чергу будуть враховуватись інтереси Заходу.

Реальність говорить про наступне:

Український контрнаступ провалився, незважаючи на тривалу підготовку, що викликало розчарування на Заході по відношенню до України. Це вказує, що внутрішня ситуація в Україні нестабільна і схильна впливу.

В ЄС підсилились голоси, як сумніваються в користі цієї війни і в користі антиросійської політики, що позначилось на скороченні військової і фінансової підтримки України. Тим не меш, ця підтримка продовжується.

З іншого боку, Росія, незважаючи на український контрнаступ, зуміла взяти під контроль українське місто Бахмут, після чого почалась довга пауза на фронті.

Росія також стикнулась з труднощами через спроби Пригожина підняти заколот, але цю кризу вдалось взяти під контроль без серйозних наслідків.

Стабільність російської економіки, незважаючи на західні санкції і витрати війни, означає, що Росія не рухне.

Невдача російських військ та їх застій на фронті обумовлений їх слабкістю і недостатньою серйозністю в атаці.

Незважаючи на згадані вище переваги і недоліки, будь то для України чи Росії, війна не припинилась, і обидві сторони не сіли за стіл переговорів. Це тому, що питання припинення українсько-російської війни знаходиться в руках Америки, а вона досі говорить: ми прагнемо перемогти Росію.

Чи надала Америка Україні останній шанс отримати перемогу над Росією до літа наступного року? Або ж війна буде плавно розвиватись після виборів в США?


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад ат-Тамізі
9 Джумада ас-сані 1445 р.х.
22 грудня 2023 р.

Головне меню