Рішення для рохінджа — відмова від націоналізму і повернення до Халіфату

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

ООН закликала виділити 852,4 мільйона доларів для допомоги біженцям рохінджа в Бангладеш, які втекли від репресій із М’янми в 2017 році. Бангладеш прийняв більше мільйона біженців-рохінджа, більшість із яких — мусульмани. Ескалація конфлікту в М’янмі, підсилена військовим переворотом, поставила народ рохінджа у вкрай тяжке положення, і сьогодні 95% представників рохінджа залежать від допомоги, і тому міжнародна солідарність має вирішальне значення.

Відсутність фінансування погіршує і так складну ситуацію, особливо це стосується жінок і дітей. Обмежена можливість отримати освіту і засоби до існування для більшості біженців вимушує їх вживати ризиковані засоби втечі до Малайзії та Індонезії. Зусилля по репатріації в М’янму залишаються безуспішними на тлі триваючого занепокоєння щодо прав людини і розслідування геноциду з боку ООН. Громадянські безлади в М’янмі підтверджують таку погіршувану гуманітарну ситуацію, яка в значній мірі ігнорується на світовій арені. Верховний комісар ООН по правам людини підкреслив важке положення М’янми, що є найбільшою трагедією нашого часу, якій мало хто приділяє увагу («Аль-Джазіра»).

Коментар:

Мусульмани-рохінджа були вимушені покинути свою батьківщину в регіоні Ракхайн в М’янмі. Більше мільйона біженців проживають в Бангладеш, іще тисячі розкидані по іншим регіонам, включаючи Малайзію і Індонезію.

Мусульмани-рохінджа представляють невелику частину від двохмільярдної Умми. Багато мусульманських країн володіють обширними багатствами, якщо мусульмани з усього світу простягнуть руку допомоги, можливо, страждання рохінджа не будуть такими жорстокими.

В таборах біженців в Бангладеш, Малайзії і Індонезії вони чекають допомоги від різних сторін, щоб зберегти свої життя, при цьому вони не можуть свобідно працювати, щоб забезпечити собі гідне життя. Жах викликає те, що в Індонезії за останні декілька місяців біженців-рохінджа неправомірно звинувачували в злочинах, що призвело до нападів з боку невігласних людей, включаючи молодь і студенів.

Місяць Рамадан, який колись був радісним для мусульман, втратив свою радість після скасування Халіфату. Зменшується радість Рамадану, коли бачиш, як наші брати і сестри в різних регіонах світу піддаються насильству, їх вбивають, катують, виганяють і піддають масовим вбивствам.

Мусульмани повинні вилучити урок із усього цього і негайно об’єднатись, відмовившись від сіючого розбіжності націоналізму. Мусульмани повинні присягнути на вірність халіфу, який об’єднає їх в атмосфері милосердя і пошуку довольства Всевишнього Аллаха.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуллах Асвар
11 Рамадана 1445 р.х.
21 березня 2024 р.

Головне меню