Призупинити торгівлю недосить!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Міністерство торгівлі Туреччини заявило, що експортно-імпортні операції, пов’язані з єврейським утворенням, були призупинені до того часу, поки «Ізраїль» не об’явить про негайне припинення вогню в Газі і не забезпечить безперебійний потік гуманітарної допомоги до регіону.

Коментар:

9 квітня Туреччина об’явила, що ввела обмеження на експорт 54 груп товарів до єврейського утворення. Ердоган заявив, що ці обмеження «будуть тривати до того часу, поки до Гази без перерви не буде доставлена достатня кількість гуманітарної допомоги». Згідно даним ТуркСтата (TURKSTAT), експорт Туреччини з єврейським утворенням в 2023 році склав $5,2 млрд., а імпорт — $1,6 млрд., тобто обсяг торгівлі між двома країнами склав біля 6,8 мільярда доларів.

Президент Ердоган заявив, що торгівля з єврейським утворенням була припинена: «Ми були вимішені вжити заходів і зробили крок, який вимагався. У нас був торговий обіг $9,5 млрд., зараз ми його припинили». Але він не згадав, за який період відбувся цей обіг

Слід зазначити, що після початку бойових дій 7 жовтня 2023 року мусульмани Туреччини вимагають, щоб уряд припинив торгові відносини з єврейським утворенням. Проте уряд Ердогана протягом тривалого часу заявляв про відсутність торгівлі з єврейським утворенням, він навіть називав тих, хто критикував продовження торгівлі з єврейським утворенням, «агентами «Моссада». Потім міністерство торгівлі заявило про призупинення імпорту і експорту з єврейським утворенням, «поки «Ізраїль» не об’явить про негайне припинення вогню в Газі і не забезпечить безперебійний потім гуманітарної допомоги до регіону».

Останні заяви президента Ердогана і міністерства торгівлі спростовують ранні ствердження уряду про те, що держава не має торгівлі з окупантами і що нею зайняті тільки приватні кампанії.

З іншого боку, ці заяви означають, що якщо єврейське утворення допустить гуманітарну допомогу в Газу, то торгівля з ним відновиться, і це незважаючи на 76-річну окупацію Благословенної землі і вбивства десятків тисяч мусульман. Інакше кажучи, це сигнал повернутись до колишнього життя.

Чому Туреччина вирішила припинити торгівлю з єврейським утворенням? Чому це трапилось саме зараз, після 7 місяців бездіяльності, більше того, вона поставляла життєво важливу продукцію до єврейського утворення?

Після поразки на муніципальних виборах уряд Ердогана побажав хоча б трохи зміцнити свою позицію у суспільстві, оскільки однією із причин поразки стало їх ставлення до Гази.

Іншим важливим аспектом є те, що уряд Туреччини малоймовірно приймає подібні рішення незалежно від політичної волі Сполучених Штатів, оскільки Туреччина перебуває під впливом американської політики, і вона не може діяти самостійно, особливо у своїй зовнішній політиці.

До рішення припинити торгівлю з єврейським утворенням уряд Туреччини ввів обмеження на низку товарів, призначених для євреїв. Потім, щоб запобігти можливій військовій операції єврейського утворення в Рафаху, чого так само не хотіли Сполучені Штати, уряд Ердогана заявив, що Туреччина вирішила приєднатись до позову ЮАР проти єврейського утворення в Міжнародному суді ООН. І, нарешті, уряд об’явив про припинення імпорту і експорт з єврейським утворенням.

Якщо ми уважно розглянемо усе це, то побачимо, що турецький уряд прийняв це рішення не самостійно, а швидше, за американською вимогою, мета якого — спричинити тиск на Нетаньяху, оскільки уряд Джо Байдена бажає якомога швидше вирішити проблему Гази, підсиливши тиск на уряд Нетаньяху, примусивши його піти на угоду у зв’язку з майбутніми президентськими виборами в США. Тому США прагнуть вирішити це питання, використовуючи свої інструменти в регіоні, такі як Туреччина, Єгипет і Катар. І у цей же час Америка використовує свої важелі для тиску на «ХАМАС».

З іншого боку, рішення уряду припинити торгівлю — це рішення не на користь Нетаньяху, але на користь єврейського утворення з точки зору американської політики. Якщо Нетаньяху, якого не хочуть бачити Сполучені Штати, втратить владу, то турецький уряд продовжить нормалізацію відносин і торгівлю з окупаційним утворенням як з державою, яка так само незабаром продовжить скоювати злочини проти палестинського народу.

Припинення торгівлі з єврейським утворенням не повинно затьмарювати свідомість Умми, оскільки євреї усе іще продовжують вбивати мусульман. Мусульмани повинні вимагати від своїх правителів, щоб ті відправили армії в аль-Аксу, щоб раз і назавжди закрити питання окупації Благословенної землі!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Йилмаз Челік
5 Зуль-када 1445 р.х.
13 травня 2024 р.

Головне меню