Ісламофобія і переслідування мусульман в Німеччині

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

В Німеччині проживає понад 5,5 мільйона мусульман, багато із яких скаржаться на утискання і соціальну ізоляцію. Дослідження показують, що ворожість по відношенню до мусульман Німеччини зростає, особливо по відношенню до жінок в хіджабі, які піддаються словесним і фізичним нападкам. Незалежна комісія експертів завершила трирічне дослідження рівня ворожості до Ісламу і мусульман в Німеччині. Їх звіт розкриває глибину соціальної проблеми і містить рекомендації уряду по покращенню положення мусульман в Німеччині та їх захисту (Tagesschau.de).

Коментар:

У звіті ясно сказано, що дослідження зосереджено на опитуваннях громадської думки, аналізі релігійної і конфесійної приналежності, а також на вивченні процесу інтеграції. У звіті не розглядається офіційна статистика, звіти поліції, повідомлення ЗМІ або новини про випадки нападів, їх причинах або тих, хто за ними стоїть. Тому в висновках акцент зроблений на збільшенні числа мусульман, статистиці по віковим групам, етнічній приналежності та інших даних.

Наприклад, у звіті говориться, що відсоток мусульман в Німеччині складає приблизно 6,7% населення, а їх число коливається у межах 5,3-5,6 мільйона, із яких приблизно 47% має німецьке громадянство, а відсоток володарів німецького громадянства серед молоді складає біля 68%, більшість із них народилась в Німеччині. Частка людей турецького походження складає 43%. 30% молодих мусульманок носять хіджаб, а серед жінок старше шістдесяти років цей відсоток збільшується. У звіті наведені численні статистичні таблиці, які включають, наприклад, відсоткове співвідношення дітей і членів родини в залежності від релігійної і етнічної приналежності. Також вказані дані про ступінь релігійності і практиці обрядів в залежності від вікових категорій і етнічної приналежності. Також є статистика даних про соціальну активність в релігійні свята, порівнюється відвідуваність мусульманами мечетей, християнами — церков, а представників інших релігій — своїх храмів. В ході дослідження також був вивчений відсоток приналежності до громадських об’єднань, національних груп або політичних партій, як на батьківщині іммігранта, так і в Німеччині.

Також слід зазначити, що дослідження приділяє особливу увагу гендерному питанню і надає статистику по рівню релігійної прихильності серед чоловіків і жінок. Окрім того, в дослідженні наводяться таблиці, які показують ступінь релігійної практики не тільки в залежності від вікової групи, але і від того, чи народилась людина в Німеччині чи ні, і до якому поколінню мігрантів вона належить.

Анкета питань, поставлених на опитування, розкриває мотиви дослідження, а саме процес інтеграції, до якого прагне уряд Німеччини після десятиріч невдач з миті прибуття першого іноземного робітника в 60-х роках минулого сторіччя. З самого початку іноземці були зустрінуті з теплотою, але незабаром ця теплота змінилась на зневагу і приниження. Це призвело до того, що іноземці почали жити у відокремлених житлових кварталах, де німці відмовлялись жити по сусідству з ними. Це іще більше збільшило розрив між німецькими громадянами і іноземцями.

Повертаючись до звіту, хочеться зазначити, що дослідницька комісія, опираючись на ці описи і відмінності, виходить із глибоко укоріненого у суспільстві світогляду, який розділяє людей по їх етнічній, релігійній і конфесійній приналежності. Вони зацікавлені в тому, щоб зрозуміти, наскільки мусульмани прихильні своїй релігії, а також ступінь їх згуртованості і взаємної підтримки між собою. Це підтверджується тим, що в своїх статистичних даних вони розділяють мусульман, з одного боку, і решту усіх інших немусульман у цілому — з іншого. Таким чином, вони підсилюють і закріплюють розділення, яке відрізняє меншості від громадян з німецькими коріннями.

На завершення, не для порівняння, хочу навести погляд Ісламу, який викорінив расові і національні відмінності, Всевишній Аллах сказав:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

«О, люди! Воістину, Ми створили вас із чоловіка і жінки і зробили вас народами і племенами, щоб ви узнавали один одного, і найбільш вшанований перед Аллахом серед вас — найбільш богобоязливий. Воістину, Аллах — Знаючий, Відаючий» (49:13).

Передає Тірмізі від Абдуллаха ібн Умара, що Посланець Аллаха ﷺ в день завоювання Мекки звернувся до народу зі словами:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ اللهَ قَدْ أَذْهَبَ عَنْكُمْ عُبِّيَّةَ الْجَاهِلِيَّةِ وَتَعَاظُمَهَا بِآبَائِهَا، فَالنَّاسُ رَجُلَانِ؛ بَرٌّ تَقِيٌّ كَرِيمٌ عَلَى اللهِ، وَفَاجِرٌ شَقِيٌّ هَيِّنٌ عَلَى اللهِ، وَالنَّاسُ بَنُو آدَمَ، وَخَلَقَ اللهُ آدَمَ مِنْ تُرَابٍ

«Воістину,Аллах видалив від вас пихатість джахілії і притаманний їй звичай хизуватись своїми пращурами. Є тільки богобоязливий віруючий і нещасний грішник. Усі люди — діти Адама, а Адам створений із землі».

Погляньте на велич цієї релігії, яка прийшла справедливо правити серед людей!

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللهِ حُكْماً لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ

«Невже вони шукають суду часів невігластва? Чиї рішення можуть бути краще рішень Аллаха для людей переконаних?» (5:50).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Юсуф Салама
8 Зуль-када 1445 р.х.
16 травня 2024 р.

Головне меню