Глобальній економічній кризі 10 років

Статті
Друкарня

На літо 2017 приходиться десята річниця з миті початку глобальної економічної кризи . Рухнув крупніший інвестиційний банк «LehmanBrothers» в Америці , обвалилась Нью-Йоркська фондова біржа на Уолл-стріт та світову економіку занурило у кризу.

Трильйони фінансових засобів виробничого сектора були втрачені (тільки за п’ять років США втратили 22 трлн. доларів), а мільйони людей втратили роботу. Від політиків, починаючи з Барака Обами, Гордона Брауна, Девіда Кемєрона і до Крістін Лагард сипались тисяч обіцянок про те, що усе зміниться, але, незважаючи на те, що минуло ось вже 10 років, багато чого залишилось так саме, як і раніше. Головні проблеми, що викликали багато криз, усе іще існують при тому, що з боку західних урядів надається всіляка турбота на винуватців кризи у виді «рятувальних операцій» банків, кількісного пом’якшення та додаткових емісій грошей.

Провідні економіки, незважаючи на роки грошового та фіскального стимулювання , як і колись, відчайдушно борються заради досягнення сталого росту та продовжують знаходитись перед обличчям широкого спектру довгострокових структурних проблем, серед яких зростаючий рівень заборгованості, старіння населення та нерозвинена інфраструктура.

Фінансові спекулянти вклали вже багато «легких грошей» породжених Федеральною резервною системою США, Банком Англії та Європейським центральним банком, у високоприбуткові ринки у Південній Африці, Бразилії, Індії та інших місцях. На думку економістів Банку міжнародних розрахунків — «банку центральних банків», — тільки за перші п’ять років після краху «LehmanBrothers» біля 9,8 трлн. доларів закачано в іноземні банки та облігаційні позики, причому 7 трлн. із них пішли на ринки, що розвиваються.

З миті початку фінансової кризи у 2007 році було вжито багато надзвичайних заходів, не тільки для порятунку західних економік, але і для порятунку усієї банківської системи у цілому. Дійсно, існувала реальна загроза краху банків у величезних масштабах, а експерти також очікували рецесію, подібну тій, які сталася у тридцятих роках минулого сторіччя. На операції по порятунку банківської системи витратили до 21 трлн. доларів,а також було вжито багато інших «нестандартних заходів» монетарної політики з боку центробанків. Усі ці заходи були скеровані на порятунок системи, банків та забезпечення економічного росту на Заході. Незважаючи на кількісне пом’якшення («грошовий гелікоптер»), емісію грошей, зниження відсоткових ставок майже до нуля та усі інші заходи, відновлення економіки протікало болісно повільно.

Щорічний Всесвітній економічний форум у Давосі (Швейцарія), які відбувся 20–23 січня 2016р., ознаменувався тим, що під час цього форуму світові лідери прийняли рішення підсилити боротьбу проти паперових грошей (тобто готівки), що значно полегшить владі введення відсоткових ставок . Ось таким виявилось їх «рішення» проблеми у 2016 році — перехід світу до «безготівкового суспільства». У той же рік центральні банки приступили до виконання цієї задачі, припинивши випуск купюр крупного номіналу та вдавшись до їх поступового вилучення із оберту, що врешті решт зробить крупні угоди за «готівку» неможливими. Як сказав колишній член Палати представників США Рон Пол: «Безготівкове суспільство — це мрія IRS (податкової служби США): повна обізнаність та тотальний контроль над фінансовими операціями кожного американця».

Однією із найбільш значущих подій у новітній історії світової економіки став у 2016 році виток 11,5 мільйонів документів щоденних звітів юридичної фірми «MossackFonseca» — одного із крупніших світових офшорних регістраторів. Стало відомо, що вона консультувала крупніші кампанії, а також світових диктаторів , королів та демократично обраних лідерів про те, як приховати грошові засоби та уникнути податків.

Дана подія , надавши величезну кількість доказів, показала те, що люди по усьому світу вимушені жити, «затягнувши пояси», багаті та сильні світу цього платять мало податків за рахунок використання офшорних рахунків. Більше усього даний витік пролив світло на саму суть банківської та фінансової системи . Не секрет, що в офшорах сховано не менш 8% світового багатства, але деталі нікому не відомі. Явище офшорів — це симптоми куди більш зловісної ситуації: розрив між багатими та бідними зростає на протязі десятиріч й, а ці величезні рахунки лише усугубляють його.

Західні уряди врятувались від економічного колапсу , зберігши банки, які викликали цей колапс. На порятунок пішли засоби, виділені за рахунок скорочення державних бюджетів та соціального забезпечення під приводом «ми усі в одному човні». Вони «замазували тріщини» та продовжили поширювати свою ідеологію в усьому світі , видаючи її основою для рішення глобальної проблеми бідності та непосильних боргів , незважаючи на те, що сама їх ідеологія і викликала глобальну економічну кризу.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізбут-Тахрір
Аднан Хан
24Зуль-каъда 1438 р.х.
16.08.2017р.

Головне меню