Мистецтво запровадження невігластва

Статті
Друкарня

Невігластво — це одна із небезпек, що приховує майбутнє цивілізацій та народів. Це — найстрашніший ворог людини. Невігластво робить те, що не може зробити супротивник.

Аллах наділив людину здатністю пізнавати. Тому, якщо людина шукає знання, то закріплює свою переконаність та людяність. Якщо ж вона обходить знання стороною, то опускається до неналежного людині рівня. Захід навмисно почав руйнувати наші розуми та позбавив нас ісламської ідентичності через нове мистецтво, назване «запровадженням невігластва». І, звичайно, у їх розумінні, це — «розвиток науки», щоб зробити людей невігласами та поширити це в усіх прошарках суспільства. Це, заради чого змагались творці невігластва і для цього вони провели конференцію Генри Кемпбелл-Баннермана, яка проходила у Лондоні та тривала два роки. У ході конференції була розроблена політика у відношенні арабського регіону напередодні розпаду Османської держави, а також був позначений план поширення невігластва серед людей і збирання їх у групи, які прагнуть проковтнути цей продукт. Серед цих груп:

1 — Бідні, в основному — із невеликих класових та релігійних груп.

2 — Релігійні люди, які вірять і фаталізм, вважаючи, що усе предопределено і нічого неможна змінити. На їх відповідальності лежить поширення невігластва серед величезної кількості людей.

3 — Дурні, які працюють в урядах, особливо в урядах бідних країн, визначивши групу технократів, яку консультують осіб, приймаючих рішення у свої країнах. Вони навчені передавати невігластво, виправдовуючи це «теорією, наукою,можливостями та ресурсами». У їх авангарді виступають ті, хто займається політичними та економічними питаннями, а їх задачі обмежені викликанням відчаю у тих, хто приймає рішення,і навіюванням того, що відсутні які-небудь можливості для змін. Потім вони вдаються до брехні для громадськості і закріплюють цю брехню у свідомості людей, як нібито це — правда,яку треба захищати.

Концепція дезінформації та поширення невігластва була взята із архівів крупних тютюнових кампаній. Найбільш яскраво вираженою стратегією поширення невігластва було збудження сумнівів у наукових дослідженнях, пов’язуючих куріння з с раком. Таким чином, було створено лоббі під егідою Сполучених Штатів для спонсорування брехливих наукових досліджень, щоб поширити невігластво. Тому невігластво не лише суперечить знанням, але й є мистецтвом. Сьогодні невігластво — це глобальний продукт та бренд у різних забарвленнях. І найважливіший інструмент введення в оману — це ЗМІ, які увійшли у кожен дім, і засоби електронного спілкування в усіх його формах, що дозволяє вводити в оману та піддавати сумніву істини і навіть існування Всемогутнього Аллаха та Його ясні знамення.

Суспільство розділилось на групи, серед яких були ті, хто біг за релігією, не усвідомлюючи її і не міркуючи над нею. Їх релігія, як правило, вийшла із категорії міркування та перейшла у категорію поклоніння. Вони перестали розмірковувати над чим-небудь. І найнебезпечніші із них — це ті, які залишили життя і присвятили себе аскетизму та поклонінню.

Деякі із них були осліплені науково-технічною революцією, що перетворило людей та суспільства у роботів та споживачів. Результатом цього стало незнання своєї віри, культури та ісламської історії, яка повна великих перемог та завоювань. Доказом цьому є те, що ми бачимо у справжній час — війни, лиха та конфлікти у релігійній обгортці. Глобалізація та сучасність позбавили мусульман ідентичності, віри та просвіти під приводом науки та прогресу, як вони це стверджують. Мусульмани почали гнатися за сучасністю, забувши свою релігію, яка навчили їх цінувати себе. Передають зі слів Іяда ібн Хімара аль-Муджаши’и, що одного разу під час своєї проповіді Посланець Аллаха ﷺ сказав:

أَلَا إِنَّ رَبِّي أَمَرَنِي أَنْ أُعَلِّمَكُمْ مَا جَهِلْتُمْ مِمَّا عَلَّمَنِي يَوْمِي هَذَا، كُلُّ مَالٍ نَحَلْتُهُ عَبْدًا حَلَالٌ، وَإِنِّي خَلَقْتُ عِبَادِي حُنَفَاءَ كُلَّهُمْ، وَإِنَّهُمْ أَتَتْهُمْ الشَّيَاطِينُ فَاجْتَالَتْهُمْ عَنْ دِينِهِمْ، وَحَرَّمَتْ عَلَيْهِمْ مَا أَحْلَلْتُ لَهُمْ، وَأَمَرْتُهُمْ أَنْ لَا يُشْرِكُوا بِي مَا لَمْ أُنْزِلْ بِهِ سُلْطَانًا، وَإِنَّ اللَّهَ نَظَرَ إِلَى أَهْلِ الْأَرْضِ فَمَقَتَهُمْ، عَرَبَهُمْ وَعَجَمَهُمْ، إِلَّا بَقَايَا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ

«Воістину, Господь мій велів мені навчити вас тому, чого ви не знали і чому Він навчив мене сьогодні. [Аллах сказав]: «Будь-яке майно, яке Я дарував рабу, є дозволеним для нього. Воістину, Я створив усіх Моїх рабів єдинобожниками, але до них почали являтися шайтани, які відвернули їх від їх релігії і об’явили забороненим те,що Я дозволив їм. Я велів їм не поклонятись поруч зі Мною тому, відносно чого Я не приводив ніяких доводів». Всемогутній та Великий Аллах подивився на людей, живучих на землі, і зненавидів усіх їх, арабів та не арабів, за винятком решти людей Писання…».

Придворні вчені почали видавати фетви, зберігаючи над мусульманами невігластво, щоб ми відмовились від своєї релігії і не захищали її. Вони заповнили наші розуми оманливими речами, зобов’язуючи нас підкорятись правителям. Вони примусили нас думати погано про Аллаха, що Іслам обмежений лише мечетями та місцями поклоніння, що ми не можемо перемогти, оскільки не володіємо достатньою силою для протистояння ворогу, і що досить просити Аллаха про перемогу. Це суперечить нашій релігії, яка вчить нас думати про Аллаха добре та вірити, що він нам допоможе. Всевишній Аллах говорить:

ثُمَّ أَنْزَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ بَعْدِ الْغَمِّ أَمَنَةً نُعَاساً يَغْشَى طَائِفَةً مِنْكُمْ وَطَائِفَةٌ قَدْ أَهَمَّتْهُمْ أَنْفُسُهُمْ يَظُنُّونَ بِاللَّهِ غَيْرَ الْحَقِّ ظَنَّ الْجَاهِلِيَّةِ

«Після печалі він ниспослав вам заспокоєння — дрімоту, що охопила деяких із вас. Інші ж були заклопотані міркуваннями про себе. Вони несправедливо думали про Аллаха, як це робили у часи невігластва» (3:154).

Якщо людна вважає, що Аллах не надасть допомогу мусульманам, то це погана думка про Аллаха, що витікає із невігластва. Як нібито Аллах відмовився від них або надав допомогу невірним. Як нібито Аллах не закличе до звіту і після смерті не буде Наступного життя. Як нібито багатий потрапить у Рай, а бідний — у Пекло. Найглибше невігластво полягає у думі, що життя — це усе. Всевишній Аллах сказав:

يَظُنُّونَ بِاللَّهِ غَيْرَ الْحَقِّ ظَنَّ الْجَاهِلِيَّةِ يَقُولُونَ هَلْ لَنَا مِنَ الْأَمْرِ مِنْ شَيْءٍ قُلْ إِنَّ الْأَمْرَ كُلَّهُ لِلَّهِ يُخْفُونَ فِي أَنْفُسِهِمْ مَا لَا يُبْدُونَ لَكَ يَقُولُونَ لَوْ كَانَ لَنَا مِنَ الْأَمْرِ شَيْءٌ مَا قُتِلْنَا هَاهُنَا قُلْ لَوْ كُنْتُمْ فِي بُيُوتِكُمْ لَبَرَزَ الَّذِينَ كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقَتْلُ إِلَى مَضَاجِعِهِمْ وَلِيَبْتَلِيَ اللَّهُ مَا فِي صُدُورِكُمْ وَلِيُمَحِّصَ مَا فِي قُلُوبِكُمْ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ

«Вони несправедливо думали про Аллаха, як це робили у часи невігластва, говорячи: «Чи є для нас у цій справі яка-небудь участь?». Скажи: «Справи цілком належать Аллаху». Вони приховують у своїх душах те, чого не відкривають тобі, говорячи: «Якщо б у нас була яка-небудь участь у цій справі, то ми не були б вбиті тут». Скажи: «Навіть якщо б ви залишились своїх домах, то ті, кому була предначертана загибель, неодмінно вийшли до місця, де їм судилося було полягти, і Аллах піддав випробуванню те, що у ваших грудях, і очистив би те, що у ваших серцях. Аллаху відомо про те, що у грудях» (3:154).

Мусульмани у часи Пророка ﷺ, незважаючи на бідність,були сильними і за допомогою своєї віри та ідеї протистояли найжорстокішим тиранам на землі. Цінність кожного мусульманина — у його знаннях, вірі та акиді. Проте сьогодні у нас немає упевненості в собі, і тому ми біжимо за ідеями Заходу так, що опинились у морі невігластва. Так, іноді у чоловіка буває вища учбова освіта, але світло Аллаха не проникло у його груди, і він не встав на шлях істини. Він — невіглас, незважаючи на те, що освічений. Він не усвідомлює Аллаха і не знає сенсу існування. Він живе безглуздо у пітьмі невігластва. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ اللَّهَ لاَ يَقْبِضُ العِلْمَ انْتِزَاعًا يَنْتَزِعُهُ مِنَ العِبَادِ، وَلَكِنْ يَقْبِضُ العِلْمَ بِقَبْضِ العُلَمَاءِ، حَتَّى إِذَا لَمْ يُبْقِ عَالِمًا اتَّخَذَ النَّاسُ رُءُوسًا جُهَّالًا، فَسُئِلُوا فَأَفْتَوْا بِغَيْرِ عِلْمٍ، فَضَلُّوا وَأَضَلُّوا

«Воістину, Аллах не забирає знання, просто позбавляючи його Своїх рабів, але Він забирає знання, забираючи із цього світу знаючих; коли Він не залишить у живих жодного, хто володіє знанням, люди почнуть обирати для себе керівників-невігласів. І їм будуть ставити питання, а вони будуть виносити рішення, не володіючи знанням, у результаті чого самі зіб’ються зі шляху та ведуть в оману інших!» (Бухарі).

Ми пишаємося усім, що є західним, ми критикуємо усе, що належить нам. Наша особистість — хитка та ламка. Ми стали інтелектуально та культурно бідними. У той же час ми бережно ставимось до фінансової сили, яка не супроводжується думкою та твердою вірою, що приводить володаря багатства до приниження.

Дорогі мусульмани! Невігластво — це не просто індивідуальна проблема, це небезпека та епідемія, що загрожує мусульманам та їх акиді. Всемогутній Аллах говорить:

أَفَمَنْ يَمْشِي مُكِبّاً عَلَى وَجْهِهِ أَهْدَى أَمَّنْ يَمْشِي سَوِيّاً عَلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ

«Хто слідує більш правильним шляхом: блукаючий з опущеним обличчям або ідучий по прямому шляху, випрямившись?» (67:22).

Ми повинні працювати над тим, щоб розвинути свій розум за допомогою озаряючої ідеї та триматись за тих, хто більш свідомий, навіть якщо таких мало. Всевишній Аллах говорить:

وَإِنْ تُطِعْ أَكْثَرَ مَنْ فِي الْأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ

«Якщо ти станеш підкорятись більшості тих, хто на землі, вони зіб’ють тебе зі шляху Аллаха» (6:116).

Перший ворог людини — це невігластво, а не Захід або іудеї, оскільки якщо мусульмани знали б правду, що сила — у них, що обіцянка перемоги зв’язана з втіленням Шаріату, то Аллах обов’язково допоміг би їм:

إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ

«Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам» (47:7).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Дарін аш-Шанті
1 Джумада аль-уля 1439 р.х.
18.01.2018 г.

Головне меню