Про умови перебування халіфа на своєму посту

Статті
Друкарня

Умови, що висуваються особі, яка призначається на пост халіфа (чоловік; мусульманин; вільний; повнолітній; той, який перебуває у здоровому глузді; справедливий; здатний виконувати свої обов’язки — прим.), є шаріатськими умовами, а не умовиводами кого-небудь.

Умова повинна підтверджуватись шаріатською вказівкою, і якщо такої немає, то це вже не буде умовою. Наприклад, можливо розумно припустити, що хоробрість, пізнання в області законів Шаріату, досвід у веденні справ і тому подібні якості необхідні для халіфа, проте немає жодної шаріатської вказівки на це, отож, вони не вважаються умовами.

Говорячи про зміщення халіфа, варто відзначити, що воно зв’язано з вищевказаними шаріатськими умовами і нездатністю халіфа продовжувати виконувати свої обов’язки, які у той же час замість нього не має права виконувати інший (вікяля) від його імені. Якщо порушена яка-небудь умова або втрачена здатність халіфа правити, то, отож, припинена угода про призначення його на пост халіфа і втрачена дієздатність посади халіфа, і тому халіфа зміщають.

Втрата дієздатності халіфа не може статися раніше, аніж була укладена сама угода про надання/заняття посту халіфа і не може стати умовою для укладання цієї угоди.  Втрата дієздатності халіфа може відбуватись після заняття халіфом свого посту, і вона зобов’язує мусульман (ваджиб) його змістити.

13.07.1969

Головне меню