Масований удар по заводам «SaudiAramco» був скоординований між Америкою та її агентами з метою зупинити війну в Ємені і узаконити владу хоусітів

Статті
Друкарня

Ракетний удар по заводам КСА викликав широкий резонанс у ЗМІ, і це незважаючи на те, що хоусіти взяли на себе відповідальність, аргументувавши це як відповідну реакцію на агресію арабської коаліції під керівництвом КСА.

Офіційний представник хоусітів Мухаммад ас-Салям в інтерв’ю арабському телеканалу «Al-Hadath» заявив, що саме хоусіти беруть на себе відповідальність за напад на заводи КСА і що це трапилось у якості відповідної реакції на агресію коаліції. Хоусіти пообіцяли продовжити подібні атаки на членів коаліції, зокрема — на ОЕА, поки не буде покладений край військовим діям в Ємені. Проте багато ЗМІ звинуватили у цих нападах Іран, який нібито скористався своєю суперечкою з Америкою. ЗМІ стверджують, що проведення подібних атак не під силу хоусітам.

У свою чергу КСА закликало ООН розслідувати даний напад і заявило про вступ у Міжнародний альянс по безпеці і захисту морського пароплавства у зв’язку з іранською загрозою після захвату англійських кораблів. КСА провело прес-конференцію, присвячену атакам на «SaudiAramco», де міністр закордонних справ КСА Адель аль-Джубейр відповів на питання журналістів, звинувативши Іран у нападі на «SaudiAramco». Аль-Джубейр також згадав: «Ми переконані, що запуск здійснювався не із Ємену, а з півночі країни».

У ході прес-конференції аль-Джубейр заявив наступне:

1) Більше 80 країн засудили напад.

2) Іран випустив більше 260 балістичних ракет і 150 безпілотників у бік КСА. Іран — головний спонсор тероризму.

3) Міжнародна спільнота у відповіді за зупинення агресивної поведінки Ірану. Заяви міжнародної спільноти не виглядають реалістичними і правдивими. А вагання міжнародної спільноти і відсутність рішучості у відношенні Ірану веде до підсилення його агресії.

4) Вживаються міжнародні зусилля на чолі з Америкою, як і координація дій з КСА по захисту пароплавства у регіоні.

Заяви офіційних осіб Америки співпали з заявами аль-Джубейра. Так держсекретар США Майк Помпео заявив телеканалу «Al-Hadath»: «Саме Іран стоїть за нападом на два саудівських нафтових об’єкти», — зазначивши, що тиск на Іран продовжується з метою зупинити дестабілізацію на Близькому Сході.

Пентагон також заявив, що напади на «SaudiAramco» є ескалацією іранської агресії, зазначивши, що Дональд Трамп погодився направити міжнародні сили з метою захистити КСА. Сам же Трамп заявив, що підписав наказ про введення санкцій проти Ірану, які є найбільш жорсткими за усю історію країни. Нові санкції торкнулись:

1) Центрального банку Ірану, який фінансує Корпус стражів Ісламської революції (КСІР) і «Хізбаллу».

2) Фонду розвитку і Кредитного банку

Проте управляючий Центрального банку розцінив нові санкції як свідчення поразки американської політики. Так заступник командуючого КСІР Хоссейн Саламі заявив, що ніколи не дозволить війні перекинутись на їх територію.

У дійсності є два варіанти того, хто стоїть за нападом на КСА:

Перший варіант:

Або за цим стоїть Англія, яка провернула це руками ОАЕ. Вона це зробила з метою заплутати американські політичні рішення і відтягнути їх здійснення доти, доки ОАЕ і Англія не зможуть закріпити на півдні Ємену Айдаруса аз-Зубайди. Адже на півночі Америка вже закріпила хоусітів. Лише після цього переговори зможуть піти на користь обом сторонам.

Проте це малоймовірно, бо вплив Англії послабшав у регіоні, а її агенти проявили боягузтво, що не дозволило б їм провернути подібне. Більше того, вони знаходяться під тиском Америки, тому погодились на призупинення свого просунення у Ходейді у 2018 р. Але ж вони знаходились у двох кроках від його повного захвату, але підкорились Стокгольмським домовленостям. І вони чудово розуміють, що дані домовленості пішли лише на користь хоусітам.

Другий варіант:

Полягає у тому, що атака була організована Америкою та її агентами. І неважливо:

— чи було це зроблено силами Ірану, які знаходяться в Іраку, або його військово-морськими силами у Перській затоці, або ж силами самих хоусітів.

— було скоординовано Америкою через її трьох агентів (Сальман ібн Абдуль-Азіз, Хасан Рухані,Мухаммад Алі аль-Хоусі).

Причиною цього є бажання досягнути хоча б однієї із поставлених цілей. Цей варіант є більш вагомим і найбільш ймовірним. Цілі американської політики від атак на КСА:

1) Відправка американських військ на Близький Схід під приводом загрози Ірану, при цьому заручившись міжнародним прикриттям. Усе це робиться заради підсилення американського впливу у зв’язку з повернення Халіфату, яке наближається.

2) Виставити Іран у якості загрози усьому Близькому Сходу, щоб залякати країни цього регіону і направити їх у бік формування нового альянсу, який включить у себе усі країни Близького Сходу, включаючи «Ізраїль».

3) Підняти ціну на нафту, щоб Америка могла витягти користь від продажу своєї сланцевої нафти.

4) Зупинити конфлікт в Ємені після того, як Америка за допомогою операції «Буря рішучості» змогла закріпити хоусітів на півночі країни.

5) Легалізувати хоусітів і зняти з них ярлик «путчистів» через переговори і політичне рішення.

Це підтверджується наступними фактами:

а) КСА удає із себе уразливого перед нападом хоусітів, щоб переконати інших у тому, що воно не здатне справитись з ними. Хоча по суті воно здатне розгромити сили хоусітів від Саада до Адена.

2) Лідери хоусітів неодноразово закликали до всебічного політичного рішення, особливо після подій в Адені. Так Мухаммад аль-Букаіті (MohammedAl-Bukaiti) закликав сісти за стіл переговорів, щоб покласти край єменському конфлікту. Голова Верховної Політичної Ради Ємену Махді аль-Машат виступив з ініціативою покласти край конфлікту.

Так 21.09.2019 Махді аль-Машат, виступаючи з промовою на честь п’ятої річниці революції, заявив про тимчасове припинення усіх нападів на територію КСА безпілотниками та інших форм помсти: «Ми визнаємо зусилля по досягненню миру, особливо зусилля генерального секретаря ООН та його спецпосланця в Ємені. У зв’язку з чим заявляємо про свою ініціативу по досягненню миру  … Ми очікуємо відповіді на цю ініціативу аналогічного або кращого з метою зупинити усі форми нападів і бомбардувань нашої єменської території. Ми зберігаємо за собою право прийняти відповідні заходи, якщо ця ініціатива не буде розглядатись».

Політичне рішення і продовження конфлікту, нав’язані ворогами Умми, будуть не у благо народу Ємену. Благо для Умми, зокрема — для єменців, полягає у дотриманні законів Ісламу, підкоренні своєму Господу, у житті під затишком Другого Праведного Халіфату. Починаючи з 1953 р. Хізб ут-Тахрір не перестає вести діяльність по встановленню Халіфату і закликає мусульман приєднатись до неї. Лише так ми отримаємо щастя у цьому і Наступному світах, позбудемось від покарання Пекла і заслужимо Рай. Це і є велика перемога!

 


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Шайіф Шараді — Ємен
24 Мухаррама 1441 р.х.
23.09.2019 г.

Головне меню