Нас питають…

Статті
Друкарня

Сьогодні людство втомлено наслідками повсюдного запровадження капіталістичної системи. Люди опинились у ситуації, коли вони втратили надію, впали у відчай і не знають, як вчинити далі і де шукати вихід.

Цей стан безвиході поширився практично на усе суспільство. Таку картину можна побачити незалежно від того, з ким ви ведете цей діалог. Майже кожен потрапив у ситуацію, коли має скарги і претензії на щось. Хтось скаржиться на економіку, хтось — на безробіття, хтось відчуває незадоволення від морального розкладу у суспільстві, хтось втомився від несправедливості, хтось має претензії до системи освіти, хтось втомився від урядів та їх опозицій, хтось у цілому розчарувався к своєму житті. І цей список скарг можна продовжувати і продовжувати.

Ці люди — обмануті, розчаровані, приречені на голод і бідність з боку підтримуваних ними партій і пригноблені експлуатаційним механізмом капіталістичної системи — насправді шукають хоч і не корінне змінення, але як мінімум якоїсь зміни, формули, яка б щось змінила у їх житті.

• Коли ж ми озвучуємо їм своє рішення по зміненню ситуації, нас питають: «Які змінення відбудуться у житті з встановленням держави Халіфат?».

Наша відповідь є такою:

Від Абу Саіда аль-Худрі передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

يَنْزِلُ بِأُمَّتِي فِي آخِرِ الزَّمَانِ بَلَاءٌ شَدِيدٌ مِنْ سُلْطَانِهِمْ لَمْ يُسْمَعْ بَلَاءٌ أَشَدُّ مِنْهُ، حَتَّى تَضِيقَ عَنْهُمُ الْأَرْضُ الرَّحْببَبَةُ، وَحَتَّى يُمْلللَأَ الْأَرْضُ جَوْرًا وَظُلْمًا، لَا يَجِدُ الْمُؤْمِنُ مَلْجَأً يَلْتَجِئُ إِلَيْهِ مِنَ الظُّلْمِ، فَيَبْعَثُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ رَجُلًا مِنْ عِتْرَتِي، فَيَمْلَأُ الْأَرْضَ قرْضَ قِسققِسْطًا وَعَدْلًا، كَمَا مُلِئَتْ ظُلْمًا وَجَوْرًا، يَرْضَى عَنْهُ سَاكِنُ السَّمَاءِ وَسَاكِنُ الْأَرْضضِ، لَا تَدَّخِرُ الْأَرْضُ مِنْ بَذْرِهَا شَيْئًا إِلَّا أَخخْرَجَتْهُ، وَلَا السَّمَاءُ مِنْ قَطْرِهَا شَيْئًا إِلَّا صَبَّهُ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِدْرَارًا، يَعِيشُ فِيهَا سَببْعَ سِنِينَ أَوْ ثَمَانِ أَوْ تِسْعَ، تَتَمَنَّى الْأَحْيَاءُ الْأَمْوَاتَ مِمَّاا صصَنَعَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ بِأَهْلِ الْأَرْضِ مِنْ خَيْرِهِ

«Ближче до кінця світу моя Умма стикнеться з раніше небаченими серйозними проблемами з боку правителів (султанів). Настільки, що навіть ця широка земля стане для них тісною. Земля наповниться жорстокістю і несправедливістю. Віруючий не знайде притулку від гонінь. Потім Всемогутній і Великий Аллах прийшле чоловіка із мого роду (сунни). Він наповнить землю справедливістю і рівністю подібно тому, як вона була наповнена жорстокістю і несправедливістю. Ним будуть задоволені мешканці небес і землі. Земля буде зеленіти, нічого не приховуючи від насіння в ній. Аллах буде рясно поливати на неї дощ, що йде з неба. Він проживе серед них сім, вісім або дев’ять років. Тоді буде така атмосфера достатку і миру, що навіть померлі люди будуть бажати воскреснути з причини милості Аллаха до людей цієї землі» (Хакім, «Аль-Мустадрак»).

Як бачите, хадіс розкриває чітку формулу, у той час як широка маса людей скаржиться на жорстокість, несправедливість і протиправність.

• Ті, хто дивиться на світ з економічної точки зору, будуть незадоволені тією відповіддю, яку ми дали. Звідси вони також задаються наступним питанням: «Це усе, звичайно, добре, але зараз панує економічна криза; безробіття і бідність процвітають. Яким же буде фінансове положення людей у період Халіфату, про який ви згадуєте? Чи прийде кінець бідності? Чи очікувати економічного процвітання?».

Наша відповідь:

Від Абу Саіда аль-Худрі і Джабіра ібн Абдуллаха передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

«Ближче до кінця світу у вас буде халіф, який буде роздавати багатства, не рахуючи їх» («Сахіх» Імама Мусліма, «Книга випробувань і ознак Судного часу»).

Ви тільки уявіть! Як у сцені із кіно чоловік іде на дах будівлі і кидає звідти гроші або золоті монети. Люди на вулицях починають збирати розкидані скрізь гроші. Уявіть собі таку картину! У минулому, на протязі 1300 років ісламської історії ця Умма встигла побачити і стала свідком багатьох подібних випадків, коли запроваджувалась ісламська економічна система. Якщо ми спробуємо перерахувати їх усі, то однозначно нам не вистачить на це ані сил,ані часу.

• Знов же, ті, хто виражає занепокоєння щодо того, що ісламська система не зможе забезпечити безпеку життя і майна жінок, а також захистити їх честь, задають нам таке питання: «Чи буде забезпечена безпека життя і власності жінок при Халіфаті?».

У відповідь ми наводимо наступне:

Посланець Аллаха ﷺ заявив:

«Клянусь Аллахом, Всевишній Аллах обов’язково приведе цю справу до завершенню, і буде так, що жінка, яка вирушає із Сани в Хадрамаут, не буде боятись нікого, окрім Аллаха або нападу вовка на її овець» (Бухарі, «Книга про заслуги»).

• Після міркувань щодо цих хадісів нам задають чергове питання, яке звучить так: «Чи можливе встановлення у цьому сторіччі держави, яка буде запроваджувати сказане вами на практиці? Америка, з одного боку, і Європа, з іншого, не допустять подібного. Окрім того, як може бути встановлена держава Халіфат, коли Ісламська Умма роздроблена, розділена і розірвана на багато держав? Хіба це не ілюзії?!».

Наша відповідь:

Всевишній Аллах говорить:

وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ لَيَسۡتَخۡلِفَنَّهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ كَمَا ٱسۡتَخۡلَفَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمۡ دِينَهُمُ ٱلَّذِي ٱرۡتَضَىٰ لَهُمۡ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّنۢ بَعۡدِ خَوۡفِهِمۡ أَمۡنٗاۚ يَعۡبُدُونَنِي لَا يُشۡرِكُونَ بِي شَيۡ‍ٔٗاۚ وَمَن كَفَرَ بَعۡدَ ذَٰلِكَ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ

«Аллах обіцяв тим із вас, які увірували і робили праведні діяння, що Він неодмінно зробить їх намісниками на землі, подібно тому, як Він зробив намісниками тих, хто був до них. Він неодмінно обдарує їх можливістю сповідувати їх релігію, яку Він схвалив для них, і змінить їх страх на безпеку. Вони поклоняються Мені і не долучають співтоваришів до Мене. Ті ж, які після цього відмовляться увірувати, є нечестивцями»(24:55).

Від Таміма ад-Дарі (р.а.) передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Клянусь, що ця релігія пошириться скрізь, де бувають ніч і день. Аллах не залишить жодного міста або селища, куди не увійдуть велич Ісламу і падіння куфра» («Муснад» мама Ахмада, 16957; «Таріх» Імама Бухарі: том 2, стор. 331).

Посланець Аллаха ﷺ заявив наступне:

تَكُونُ النُّبُوَّةُ فِيكُمْ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ مُلْكًا عَاضًّا فَيَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ يَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ مُلْكًا جَبْرِيَّةً فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ

«Пророцтво триватиме стільки, скільки побажає Аллах. Потім, коли побажає Аллах, воно припиниться. Потім прийде період Халіфату, заснованого на методі пророцтва. Він так само триватиме стільки, скільки побажає Аллах. Потім, коли побажає Аллах, він припиниться. Потім прийде період злої монархії, яка триватиме так само стільки, скільки побажає Аллах. Потім, коли побажає Аллах, вона припиниться. Потім прийде період деспотичного правління, який триватиме стільки, скільки побажає Аллах. Потім, коли побажає Аллах, він припиниться. А потім знов прийде період Халіфату, заснованого на методі пророцтва» (Ахмад ібн Ханбаль).

• Цього разу, після згадування аятів і хадісів, часто звучить таке питання: «Ми теж хочемо такої справедливої держави, ми теж «за», але коли вона буде встановлена?».

У відповідь ми говоримо:

إِنَّهُمۡ يَرَوۡنَهُۥ بَعِيدٗا ٦ وَنَرَىٰهُ قَرِيبٗا

«Вони вважають його далеким. Ми ж бачимо, що воно близько» (70:6,7).

Проте ми також додаємо, що сказане нами не збудеться за рахунок янголів, що зійшли з небес. Аллах не просто так обдарує нас такою державою. Це трапиться через правило (сунну) Аллаха «якщо ми допоможемо релігії Аллаха, то і Аллах допоможе нам».

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُرۡكُمۡ وَيُثَبِّتۡ أَقۡدَامَكُمۡ

«О ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і утвердить ваші стопи» (47:7).

Тому мусульмани не повинні втрачати надії на те, що Іслам буде правити в усьому світі, що буде встановлений Халіфат і що колишня єдність мусульман буде відновлена зі встановленням Халіфату. Вони не повинні проявляти ані найменшого сумніву, коливання і недбалості у цьому питанні. Тому вони повинні встановити Шаріат Аллаха і заявити в увесь голос на користь Ісламської держави. Мусульмани повинні бути переконані, що ця держава буде заснована на методі пророцтва, як це було у часи праведних халіфів; що кордони цього Халіфату будуть розширятись, а завоювання — збільшуватись; що допомога і перемога, обіцяні Аллахом, збудуться; і що блага звістка про те, що майбутнє — за Ісламом, неодмінно здійсниться. Потім, як і в минулому, з приходом Халіфату земля знов наповниться світлом.

 

Йилмаз Челік
27.01.2021

Головне меню