Озброюючи Японію, Америка грає з вогнем

Статті
Друкарня

Китайська небезпека для американських інтересів досягла свого апогею, примусивши США піти на такий безрозсудний крок, як мілітаризація Японії, навіть якщо це і відбувається під її контролем. Немає сумнівів, що Китай спровокував Америку і роздув полум’я конкуренцій з нею, особливо в технологіях і економіці.

Республіканська і Демократична партії США, незважаючи на розбіжності по багатьом внутріполітичним питанням, таким як охорона здоров’я, особисті свободи і т.д., дотримуються консенсусу по темі стримування Китаю усіма можливими засобами, навіть якщо мова зайде про пряме військове зіткнення. Справа дійшла до того, що Америка дозволила Японії збільшити озброєні сили, звільнивши японську конституцію від низки принизливих статей, якими був скутий народ Японії з 1947 року.

Америка вважає Японію своїм найближчим союзником, адже їй вдається тримати його уряд і народ під своїм впливом вже більше 70 років. Сполучені Штати змогли проникнути в усі прошарки японського суспільства і майже змінили його характер; вони запровадили в колективну свідомість народу егоїзм, ідею особистої свободи і капіталістичну спрямованість в економіці. Це призвело до змінення почуттів ворожнечі і ненависті до Заходу у цілому, і, зокрема, до США на почуття, які виходять із думки про співіснування. Більше того, японці нібито затамували подих і уважно дивляться на Захід, копіюючи образ життя і захоплюючись його перевагою і ідеями.

Так, в значній мірі, питання мілітаризації Японії буде знаходитись під пильним наглядом політиків і військових США, тому що більша частина озброєнь, яке набуде Японія, буде американського виробництва, в тому числі і ракети різних модифікацій. З одного боку, це додатково підживить американську економіку, а з іншого – послужить свого роду гарантією, що Японія не спробує звільнитись від американської окупації, символом якої є військові бази на території Японії. Усе перераховане пояснює прийняте урядом США рішення.

Америка бажає розіграти останню партію у питанні стримування і тиску на Китай, з цією ж метою вона розігріває індійсько-китайське протистояння, примушуючи Китай болісно реагувати на небезпеки і загрози, які виходять з декількох сторін. Сполучені Штати роблять ставку на силовий тиск, щоб підсилити китайське боягузтво (деякі плутають це з мудрістю), щоб він позитивно відповів на вимоги Америки, які вона вважає життєво важливими для свого міжнародного положення у якості світової держави номер один. Для досягнення поставленої мети, американці утворили декілька військово-політичних союзів в Південно-Китайському морі з Австралією, Канадою та іншими країнами, тим самим нарощуючи військову присутність в регіоні.

Підсилення американського тиску на Китай, особливо такий крок, як мілітаризація Японії, залишає керівництву цієї країни лише дві можливості і одна із них гірша за іншу.

1) Входження в американську зону впливу на невідомий строк, що потягне фактичну втрату політичної і економічної самостійності.

2) Зближення з Росією, що призведе до втрати європейського і американського ринків збуту, а також ринків прозахідних країн, що загрожує економічним колапсом. Але і для США ситуація, яка склалась загрожує великими проблемами у майбутньому.

По суті, Америка грає з вогнем, який її спалить, якщо не зараз, то в осяжній перспективі, і це через дві причини. 1) Японський народ, отримавши військову силу, стане надзвичайно небезпечним не тільки для Китаю і Росії, але, в тому числі, і Америки. Японці не забули злочини в Хіросімі і Нагасакі і приниження, на які вони наражались після Другої світової війни від рук США. Якщо в Америці вважають, що після сімдесятирічної політки приручення зробили Японію своїм союзником, то це не зовсім так. Політика в сучасному світі заснована на вигоді і інтересах. Одне із правил сучасної політики: «Сьогоднішній друг може завтра стати ворогом, і не важливо, що йому нав’язали дружбу залізом і вогнем!». 2) Америка, відроджуючи армію Японії, усе ж таки підштовхує Китай до зближення з Росією. Як японці не забувають злочини американців, так і китайський народ не забуває злочини японців в Китаї під час Другої світової війни. Тому КНР буде зміцнювати союз з Північчю, можливо в рамках Шанхайської організації співпраці (ШОС).

Таким чином США, озброюючи Японію, забивають цвях у власну труну. А якщо до цієї помилки додати стан повсюдного розколу американського суспільства, особливо після поразки Трампа на виборах, то можна сказати, що Америка котиться у провалля, із якого немає шляху назад.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Фарадж Мамдух
8 Джумада ас-сані 1444 р.х.
1 січня 2023 р. 

Головне меню