Капіталізм не тільки обідняє людину, але і знищує усе людське

Статті
Друкарня

Ми знаємо, що капіталізм — це одна із трьох ідеологій, які існують у світі; ми знаємо, що це одна із трьох ідеологій, яка пропонує погляд на життя, на те, що було до життя і після нього, і відповідає на питання, звідки я прийшов, куди я йду і навіщо я існую.

Ми знаємо, що дві інші ідеології — це соціалізм, який не практикується і не може практикуватись у світі в даний час, а також Іслам. В цій статті після обговорення економічного підходу капіталізму і того, як він призводить до збіднінню суспільства і народів, ми поговоримо про те, як він позбавляє людяності людей і знищує в них усе людське.

Капіталізм стверджує, що грошовий цикл в економіці повинен обертатись незалежно від того, що відбувається; що споживання повинно рости незалежно від того, що відбувається, і що витрати, такі як витрати на робочу силу, транспортні витрати та інші, повинні бути мінімізовані, щоб збільшити прибуток в процесі виробництва цих продуктів високого споживання.

Установка капіталізму на зниження витрат і збільшення виробництва для росту споживання призвела до низки порушень. В процесі зниження витрат, надання менших грошей трудящим і продажу великої кількості виробленого продукту — інакше кажучи, подорожчання продукції при її високому споживанні, — відбулось розмивання економічних класів в суспільстві. Те, що виробленого продукту продається багато, призводить до росту продажної ціни. При цьому, оскільки гроші, які видаються населенню, зайнятому в виробництві, не збільшуються в тому ж обсязі, що й ці продукти зі зростаючими цінами, росте і бідність.

Інакше кажучи, темпи росту грошової суми, отримуваної робітниками, з плином часу не встигають за темпами росту вартості життя. Оскільки те, що виробляється, продається більше, виробник стає багатше. Оскільки робітник не може угнатись за цією швидкістю (в силу свої ненавченості), він стає бідніше. Таким чином, в регіонах чи країнах, які прийняли капіталізм у якості економічного методу, при неправильному регулюванні відбувається збільшення числа багатих і бідних, а середній клас зникає. Оскільки середній клас, як правило, зайнятий у сфері послуг, страждає функціонування країни.

Іншою причиною такого результату є заборгованість. Середній борг в усьому світі збільшується, а новонароджене покоління діє як свого роду резонанс і передає цей борг наступному поколінню. В Туреччині розрив між бідними і багатими збільшується.

Взагалі-то, це вже можна почути із вуст кожного. Багаті стають багатше, бідні — бідніше. Одним словом, це стислий зміст питання. Тепер перейдемо до питання щодо позбавлення капіталізмом людини людяності.

Ми отримуємо такі новини, що не віримо своїм очам, коли читаємо, і вухам, коли чуємо. Ми бачимо, що усе, що ми вважали неможливим, відбувається насправді, і що це вже не провокує, не мобілізує і не викликає ніякої реакції в суспільстві. Ми опечалені, ми спустошені, але капіталістична система не втомлюється породжувати нове, вона продовжує розбещувати суспільство, позбавляти людей людяності, знищувати усе людське, тому що це — робота капіталізму.

64% бангладешських текстильників, які виробляють одяг для найдорожчих світових брендів, не заробляють досить для вдоволення своїх основних потреб. Мірилом капіталізму є користь. Його погляд на людей, речі і події пов’язаний з його власними інтересами. Якщо виникає ситуація, яка відповідає його інтересам, то його погляд на це явище такий: неживий предмет нічим не відрізняється від живої людини. Згідно капіталізму, виживання його устрою залежить від хаосу, конкуренції, багатих і бідних класів, капіталу і експлуатації людини людиною. Тому такі ситуації, тобто те, що робочий як людина не отримує заслуженої ним зарплатні, а умови його праці, наслідки праці і усе подібне для капіталізму — не проблема, а результат. Тому що його міра і інтерес, його погляд на життя і людину — це тільки вигода, і нічого більшого.

Духовний, ідейний, моральний і матеріальний крах, викликаний застосуванням капіталізму, дійсний для цих суспільств. Тому злочинність і громадські хвилювання знаходяться на високому рівні.

В Адані 4 чоловіка в мікроавтобусі до смерті побили юнака з вадами слуху. На цього юнака з інвалідністю, який вийшов із лікарні і сів до мікроавтобусу, щоб поїхати додому, напали 4 студенти університету, які їхали в мікроавтобусі. Людство, яке не знає кордонів в нетерпимості, забило до смерті нездатного до самовираженню громадянина з інвалідністю. Що це за спалах гніву і на адресу кого він скерований? Чому в суспільстві така психологічна криза? Чому люди намагаються вирішити питання, яке можна вирішити розмовою, шляхом застосування грубої сили до слабкого?

Одинока 75-річна Уммю Кошдан, яка проживала в районі Чал міста Денізлі, була побита до смерті, а золото з її шиї було викрадено чоловіком, який увійшов до її будинку під приводом попити води, сказавши, що він є другом її сина. Капіталістична система, накладена на суспільство, в якому ми живемо, виховує покоління бандитів, людей у відчаї , які нападають на старих, щоб отримати декілька копійок. Закони і правила, створені людьми, не викликають стримування у людей, а молодь не виховується з урахуванням перспективи майбутнього Вічного життя.

Ви так само уважно стежите з подіями у світі. Ми усі бачимо, що особливо мусульмани піддаються усіляким можливим переслідуванням і тортурам у багатьох частинах світу. Перед лицем такого нелюдського обходження світ людей, незалежно від релігії, раси, кольору шкіри і мови, не повинен залишатись глядачем, але, на жаль, перед лицем усіх цих переслідувань і тортур вони мовчать і тільки спостерігають.

А як же ми, мусульмани? Чи виконуємо ми свої обов’язки по відношенню до наших єдиновірців, які піддаються усіляким можливим переслідуванням і тортурам, на чию релігію, життя, розум, рід і майно зазіхають і у яких не залишилось захисників і покровителів?

При наборе в «Google» фрази «трагедія людства» (insanlık dramı) в результатах завжди фігурують мусульманські країни. Трагедія людства в Мосулі, трагедія людства в Аракані, трагедія людства в таборах біженців в Лівії, трагедія людства в Сирії, трагедія людства в Сомалі, трагедія людства в Ємені... Проте справжню людську трагедію переживають мусульмани, розуми яких спустошені, тому що капіталізм зачепив їх і відняв у них усе, що стосується людських цінностей. Їх погляди стали тільки корисними.

Як ви пам’ятаєте, в одному із багатолюдних багдадських кафе трапився вибух. Судячи по кадрам, за декілька хвилин до вибуху всередині було багато відвідувачів. З першим вибухом виникає сильна паніка. Хтось намагається врятуватись через двері, хтось — через вікно. Можливо, в цю мить є постраждалі, але, здається, нікому не загрожує небезпека для життя. Один із них — літній чоловік, який лежить на підлозі. Насправді, окрім нього на землі більше нікого немає. Він з подивом спостерігає за тим, що відбувається навколо. Полум’я з величезним напором починає спалювати робоче місце. Старий як і раніше лежить на підлозі, але у ресторані більше нікого немає. Раптом до ресторану входить чоловік і навіть не дивиться на старого . Він бере свою сумку поруч з чоловіком і йде. Незабаром на камері не видно нічого, окрім полум’я і диму. Старого поглинає полум’я. Син загиблого старого розповів: «Мого батька, інваліда по ногам (у нього був протез ноги), повалили на землю, він не міг підвестись з землі, декілька людей забрали його речі, але ніхто не потурбувався про мого батька. Вони мали бути більш чуйними».

Вбивства, зґвалтування, зради, зрадництва, обман, шахрайство, усіляка можлива гидота, на жаль, спостерігаються у суспільстві, і одному Аллаху відомо, що іще не зафіксовано, чого не бачать наші очі, чого не чують наші вуха.

Капіталізм обідняє і знесилює людей не тільки матеріально, але і по-людськи, і морально. Коли в людині немає міри, а точніше сказати, коли міра заснована на вигоді-шкоді, користі, вона іде по шляху вдоволення, не дивлячись на те, халяль це чи харам, чи гуманно те, що я роблю, чи етично, чи правильно чи неправильно.

Для покращення положення людства давайте викинемо сміття на звалище. Капіталізм — це сміття, і коли він стоїть поза сміттям, його запах поширюються на оточуюче середовище, а його бруд — на людей. Що є чистим, так це Іслам і ісламський образ життя. Ті, хто працює заради цього, чисті, а ті, хто утискає тих, хто хоче їм завадити, нечисті. Аллах любить чистих!


Köklü Değişim Dergisi

Мехмет Четінбудак

Головне меню