Росія і режим Асада перешкоджають проходженню допомоги через прикордонні переходи

Огляд новин
Друкарня

Росія і режим Асада продовжують перешкоджати проходженню через кордон допомоги сирійському народу, постраждалому від землетрусу, число жертв якого перевищило 3 тисячі людей.

Агентствам новин стало відомо, що Туреччина намагається переконати Росію використовувати прикордонні переходи «Оюнджупинар» (Öncüpınar) в Кілісі і «Чобанбей» (Çobanbey, Al-Rai) на сирійському кордоні для відправки допомоги постраждалим від землетрусу у Сирії.

На 5-й день землетрусу продовжується дипломатичний тиск на сирійців, які вимушені голими руками розбирати уламки через відсутність необхідного обладнання. Сирійський народ, який серйозно постраждав від землетрусу з епіцентром в Кахраманмараші, що називають катастрофою сторіччя, і який потребує термінової допомоги, піддається покаранню навіть в ході повільних дипломатичних переговорів між Росією і Туреччиною.

Міністр іноземних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу об’явив, що вживаються зусилля по доставці допомоги, відправленої із інших країн жертвам землетрусу у Сирії, і відкриттю двох прикордонних переходів.

За словами офіційних осіб, які спілкувались з «Bloomberg», деякі країни, які підтримують контакти з Туреччиною, виразили намір направити допомогу в Сирію через Туреччину. Проте конкретної пропозиції поки не надходило. Окрім цих країн, деякі неурядові організації в Туреччині так само готові направити допомогу до Сирії. В цьому контексті Туреччина приділяє особливу увагу двом прикордонним переходам в Кілісі. Офіційні особи заявили, що з цією метою по лінії ООН - Росія - Сирія здійснюється дипломатичний трафік. Переходи «Оюнджупинар» і «Чобанбей» були включені в порядок денний для отримання міжнародної допомоги.

Контакти з ООН в Росією продовжуються

Ведуться контакти з ООН і Росією щодо можливості організації передачі допомоги, яка буде надаватись як неурядовими організаціями, так і по координації ООН, в операційні зони Туреччини через прикордонні переходи, а звідти, якщо сирійський режим дозволить, в постраждалі від землетрусу регіони Сирії згідно до їх потреб.

Хоча Росія іще не прояснила свою позицію, вона заявляє, що здійснює повітряні перевезення в Алеппо, і дає зрозуміти, що Туреччина так само може використати цей маршрут. Сирійський режим поки не вжив конкретного кроку. Поведінка Росії також буде мати велике значення для того, щоб допомога ООН пройшла через ці ворота. ООН організовувала свою допомогу Сирії через прикордонний пункт «Джільвегозю» (Cilvegözü) в Хатаї. Очікується, що внаслідок землетрусу зміст і мережа цієї допомоги будуть розширюватись. Проте персонал і ворота на прикордонному переході так само постраждали від землетрусу. Незважаючи на негативну картину, учора після землетрусу ООН ввела в Сирію 6 вантажівок.

Незважаючи на те, що у режиму Асада немає ніякої влади, дипломатичний тиск продовжується з метою приборкання в цей важкий день сирійського народу, постраждалого від землетрусу, щоб таким чином дозволити режиму Асада набути легітимності.

Окрім того, режим Асада публічно демонструє усьому світу, який він злочинець, бомбардуючи сирійський народ, постраждалий після катастрофи в ході землетрусу.

Обмеженої допомоги, яка може потрапити у регіон через відкриті прикордонні ворота, недосить, і мусульманські громадські організації із Туреччини роблять у регіоні усе можливе.

 

«Köklü Değişim Medya»
10.02.2023

Головне меню