Чавушоглу ввічливо попросив США повернути привласнені ними 1,4 мільярди доларів

Огляд новин
Друкарня

Міністр іноземних справ Мевлют Чавушоглу провів спільну прес-конференцію після зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном в Анкарі. Повторив, що вони працюють з США, яких називають «другом і союзником», Чавушоглу люб’язно запросив 1,4 мільярди доларів, вкладені в програму розробки F-35 і привласнені адміністрацією Вашингтону.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибув до Туреччини 19 лютого і разом з Чавушоглу відвідав зону землетрусу, 20 лютого почав свої офіційні контакти в Анкарі. Спочатку Блінкен зустрівся з міністром іноземних справ Мевлютом Чавушоглу. Потім вони провели спільну прес-конференцію і відповіли на питання представників преси.

Koeklue Degisim Blinken Cavusoglu Basi Toplantisi

Основні напрямки заяв міністра Чавушоглу:

— Ми отримали послання підтримки і співчуття із США після землетрусу. Мій шановний колега Блінкен так само двічі телефонував перед візитом і пропонував свою підтримку. Учора ми провели інспекції у регіонах, постраждалих від землетрусу.

— У нас широкий порядок денний зі Сполученими Штатами. Ми хочемо проводити засідання колективного механізму два рази на рік. Ми хочемо ефективно вирішувати проблеми і задачі. Ми прагнемо досягти мети в 100 мільярдів доларів.

Закупка F-16

— Ми відчуваємо труднощі в оборонній промисловості через однобічні санкції, і ми очікуємо, що вони будуть подолані. Адміністрація США підтримує продаж винищувачів F-16. В Конгресі завжди можуть бути труднощі, цей процес не повинен бути ускладнений.

— Боротьба з тероризмом завжди на нашому спільному порядку денному. Підтримка, здійснювана «РПК» («Робочої партії Курдистану»), «YPG» («Загонам народної самооборони») і «FETÖ» («Організація Фетуллаха Гюлена»), повинна бути припинена.

Членство Швеції і Фінляндії в НАТО

— Як завжди, ми приділили увагу питанню розширення НАТО. Ми, як і Туреччина, виразили наші вимоги від двох країн-кандидатів. Я дякую їм за нашу відкриту і продуктивну зустріч і дякую їх за підтримку у ці важкі часи.

● Ми озвучили наші очікування від двох країн-кандидатів на розширення НАТО. На засіданні постійного комітету наші друзі оцінять кроки, які будуть вжиті цими країнами-кандидатами.

Нагадаємо про гроші, вкладені в програму розробки винищувачів F-35

● Було б неправильним підходом обумовлювати членство двох країн в НАТО купівлею винищувачів F-16. Дуже важливо зайняти спільну позицію по цьому питанню. Ми були партнером в програмі по розробці F-35. Ми були виключені із програми згідно з санкціями «CAATSA» [1]. Ми чекаємо відшкодування вкладених нами грошей. Переговори про це тривають.

Основні пункти із заяв держсекретаря США Блінкена:

— Народ Сполучених Штатів тут, з вами, щоб підтримати вас. Учора я насамперед вирушив на базу Інджирлік, зі мною був пан Чавушоглу. Я бачив руйнування в Хатаї,це дуже важко описати. Дуже важко виразити руйнування словами.

— Президент Байден віддав негайний наказ про надання допомоги. Ми направили сотні офіційних осіб до регіону для реагування на стихійне лихо. Ми відправили тисячу тон матеріалів для житла і кухонного інвентарю. Туреччині предстоїть пройти через тривалий період в цьому процесі.

— Ми завжди знаходимось пліч-опліч у загальних питаннях безпеки. Продовження реалізації Конвенції Монтре з боку Туреччини стримало військову ескалацію в Чорному морі і допомогло захистити берегову лінію України. США високо цінують багаторічне членство Туреччини в НАТО. Туреччина і США також продовжують спільну роботу по боротьбі з міжнародним тероризмом. Відносини Туреччини з Грецією і Вірменією дуже важливі. Повітряна міць Туреччини в НАТО дуже важлива.

Питання і відповіді

На питання: «Процес в Конгресі по продажу винищувачів F-16 Туреччині є невизначеним. Коли це буде вирішено?», — Блінкен відповів: «Байден підтримує Туреччину. Спільна оперативна міць важлива для національних інтересів Туреччини і інтересів НАТО. Я не можу дати оцінку цьому питанню. Наша робота по модернізації F-16 продовжується». Міністр Чавушоглу же заявив: «Я чітко виразив наші очікування по F-16. З одного боку, ми продовжуємо роботу в Конгресі з нашими делегаціями. Ми так само очікуємо необхідної підтримки з боку уряду США. Я вважаю, що вкрай важливо зайняти спільну позицію по цьому питанню. Що стосується F-35, то ми були партнером у цій справі, але Туреччина була виключена в однобічному порядку згідно з санкціями «CAATSA». Це наше право — очікувати, що наші вкладення будуть повернуті».

Відповідаючи на питання: «У відносинах Туреччини і США багато розбіжностей, таких як С-400, Сирія, членство Швеції і Фінляндії в НАТО. Ми бачимо підтримку США після землетрусу, чи вплине це позитивно на відносини?», — Чавушоглу сказав наступне: «Солідарність у важкі часи дуже важлива. Наші розбіжності з США ясні, наше бажання покращити відносини очевидне. Як я сказав, коли прибув міністр іноземних справ Греції, нам не треба чекати важких днів і катастроф, щоб покращити наші відносини, нам треба робити щирі кроки». Блінкен же заявив: «Туреччина і США вже давно працюють разом над двобічними відносинами і регіональними питаннями. Я не можу назвати дату по питанню у F-16, але ми як уряд згодні. Це дуже важливе питання для нас, щоб збільшити спільний оперативний потенціал НАТО. Ми бажаємо, щоб Швеція і Фінляндія приєднались якомога швидше».

На питання: «У Туреччини є побоювання щодо підтримки США терористичної організації «РПК» [2]/»ЗНС» [3]. Чи обговорювали ви ці побоювання?», — Блінкен відповів наступним чином: «Ми обговорювали це питання, поки що ми розуміємо реальні побоювання Туреччини щодо безпеки. Ми продовжуємо працювати разом, ми реагуємо на обидві стурбованості. Гуманітарна допомога Сирії зараз дуже важлива». Чавушоглу ж заявив так: «Ми завжди говоримо, що співпрацювати з будь-якою терористичною організацією проти іншої терористичної організації — велика помилка. Ствердження про те, що «РПК»-«ОНС» бореться з «ІДІЛ», не відповідає дійсності. Як сильні союзники по НАТО ми повинні боротись проти усіх видів терористичних організацій. Сьогодні перша загроза для НАТО — це Росія, друга загроза — тероризм. Ми повинні боротись з терористичними організаціями разом. На жаль, ми не бачимо конкретних кроків у цьому напрямку. Нам треба виконувати досягнуті домовленості. Землетрус — це не політичне, а гуманітарне питання. Наш гуманітарний обов’язок — допомогти сирійцям, постраждалим від землетрусу. Наш гуманітарний обов’язок — допомогти тим, хто хоче допомогти цьому регіону. Наша співпраця по гуманітарній допомозі буде продовжуватись».

 

«Köklü Değişim Medya»
20.02.2023

[1] Countering America ’ s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA , « Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій») — федеральний закон США, який накладає додаткові санкції на Іран, Північну Корею і Росі. Закон був схвалений 115-м Конгресом США, 98 голосами проти 2 в Сенаті США, і підписаний 2 серпня 2017 року президентом США Дональдом Трампом.

14 грудня 2020 року Сполучені Штати ввели санкції у відношенні Управління оборонної промисловості Турецької Республіки згідно з Розділом 231 Закону про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA) за свідому участь у крупній транзакції з «Рособоронекспортом» (РОЕ), основним російським експортером озброєнь, шляхом купівлі зенітно-ракетного комплексу С-400.

[2] « Робоча партія Курдистану» («РПК», також «Курдська робоча партія» ; курдск. «Partiya Karkerên Kurdistan» — «PKK», тур. «Kürdistan İşçi Partisi», з січня 2000 року — «Демократичний народний союз», з 4 квітня 2002 року іменувалась «Конгресом свободи і демократії Курдистану» («KADEK»), з 4 квітня 2005 знов продовжила діяльність під найменуванням «Робоча партія Курдистану») — організація, яка бореться за політичні права курдів в Туреччині і створення курдської автономії у складі Туреччини.

[3] «Загони народної самооборони» (курд. «Yekîneyên Parastina Gel», «YPG») — озброєні формування Вищої курдської ради, які беруть участь в сирійському озброєному конфлікті.

Головне меню