Три улюблених та три ненависних вчинки для Аллаха

Хадіс
Друкарня

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Вітаємо вас, дорогі радіослухачі, на серії передач «Разом з благородним». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху — мир вам, милість Аллаха і Його благословення.

Передається від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ يَرْضَى لَكُمْ ثَلاثًا، وَيَكْرَهُ لَكُمْ ثَلاثًا، يَرْضَى لَكُمْ أَنْ تَعْبُدُوهُ وَلا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا، وَأَنْ تَعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلا تَفَرَّقُوا، وَأَنْ تُنَاصِحُوا لِمَنْ وَلاهُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ أَمْرَكُمْ. وَيَكْرَهُ لَكُمْ، قِيلَ وَقَالَ، وَكَثْرَةَ السُّؤَالِ، وَإِضَاعَةَ الْمَالِ

«Воістину, Аллах бажає, щоб ви робили три речі: поклонялись Йому і не долучали до Нього співтоваришів, міцно тримались за вервь Аллаха усі разом та не розділялись,а також щиросердечно ставились до тих, кому Аллах доручив розпоряджатись справами вашими . Також Він зненавидів три речі: плітки, численну кількість питань та порожню витрату» (передав Муслім).

Воістину, краща мова — це мова Аллаха ﷻ, а кращий шлях — це шлях Пророка Мухаммада ﷺ.

Цей благородний хадіс вказує нам на деякі якості в людині і на вчинки, одні із яких улюблені для Аллаха, а інші — ненависні . Віруюча людина завжди прагне до любові Всевишнього Аллаха та до досягнення Його вдоволення, доки не набуде милість та прощення Всемогутнього . Також він сторониться того, що ненависне Всевишньому Аллаху, щоб Він не розгнівався на нього, тим самим впавши у гріх і заслуживши Його покарання.

У хадісі, який ми розглядаємо, повідомляється про три речі, які улюблені Всевишнім Аллахом, в надії, що ми підемо за ними:

Поклонятися Всевишньому Аллаху і не долучати Йому у співтовариші нікого, оскільки лише Він заслуговує, щоб Йому поклонялись. Неприйнятно, щоб Йому когось долучали до співтоваришів ані в абсолютній владі, ані у божественності.

Володіти єдністю і не розділятись,згуртуватись навколо однієї людини, навколо істини, щоб на не розділяли пристрасть та бажання.

Щире ставлення до халіфу, у руках якого знаходиться влада над мусульманами. З іншого боку, це — довід на обов’язкове встановлення Халіфату та призначення халіфа , тому що Законодавець не наказує покору тому, кого не існує.

У решті частини хадісу повідомляється про три речі, ненависні Всевишньому Аллаху, щоб ми відсторонились від цього:

  • Багатослівність, в якій нема користі.
  • Багато питань не з метою пізнати правду та істину, а навпаки — ухилитися від відповідальності та приховати факти.
  • Марнотратство майна, за яке у Ден суду буде запитана людина, як вона його придбала і на що витратила.

Ми неодмінно повинні прислухатися до усього вищесказаного, щоб набути винагороду та уникнути гріха.

Просимо Всевишнього Аллаха допомогти нам та робити те , що Він любить і чим задоволений, і стримати нас від того, що ненависно Йому та накликає Його гнів. Амін.

Дорогі радіослухачі! До нових зустрічей з хадісами Пророка ﷺ. Нехай Аллах береже вас.

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху. Мир вам, милість Аллаха та Його благословення.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Доктор Махір Саліх
12 Джумада аль-уля 1438 р.х.
9.02.2017

Головне меню