Візит короля Саудівської Аравії Сальмана до Туреччини – цілі та результати

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Король Саудівської Аравії Сальман ібн Абдуль-Азіз у понеділок 11 квітня прибув в турецьку столицю Анкару з офіційним візитом, який тривав до 13 квітня, що збіглося з початком сирійських переговорів в Женеві у середу. Потім він взяв участь з 14-го по 15-е число того ж місяця в роботі XIII саміту Організації ісламського співробітництва в Стамбулі. Це вже другий візит короля Сальмана до Туреччини протягом шести місяців, який відбувся через менше ніж чотири місяців після візиту Ердогана в Ер-Ріяд в кінці грудня минулого року.

Турецькі джерела відзначили, що переговори охопили широкий порядок денний важливих регіональних проблем на чолі з сирійською кризою і кризою Ємену, двосторонніх відносин і «боротьби з тероризмом», а також порядок денний XIII саміту ОІС на вищому рівні.

Результатом зустрічі стало підписання протоколу про створення саудівсько-турецької Ради співробітництва та координації в присутності короля Сальмана і президента Туреччини Ердогана. Дана координаційна рада стратегічної співпраці між двома країнами включає близько 20 сфер або галузей діяльності, в тому числі - в політичній, дипломатичній, економічній, комерційній і фінансовій галузях, банки, морську промисловість, енергетику, сільське господарство, культуру, освіту, технології, військову сферу і військову промисловість, безпеку, ЗМІ, пресу, телебачення і консульські справи. У цьому контексті голова Комісії з безпеки і розвідки в турецькому парламенті заявив, що відносини між Саудівською Аравією і Туреччиною досягнули високого рівня.

Британська газета «The Guardian» опублікувала інформацію про те, що візит короля Саудівської Аравії Сальмана ібн Абдуль-Азіза встановив новий рекорд марнотратства і гігантоманії. Газета відзначила, що команда з 300 відповідальних осіб саудівської служби безпеки прибула в Анкару до прибуття короля Сальмана, щоб підготуватися до його прибуття. У газеті йдеться, що делегація безпеки забронювала всі номери в готелі «JW Marriott Hotel Ankara» (5 зірок), вказуючи на те, що вікна крила короля (площею 450 метрів) були покриті склом з куленепробивних склопакетів і також були перебудовані стіни зі стійкого до вибухів цементу вартістю $ 10 млн., згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ.

Газета повідомила, що «було виділено близько 500 автомобілів класу «люкс» з усієї Туреччини для перевозу делегації, що супроводжує короля, в результаті чого вибудовується довга лінія автомобілів Mercedes чорного кольору і невелика армія водіїв, які чекають наказу рухатися». Газетою додано, що особисті речі короля Сальмана, від одягу і до продуктів харчування, були перевезені в Анкару за допомогою «цілого флоту вантажних літаків». Екстравагантність і гігантоманія не зупинилися на саудівській стороні, тому що Анкара підготувала легендарний прийом для короля перед початком двосторонньої зустрічі на вищому рівні з Ердоганом, де автомобіль короля Сальмана супроводжував взвод кавалеристів аж до його прибуття до в'їзду пишного президентського комплексу в турецькій столиці, який і викликає суперечки.

Агентство «AFP» (https://www.afp.com/ar/) відзначило, що в останні місяці спостерігається зближення турецько-саудівських відносин. А з лютого цього року чотири саудівських винищувача «F-15» стали базуватися на турецькій базі Інджірлік для участі в рейдах міжнародної коаліції під керівництвом США для боротьби з «тероризмом».

Візиту короля Сальмана передували численні візити військових делегацій і представників служб безпеки, щоб обговорити питання безпеки і військові питання між двома країнами.
Очікується обговорення сторонами військового втручання в Сирію і альтернативного плану для «Ісламської» військової коаліції проти «тероризму», який, на думку спостерігачів, є прикриттям для будь-якого можливого втручання в ті чи інші країни. Дане припущення підкріплюється згадкою турецьких ЗМІ про те, що формування «Ісламської армії» є основною причиною турне, початого саудівським монархом королем Сальманом ібн Абдуль-Азізом в Єгипет у четвер 7 квітня, а потім - до Туреччини.

Турецька газета «Sabah» http://www.sabah.com.tr/ повідомила, що «Ісламська армія» входить до порядку пріоритетних питань короля Сальмана під час його візиту в ці дві країни, зазначивши, що армія, яка буде створена під керівництвом Туреччини та Саудівської Аравії, перетвориться в один з найважливіших військових блоків, які можуть порушити баланс сил в регіоні. Газета підкреслила, що візит Сальмана в Єгипет був викликаний бажанням короля знизити розбіжності між двома країнами (схоже, що він не зміг зробити цього, посилаючись на те, що сталося на саміті ОІС між Єгиптом і Туреччиною) і повернутися до нормалізації підготовки до формування «Ісламської армії». Це сталося внаслідок того, що Каїр і Анкара є найвпливовішими силами в регіоні, і газета підкреслила, що мета «Ісламської армії» - протистояти всім терористичним групам в Сирії, Іраку, Ємені та Лівані.
Деталі альтернативного «Плану Б» були поширені в декількох повідомленнях, серед яких - повідомлення американського телеканалу «CNN» від 26 лютого про те, що адміністрація президента Барака Обами проводить в останні дні дискусії з «Плану Б» в Сирії в очікуванні провалу «режиму припинення вогню», зазначивши, що згаданий альтернативний план може включати в себе можливість відправки додаткових сил спеціального призначення на додаток до створення забороненої для польотів зони в Сирії.

За даними «CNN», додаткові спеціальні сили можуть бути використані Вашингтоном, щоб збільшити число бойових операцій по боротьбі з «тероризмом», а також для підготовки бойовиків з числа «помірної» сирійської опозиції і надання їм консультаційної підтримки. «Альтернативний план» передбачає надання їм більшої кількості зброї, а також говорить про намір адміністрації США залучити «інші країни» (канал не повідомив про них конкретно) до поставок зброї та іншої допомоги для збройної опозиції. Очікується, що «іншими країнами» є Саудівська Аравія і Туреччина і, можливо, інші держави, які будуть використані, якщо Америка прийме рішення про військове втручання за допомогою сухопутних військ, посланих до Сирії для збереження свого впливу і реалізації своєї політики.

Залишається сказати, що всі зустрічі цих лідерів, на жаль, не приносять нічого доброго Уммі, котра сповідує принцип єдиного Бога. І всі їхні зустрічі проводяться тільки за наказом їх панів для реалізації планів невірних. Вони збираються в Анкарі, щоб будувати змови проти революції Шама, і підкреслюють участь у проекті США, наполягаючи на переговорах зі злочинним режимом і на збереженні громадянської держави і її інститутів, як і наполягають на формуванні спілок і армій під приводом «боротьби з тероризмом», які насправді спрямовані на протистояння і зрив будь-якого щирого проекту, який може поставити під загрозу їх маріонеткові структури.

Хатім Абу Аджмія
Йорданія
13 Раджаб 1437
20.04.2016

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню