Ер-Ріяд вірно служить інтересам США у Сирії, Палестині та Ємені

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Саудівська Аравія з кожним днем усе сильніше проявляє свою вірність Америці. Ми розглянемо останні дії королівства в арабському регіоні, а саме — у Сирії, Палестині та Ємені.

Що стосується Сирії. Відомий американський журнал «ForeignPolicy» приводить, що 25 грудня 2017 року міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр зібрав лідерів сирійської опозиції і передав їм американське послання. Аль-Джубейр повідомив лідерам опозиції, що Саудівська Аравія припинить надавати їм військову підтримку у випадку, якщо вони не виконають її вимоги. Він додав, що бойовикам, які протистоять Асаду, варто сконцентрувати зусилля на укладанні політичних домовленостей з Дамаском на Конгресі сирійського національного діалогу у Сочі.

Після усього того, що сталося, ми бачимо, як Саудівська Аравія спритно змінила свою позицію. Раніше вона наполягала на уході Асада, і ці слова не спадали з язика аль-Джубейра, а зараз вона вимагає, щоб опозиція пішла на угоду зі злочинним режимом, що підтримується Росією.

Очевидно, що позиція Саудівської Аравії узгоджена з Америкою, яка минулим літом припинила підтримку опозиції і доручила Росії зберегти режим Асада у Сирії.

Адміністрацію Трампа більше не влаштовувало рішення, досягнуте Обамою у Женеві. Трамп вирішив розв’язати руки Росії, за цим послідувала Саудівська Аравія, вставши на бік Москви проти сирійської опозиції. Саудівська Аравія чудово розуміє, що Росія — союзник Ірану, якого вона вважає заклятим ворогом, але усе ж таки вона погодилась на політичне рішення Росії, яке означає неминучу роль Ірану у Сирії, хоча зазвичай Ер-Ріяд виступає проти Ірану. Усе це вказує на брехливість політики Ер-Ріяда та його повну відданість Америці.

Що стосується Палестини. Член Виконавчого комітету «Організації звільнення Палестини» (ООП) Ахмад Маждалані у своєму інтерв’ю палестинському телебаченню заявив: «Американські пропозиції були передані палестинцям через Саудівську Аравію»; він також додав, що ця угода заснована на ліквідації палестинської проблеми.

Найважливіше у цій угоді — приєднання «Ізраїлю» до арабської коаліції для рішення палестинської проблеми, а не деталі її рішення. Що стосується деталей політичного рішення, то воно полягає в обмеженні влади Палестинської автономії територіями: сектор Газа, зонами «A» та «B» і частиною зони «C», і без Єрусалиму. Ці деталі не є практичними і не є метою, навпаки, це — засіб для входу «Ізраїлю» в арабську коаліцію, у складі якої є Саудівська Аравія та інші арабські країни під приводом спільного ворога, а саме — Ірану. Входження «Ізраїлю» у склад якого-небудь формування арабських держав — це один із планів Трампа; деякі називають це «угодою сторіччя». Що стосується презренної ролі Саудівської Аравії, то вона своїми брудними способами полегшує Америці можливість плести змови у регіоні.

Що стосується Ємену. Саудівська військово-повітряна кампанія проти Ємену не обійшла стороною громадянські цілі: вона бомбардувала дома, лікарні, школи та ринки. Саудівська авіація обстрілювала усе, окрім позицій хоусітів, іншими словами, вона зміцнювала позиції хоусітів, щоб зробити їх єдиною силою, гідної влади. І це — те, чого хоче Америка — послабити та знищити британських агентів, зокрема, це Абд Раббо Мансур Хаді — символ британської легітимності в Ємені. Що стосується народу Ємену, то завдяки саудівській авіації він став найбіднішим народом у світі. багато людей страждають через нестачу основних потреб, таких як їжа, чиста вода та медикаменти. Поширились хвороби, які вважалися зниклими, такі як чума та малярія. У цей час хоусіти нарощують силу, погрожують заблокувати пароплавство у Червоному морі, запускають балістичні ракети та продовжують вбивати саудівських солдатів.

Начальник Генерального штаба та командуючий армією Абд Раббо Мансура Хаді заявив у ЗМІ про те, що коаліція на чолі з Саудівською не надає його армії ані зброї, ані припасів ані фінансової допомоги, незважаючи на гостру потребу у цьому.
Послаблення армії Хаді є явним свідченням того, що мета Саудівської Аравії в Ємені скерована на послаблення британських агентів та зміцнення хоусітів. Присутність Саудівської Аравії в Ємені слугує лише інтересам Америки. Якщо б Америка серйозно віднеслась до підтримки Саудівської Аравії проти хоусітів, то війна закінчилась б за декілька днів.

Таким чином, брудна роль Саудівської Аравії у Сирії, стала явною, і вона полягає у збереженні та зміцненні американського впливу у регіоні. А Сальман та його син обмежились низькою метою — збереженням своєї влади.

Газета Ар-Рая
Ахмад аль-Хутвані
07.02.2018.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню