Пропозиція Росії. Її прагнення у проведенні мирних переговорів в Афганістані та поличні перспективи

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У заяві, опублікованій 17.01.2018, МЗС Росії закликав до термінових переговорів між владою Афганістану та талібами. У заяві вказується, що Москва рішуче підтримує прямі переговори між афганським урядом та талібами щодо припинення війни в Афганістані, також вона «готова надати відповідну площадку».

Росія занепокоєна тим, що Афганістан стає новим плацдармом для дестабілізації обстановки у країнах Центральної Азії, окрім того, Росія буре участь в обговоренні афганського конфлікту з такими країнами, як Китай та Пакистан, з 2016 р.

Якщо поглянути на розташування Афганістану, то можна побачити, що він займає геостратегічне положення, що дозволяє контролювати увесь цей регіон. Саме це стало однією із основних причин для вторгнення США в Афганістан, щоб кинути виклик регіональній гегемонії Росії та Китаю. Тому присутність останніх в Афганістані під приводом військового проекту у першу чергу треба для доступу до ресурсів Центральної Азії та Каспійському морю.

Проте через свою політичну дурість Росія раніше вже брала участь у вторгненні США в Афганістан під приводом боротьби з тероризмом. В останній час план Америки по експлуатації ресурсів регіону став іще виразнішим, аніж коли-небудь, у зв’язку з чим Росія вживає заходи для контролю ситуації.

Хоча реальне встановлення миру в Афганістані ніколи і не було частиною плану, проте декілька разів були організовані переговори для того, щоб відволікти громадську думку і дати людям помилкову надію.

Мета США в Афганістані — це продовжити війну з безпосередньою участю у ній афганців, що, природно, тягне за собою жертви серед мирного населення, збільшення безробіття та крайнього зубожіння. У той же час Америка для талібів висунула наступні умови:

1) прийняти та захищати ліберальні досягнення за останні 16 років, включаючи світську конституцію, свободи та демократичні цінності;

2) приєднатись до західного мирного процесу;

3) ті, хто виступить проти двох згаданих умов, автоматично буде віднесений до «ІДІЛ»;

4) внаслідок чого вони підлягають ліквідації силами безпеки США та Афганістану, якщо не оберуть задані вище варіанти.

Москва ж вважає, що притягнення талібів до прямих переговорів та реальному мирному процесу хоч і не буде оскаржувати присутність Америки у регіоні, але скоротить виробництво опію (як це сталося до вторгнення США) та перешкодить розширенню «ІДІЛ» у регіоні. Насправді, Америка та її спецслужби були втягнуті у глобальну торгівлю наркотиками. Афганістан на ту мить був крупнішим виробником опіуму, тому стримування цієї торгівлі нанесе відчутну шкоду інтересам Америки.

У то же час Росія має обмеження та низку перепон для досягнення своїх цілей:

а) Америка головує в Афганістані та у регіоні з причини військового втручання, розвідувальних мереж та найманців, а також через її контроль над маріонетковим афганським урядом. Внаслідок усього цього вона здатна завадити будь-яким діям з боку Росії і не опустити будь-яких плодотворних переговорів;

б) можуть пройти різноманітні переговори у регіоні між владою та представниками «Талібану», але вони будуть фіктивними. Подібні переговори ми спостерігали у Туреччині на минулому тижні, а тепер — в Ісламабаді;

в) неможливо уявити, щоб економіка Росії змогла витягнути ті витрати, які необхідно буде здійснити для оскарження американської присутності в Афганістані.

Як підсумок, ми повинні зрозуміти, що жоден процес ззовні не принесе яких-небудь плодотворних результатів. Це пов’язано з тим, що дані процеси нав’язані і не відповідають єству мусульман Афганістану. Причина цього полягає у російській історії, пов’язаної з кривавими бійнями в Афганістані, Чечні та Сирії. Окрім цього,будь-яка зовнішня сила буде переслідувати лише свої інтереси і не буде прагнути покрити нужди мусульман Афганістану. Тому цей новий крок не відповідає нашим інтересам.

Мусульмани Афганістану сьогодні знаходяться на перехресті до доріг:

— одна із них веде до повторних помилок у прийнятті допомоги від ворогів;

— друга веде до свободи від гегемонії ворогів.

Досягнути цієї свободи можливо, лише покінчивши з впливом ворогів у нашій країні, які тримають контроль над нашими справами, особливо тими, що формують нашу політичну силу. Проте єдиний, хто здатен покласти край втручанню ворогів та об’єднати Умму в одне ціле — це держава Халіфат, правління у якій буде здійснюватись за методом пророцтва.

Газета «Ар-Рая»
Сайфуллах Мустанір
Голова інформаційного офісу Хізбут-Тахрір в Афганістані
14 Джумада аль-уля 1439 р.х.
31.01.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню