Криза нафтопродуктів у Ємені – у землі широких благ?!

Ємен
Друкарня

На жителів Ємену обрушилися політичні і економічні кризи, проблеми безпеки і багато іншого у результаті відсутності виконання Ісламу і звертання до нього тільки для рішення проблем.

Це у той час коли правителі і політики Ємену підхоплюють рішення, імпортовані і введені Заходом, якого не цікавить ніщо, окрім його особистих інтересів у світлі міжнародного конфлікту по Ємену і його багатствам.

Ємен страждає від кризи нафтопродуктів, тоді як уряд планує підвищити підтримку цих похідних. Уряд підтримує цю кризу нафтопродуктів, щоб привернути людей до прийняття траншу, нав’язаного Всесвітнім банком і його фондами під виглядом огидних термінів. І навіть деякі руки в продажних ЗМІ оприлюднили, що президент Хаді схвалив прийняття траншу підняттям цін на похідні нафти. Це для того, щоб тримати руку на пульсі народу і вимусити його до прийняття цього. Гра президента очевидна, оскільки він сам спростував достовірність цього повідомлення зі знанням того, що це відбувається тільки за його вказівкою! А інакше послідував би жорстокий звіт цих рук у ЗМІ, особливо у світлі хибних умов, з якими зіштовхується країна.

Ми коротко розкриємо основні причини кризи нафтопродуктів у Ємені, яку неможливо вирішити докорінним чином, окрім як Ісламом у затінку держави, яка дбає про справи людей. На це не здатна держава-збирач податків, яка не знає цінності людини, яку вклав у неї її Творець.
Найбільш важливими з цих причин є:

1. Міжнародний конфлікт навколо багатств Ємену, особливо англо-американський, зокрема навколо нафти і газу. Цей конфлікт здійснюється за допомогою місцевих інструментів з числа впливових політиків у країні. І раніше політики відкрито заявляли, що даний конфлікт ведеться навколо нафти. Із цих політиків Салім Салех Мохаммад – член колишньої президентської ради у Ємені, який заявив про це у інтерв’ю лондонській газеті Шарк аль-Аусат №12820.

2. Капіталістична система не розглядає багатства країни суспільною власністю. Навпаки, вона порахувала їх власністю держави і, отже, прийняла людей клієнтами, а не партнерами у використанні цих багатств. Вона утвердила купівлю і продаж похідних нафти замість їх справедливого розподілу, як це повелів Аллах для цих продуктів або їх  продажу по собівартості лише там, де вона є суспільною власністю, згідно з тим, що передається від Посланця Аллаха ﷺ: «Люди є партнерами у трьох речах: воді, пасовиськах і вогні».

3. Ця система утвердила світові ціни на нафтопродукти у доларах замість того, щоб вести правильний рахунок – і це врахування собівартості у місцевій валюті і продаж згідно з цінами місцевого ринку, а не міжнародними цінами, тому що нафта з Ємену і перероблення її також у Ємені.

4. Режим додав податок на автомобілі: за кожний (ДАД) галон бензину; а також додав витрати на транспортування, які перевозять похідні нафти, за кожний літр, що викликає ріст цін для людей.

5. Відсутність НПЗ (Нафтопереробний завод), достатніх для покриття внутрішнього ринку. Завод Аден був створений Англією у 1954 році, і у справжній час постарів, він перероблював 180000 барелів, а тепер лише 80000 барелів. А проект технічного обслуговування відхилений багато років тому, так хто ж стоїть за цим?!

6. НПЗ Маріб, створений американською компанією Hunt для покриття власних потреб, не перевищуючий перероблення 10000 барелів, а тепер лише  7500 барелів, і проект його розширення також застовбичилося на протязі багатьох років, хто ж за цим стоїть?!

7. Неспроможність встановити нові заводи, провал проекту НПЗ Рас-Іса і НПЗ Хадрамаут.

8. Нафтопереробні заводи Аден і Магріб покривають тільки  60% ринку, а решта імпортується із-за кордону, і це обходиться у мільйони доларів, які йдуть за кордон, що привело до виходу твердої валюти з країни і сприяє погіршенню економіки, а правлячий режим не може покрити цю кількість імпорту, не дивлячись на те, що він отримує платежі від продажу людей. Так куди ж йдуть ці кошти, виплачені народом?!

9. Відсутність плану правильного розподілу і маніпуляції похідними з боку власників розподільчих станцій за посібництва правлячого режиму, хоча він бачить контрабанду і продаж на чорному ринку у центрі великих міст, і, можливо, навіть у столиці!

10. Контрабанда нафтопродуктів з країни. У доповіді Палати представників говориться: «Моха (єменське портове місто на Красному морі) дає долю дизельного палива еквівалентного п’яти провінціям, не дивлячись на те, що немає жодних заводів у порту Моха». І Моха є контрабандним портом, відомим для усіх сторін!

11. Використання нафтових компаній, що працюють у розвідці і видобуванні мільйонів літрів дизельного палива, хоча є можливість використовувати газ у якості альтернативного палива. Наприклад, сектор 14 (Канадська компанія Nexen) споживає дизпалива на 355 млн доларів, у той час як сектор 10 (Компанія Total) спалює газ в атмосферу. Так якщо б було розроблено проект використовування газу із 10 сектору у 14, то вартість проекту склала б 50 мільйонів доларів, що забезпечить прибуток у 305 млн доларів, і у той же час дизпаливо буде надане людям?!

12. Відсутність престижу держави, яка перешкоджає повторному нападу на нафтопроводи і запобігає негативному впливові на переміщення нафти з боку деяких впливових осіб, навіть якщо вони є вождями чи кимось іншим. Однак сьогодні держава веде з ними переговори і дає їм гроші, що стимулює людей до подібних актів.

13. Прагнення держави до приватизації НПЗ і похідних, щоб уникнути відповідальності, що зберігає конфлікт серед впливових осіб, які підкорюються наказам країн, які виступають проти Ємену і його багатств.

Такі основні причини кризи нафтопродуктів, які не будуть вирішені правильно і не стануть розподілятися належним справедливим чином, так, щоб кожний індивід мав із цього свою долю. Цього всього не буде, окрім як у затінку правління Ісламської системи, яка чітко визначає види власності і спосіб володіння та розподілу, забезпечуючи добробут суспільства і усіх його індивідів. Цю систему неможливо виконати правильно, окрім як у державі Другого Праведного Халіфату, для роботи по встановленню якого, о народ Ємену, ми вас закликаємо! Хізб ут-Тахрір прийняв комплексний проект, у якому зцілення економічної проблеми загалом та у її образі (парадигмі), такі як книга «Економічна система Ісламу», «Проект конституції» та інші. Візьміться ж за роботу разом із Хізб ут-Тахрір для виконання цього великого обов’язку, щоб вийти із жалюгідного існування і гіркоти життя, не дивлячись на те, що ваша країна сповнена багатствами і достатньо для цього прикладом, що запаси газу в Ємені оцінюються у 18 трильйонів кубічних футів!

 وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى

«А хто відвернеться від Мого Нагадування, того очікує тяжке життя, а у День воскресіння Ми воскресимо його сліпив» (20:124).

Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір Ємен
Середа, 15 Раджабу 1435 р.х.
14/05/2014
№ H.T.Y. 173

Головне меню