Британія наносить політичний удар по хоусітам тим, що визнає їх і надає їм допомогу для скликання парламенту Ємену у Сайвуні

Ємен
Друкарня

Британія привітала скликання Парламенту Ємену у Сайвуні після того, як на протязі чотирьох років перешкоджала цьому з причини військових дій у країні, а також з причини контролю хоусітів столиці Ємену Сани.

Проте тепер Британія заявила, що обрання голови парламенту є дуже позитивним кроком. Посол Британії в Ємені Майкл Арон заявив, що скликання парламенту у Сайвуні можна вже вважати успіхом після тривалого часу його бездіяльності. «Парламент є важливою частиною державних інститутів. Я упевнений, що дане засідання дуже важливе. Була досягнута угода по обранню Абдуллаха аль-Буркані головою парламенту... Це позитивний крок», — заявив Майкл Арон згідно публікації газети «Близький Схід».

Ця заява відповідає питанням Мухаммада Абд ас-Салама, який обіймає посаду офіційного представника хоусітів і голови їх переговорної делегації, який заявив: «Що залишиться від нейтралітету посланця ООН, коли він почне діяти в інтересах своєї країни, використовуючи при ООН?». Посланець ООН в Ємені вже привітав у своєму листі президента Хаді і членів парламенту, які взяли участь у парламентському засіданні у м. Сайвун на сході з країни. Це привітання розлютило хоусітів, і вони звинуватили його у прямому виконанні планів його країни (Британії) в Ємені, використовуючи посадове крісло в ООН.

Америка, зі свого боку, також виступила у підтримку скликання  парламенту. Офіційна представниця державного департаменту США Морган Ортагос учора заявила, що Америка вітає єменських депутатів, які зібрались разом у суботу уперше з 2014 р. Вона заявила, що Державний департамент розцінює цю подію як важливий крок до зміцнення позицій законного єменського уряду.. У цей же час Ортагос заявила о том, що США повністю підтримують парламент Ємену, сказавши, що зібрання парламенту є «важливим кроком для єменського уряду на шляху до відновлення інститутів законного уряду, відновлення просунення плану по реалізації резолюцій конференції національного діалогу і завершенню мирного переходу влади згідно ініціативи «Ради співпраці арабських держав Перської затоки» (РСАДПЗ).

Британія намагалась якомога довше затягувати зі скликанням парламенту, за який ратували хоусіти, тому що цей парламент розташовувався на їх території у столиці Ємену Сані. З цієї причини Британія визнала законним парламент у Сайвуні, через що хоусіти почали вважати Британію першим ворогом, звинувачуючи Посланця ООН у прихильності і лояльності Британії, заявляючи, що він є виконавцем її планів. Одночасно Британія використовує політику адміністрації Трампа по обмеженню впливу Ірану у регіоні і включенню іранського КСІР у список терористичних організацій. Америка зробила це з метою надати більше можливостей для Саудівської Аравії у регіоні, особливо у відношенні Ємену. Тим самим Америка спричиняє тиск на Іран, щоб той спричинив тиск на хоусітів і ті врешті решт діяли у межах американських інтересів у регіоні.

Незважаючи на те, що Америка бажає бачити хоусітів співучасниками правління в Ємені, проте головною впливовою стороною в Ємені вона хоче бачити Саудівську Аравію. З цієї причини, незважаючи на те, що Америка заважає агентам Британії — ОАЕ і Хаді Мансуру — знищити хоусітів, зробивши із Ходейди і Сани червону межу, допомагаючи хоусітам кожного разу, як їх вороги цю межу перетинають, проте разом з тим це не означає, що Америка хоче зробити хоусітів законною силою в Ємені, у якої до того ж буде військова міць, достатня для того, щоб загрожувати Саудівській Аравії, тому що Саудівська Аравія для Америки — справжня знахідка, враховуючи її багатства і відданість Америці. Тому те, що Америка визнала парламент Ємену під керівництвом президента Хаді, насправді іде в інтересах саудівського уряду і надає іще більше легітимності війні Саудівської Аравії проти хоусітів. Після цього складається враження, що Америка і Британія домовились про розстановку сил в Ємені на найближчий час.

Тим не менш, англо-американське протистояння як таке не припинилось, і воно буде виявлятись кожного разу, коли Британія та її союзники побажають вирішити єменське питання військовим шляхом, якому противиться Америка під гаслом недопущення гуманітарної катастрофи. Америка і справді бажає припинити війну в Ємені, яка виснажує сили лояльної їй Саудівської Аравії. Одночасно з цим її інші агенти — хоусіти — мають тепер можливість використовувати угоду між Британією і Америкою і підняти свій голос, щоб набути більше значущості у майбутньому політичному врегулюванні. Усе це Британія також хоче використовувати у своїх інтересах, загрожуючи у протилежному випадку військовим рішенням. З причини знайденої згоди між Америкою і Британією,по спливанню 4 місяців після підписання угоди у Стокгольмі, на хоусітів була покладена відповідальність за затримку і перешкоджання дій цієї угоди, реалізація якої почнеться у найближчі дні, як про це нещодавно заявив посланець ООН в Ємену Мартін Гріффітс.

Жителі Ємену! Віруючі і мудрі люди! Протистояння між Британією і Америкою знищує вашу країну, через нього помирають ваші сини, втрачається ваша гідність, серед вас поширюються голод і нещастя. До яких пір ви будете зберігати гробову мовчанку? До яких пір ви будете схилятись до рішень ООН, до рішень колонізаторів і чекати, поки вони вирішать ваші проблеми замість вас? Хіба ви не бачите, що вони підливають масло у вогонь знов і знов? Рішенням ваших проблем є лише діяльність по відновленню правління Шаріату з відновленням Праведного Халіфату за методом пророцтва. Лише у цій державі ви повернете собі колишню велич, після чого набудете успіху в обох світах.


Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір в Ємені
№ 14/1440
Середа, 11 Шабана 1440 р.х.
17.04.2019 р.

Головне меню