Арешти мусульман у Криму як продовження війни Росії проти Ісламу та мусульман

Прес-релізи
Друкарня

11 та 12 лютого 2016 року співробітники Управління ФСБ Росії по республіці Крим провели низку обшуків та затримань у різноманітних населених пунктах півострову.

Вже через день стосовно чотирьох із чотирнадцяти затриманих мусульман (Емір-Усеін Куку, Енвер Бєкіров, Муслім Алієв та Вадим Сірук) було обрано запобіжний захід – взяття під варту, їм інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч.1 та ч.2 ст. 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації) з санкцією, що досягає довічного позбавлення волі. Усіх заарештованих звинувачують у причетності до діяльності міжнародної ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір.

Дані події викликали широкий громадський резонанс як у Криму, так і в Україні і у світі. Кримські правозахисники та громадські діячі виступили із різким засудженням того, що відбулося, а українські політики та державні діячі почали вимагати негайного звільнення позбавлених волі мусульман. Російські силовики у свою чергу поквапились обґрунтувати свої дії вустами прокурору Криму Наталії Поклонської, яка заявила наступне: «Конкретно мова йде про відому організацію «Хізб ут-Тахрір»… Це не кримські татари – це терористична організація» (Російська газета від 11.02.2016), апелюючи тим самим до постанови Верховного суду РФ від 14 лютого 2003 року, згідно до якого Хізб ут-Тахрір опинилась визнаною як терористична організація.

У зв’язку з вищезазначеними подіями ми хочемо заявити наступне:

1. Хізб ут-Тахрір — ісламська політична партія, яка працює у більше ніж 40 країнах світу. Мета нашої організації – політична, метод їх досягнення абсолютно виключає силові дії та озброєну боротьбу, що ґрунтується на життєвому шляху Пророка Мухаммада (нехай благословить його Аллах та привітає) у створенні першої Ісламської держави у Медіні. Інформація про це зафіксована в усіх оприлюднених нашої партією книгах та програмних документах, а найкращим доказом даному ствердженню є більше ніж 60-річна діяльність нашої організації по усьому світу. За увесь час роботи партії не було зафіксовано жодного терористичного акту, жодного факту проведення силових дій, і це відомо скрізь, адже саме тому Росія є єдиною країною у світі, де Хізб ут-Тахрір визнана терористичною організацією. Більше того, навіть екстремістською організацією Хізб ут-Тахрір визнана лише декількома країнами Центральної Азії, у яких екстремізмом вважається навіть носіння хіджабу (жіночого мусульманського вбрання) та бороди, не кажучи вже про ісламську політичну діяльність. У решті країн світу – як європейських, так і мусульманських країнах, наша організація працює легально, а у більшості із них навіть публічно, має офіси та офіційних представників. Однією з таких країн є Україна, яка, доречи, тепер приєдналась до низки країн, що офіційно надають захист т притулок членам Хізб ут-Тахрір, яких переслідують: мусульмани із Узбекистану, Таджикистану та Росії знаходять притулок в Україні, визнаються владою країни як політичні біженці.

2. Наша партія функціонує в Україні вже більше 20 років. За ці десятиріччя членами  Хізб ут-Тахрір в Україні було проведено десятки, якщо не сотні громадських заходів та акцій — мітинги, пікети, семінарі, лекції, конференції, круглі столи, виступи представників партії на радіо та телебаченні, народні гуляння та свята. Виключно мирний та просвітницький характер нашої діяльності може підтвердити будь-який кримський мусульманин, і, навіть, немусульманське населення Криму та усієї України в загалом завжди було проінформовано засобами масової інформації про нашу громадську активність та офіційних заявах. Яким чином наша організація, яка 20 років спокійно працювала у Криму і не викликала жодних претензій у українських правоохоронних органів та спецслужб (які неодноразово заявляли про абсолютно легальний характер діяльності Хізб ут-Тахрір в Україні), стала в одну мить терористичною тільки через те, що Росія анексувала кримський півострів – залишається великою таємницею. Взагалі, ситуацій, яка сама по собі склалася, повинна викликати великий подив, адже якщо у Росії переслідування членів партії почалось іще 13 років назад, і партія не встигла розгорнути громадську діяльність, ставши відомою у народі, то у Криму про те, що таке Хізб ут-Тахрір – знає майже кожен. Яким чином народ повинен сприйняти те, що добре знайомі йому протягом 20 років люди тепер повинні вважатись терористами?

3. Кажучи про мусульман Криму та їх реакції на те, що відбувається, хочеться зазначити, що  це явище не нове для них, у 1944 році кримські мусульмани вже були одного разу «призначені» злочинцями, за що були завантажені в ешелони та депортовані цілим народом зі своєї землі до Центральної Азії та до Уралу. Але чи погодився тоді народ з тим, що вони є злочинцями? Ні, хоча адже і тоді дії радянської влади були вбрані у шати законності, стверджені рішеннями політбюро, , НКВС і т.п., мотивовані якимось «погрозами та небезпеками», які виходять від усього кримськотатарського народу. Врешті решт мусульмани Криму так и не стали злочинцями, були реабілітовані, а колись "законні " директиви були визнані геноцидом. Так хіба буде після усього цього вірним сьогодні погоджуватись з тим, що нас, мусульман Криму, призначили злочинцями без найменших ознак законності та об’єктивності, вірити тим, хто говорить, що серед мусульман Криму є терористи?  Хіба ці утискувачі можуть знати про мусульман Криму та про їх синах та доньках більше, аніж вони самі? Мусульмани Криму чудово знають, хто у цих подіях є злочинцем, а хто жертвою, хто пригноблювачем, а хто пригнобленим.

Ми вимагаємо від російських силових структур негайно звільнити заарештованих мусульман та припинити переслідування по звинуваченню у причетності до тероризму. Також ми вимагаємо виключити нашу партію із списку терористичних організацій, переглянувши рішення Верховного суду РФ від 14 лютого 2003 року  як винесене з процедурними порушеннями: представники партії не були запрошені на засідання ВС РФ; рішення не було вчасно оприлюднено для його оскарження; у рішенні абсолютно відсутні хоча будь-які докази причетності партії до терористичної діяльності; не були взяти до уваги ані погляди експертів, ані релігійних діячів, ані правозахисників, які стверджували в один голос про абсолютну необґрунтованість подібного рішення стосовно Хізб ут-Тахрір.

Ми закликаємо  мусульман Криму зайняти адекватну позицію стосовно до репресій, що відбуваються, не піддаватись на провокації та тиск з боку силовиків, стояти чітко на позиції інтересів свого народу та Ісламу, не звертаючи уваги на докори того, хто докоряє, та засудження того, хто засуджує.

Всевишній Аллах сказав:

الَّذِينَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيمَانًا
 وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

«Люди сказали їм: «Народ зібрався проти вас. Побоїтесь же їх». Проте це лише примножило їх віру, і вони сказали: «Нам досить Аллаха, и який чудовий цей Попечитель и Хранитель!» (26:227).


Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір в Україні
16 джумада аль-уля 1437 х.
25.02.2016

Головне меню