Перше: поняття турботи про дітей в Ісламі

Різне
Друкарня

Перш ніж вступити у розгляд деталей шаріатських рішень, пов’язаних з турботою про дітей, треба зупинитись на змісті «турбота» і визначити вікові рамки, в яких людина вважається дитиною.

Наприклад, говориться: «Правитель турбується про своїх підданих», — тобто управляє їх справами і приводить до ладу їх життя. Турбота включає в себе догляд, увагу, захист, управління справами і влаштування життя.

Дитинство (в Ісламі) вважається віком від народження до зрілості. Аллах говорить:

وَنُقِرُّ فِي ٱلۡأَرۡحَامِ مَا نَشَآءُ إِلَىٰٓ أَجَلٖ مُّسَمّٗى ثُمَّ نُخۡرِجُكُمۡ طِفۡلٗا ثُمَّ لِتَبۡلُغُوٓاْ أَشُدَّكُمۡۖ

«Ми поміщаємо в утробах те, що бажаємо, до призначеного строку. Потім Ми виводимо вас немовлятами, щоб ви могли досягнути зрілого віку» (22:5),

وَإِذَا بَلَغَ ٱلۡأَطۡفَٰلُ مِنكُمُ ٱلۡحُلُمَ فَلۡيَسۡتَ‍ٔۡذِنُواْ كَمَا ٱسۡتَ‍ٔۡذَنَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡۚ

«Коли діти із вашого числа досягнуть статевої зрілості, то нехай вони питають дозволу тих, хто старше їх» (24:59).

Аллах називає дитиною того, хто не досяг віку зрілості. Тому дитинство визначається як вік від народження до зрілості

Ґрунтуючись на вищесказаному, можна зробити висновок, що турбота про дітей в Ісламі має на увазі догляд за ними від народження до зрілості, приділяти увагу їх особистості всебічно і збалансовано, як розумово, духовно і психологічно, так і фізично, а також означає захист їх прав і опіку над ними, щоб вони вступили в життя згідно до ісламських постанов. Турбота про дітей в ісламській релігії відбувається згідно з божественним Одкровенням, тобто Кораном і Сунною, які містять низку постанов про те, як треба опікати і виховувати дітей.

Іслам особливо виділив дівчаток, велівши приділяти їм більше уваги і турботи. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ يَلِي مِنْ هَذِهِ البَنَاتِ شَيْئًا، فَأَحْسَنَ إِلَيْهِنَّ، كُنَّ لَهُ سِتْرًا مِنَ النَّارِ

«Той, хто був випробуваний ким-небудь із доньок і виховав їх належним чином — вони неодмінно стануть для нього перешкодою від Вогню» (Бухарі).

Також Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ كُنَّ لَهُ ثَلَاثُ بَنَاتٍ يُؤْوِيهِنَّ، وَيَرحَمُهُنَّ، ويَكْفُلُهُنَّ، وَجَبَتْ لَهُ الْجنَّةُ الْبَتَّةَ

«Той, хто є батьком трьох доньок, яким він надасть притулок, буде проявляти милість до них і буде піклуватись про них, — для нього Рай стане обов’язковим». Після цих слів у нього спитали: «А якщо їх було дві?». Посланець Аллаха відповів: «Якщо дві — теж». Хадіс наводить Бухарі в книзі «Адаб аль-Муфрад».

Головне меню