Угамування спраги чистою водою ісламської економічної системи 1 ч.

Огляд книг
Друкарня

Пояснення книги «Економічна система в Ісламі»

Хвала Аллаху, який приписав людям закони праведності і застеріг їх від шляхів порочності. Мир і благословення кращому з праведних людей, який був відправлений до всього людства як милість і який старався на шляху Аллаха, ведучи справжній джихад, а також його сім'ї і благородним сподвижникам, які втілили в життя систему Ісламу в правлінні, економіці і в соціальній сфері. Ми просимо Всевишнього Аллаха долучити нас до них і воскресити разом з ними в день Воскресіння, коли всі люди постануть перед Господом світів.

Хвала Аллаху - Творцеві небес і землі, Хто дає життєвий наділ, Хто дарував людям всі явні і приховані благодаті цього життя. Він створив землю і помістив в неї стільки їжі, що її сповна вистачить усім Його творінням. Всевишній Аллах говорить:

۞قُلۡ أَئِنَّكُمۡ لَتَكۡفُرُونَ بِٱلَّذِي خَلَقَ ٱلۡأَرۡضَ فِي يَوۡمَيۡنِ وَتَجۡعَلُونَ لَهُۥٓ أَندَادٗاۚ ذَٰلِكَ رَبُّ ٱلۡعَٰلَمِينَ ٩ وَجَعَلَ فِيهَا رَوَٰسِيَ مِن فَوۡقِهَا وَبَٰرَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَآ أَقۡوَٰتَهَا فِيٓ أَرۡبَعَةِ أَيَّامٖ سَوَآءٗ لِّلسَّآئِلِينَ ١٠

«Скажи:« Невже ви не віруєте в Того, Хто створив землю за два дні, і зрівнюєте з Ним інших? Він же - Господь світів. Він спорудив над землею непорушні гори, наділив її благодаттю і розподілив на ній їжу для стражденних (або для тих, хто запитує) за чотири повних дні»» (41: 9,10).

Шановні мусульмани!

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!

З дозволу і за допомогою Аллаха ми постараємося на наших зустрічах разом з вами вивчити книгу «Економічна система в Ісламі», автором якої є видатний учений Такиюддін Набхані, мудрі думки якого змогли поширитися на всіх континентах. Сьогодні, як ніколи, багато молодих людей з числа носіїв заклику жадають зрозуміти цю книгу, щоб пояснити її всім людям на землі, оскільки економічне питання стало однією з найактуальніших проблем сучасності, яка турбує весь світ. Це стало помітно після падіння соціалістичної (в т.ч. комуністичної) моделі економічної системи і відчуття швидкого падіння капіталістичної моделі економічної системи, з дозволу Всемогутнього. Воістину, Аллах над кожною річчю могутній. І сьогодні, з ласки Всевишнього, ми - свідки перших ознак і провісників, що передвіщають про близькість падіння і кінця капіталістичної системи. І не залишається жодної моделі економічної системи крім ісламської, яка зможе врятувати людство від занепаду комунізму і безчинства капіталізму.

Не випадково я обрав таку назву «Угамування спраги чистою водою економічної системи в Ісламі» нашому поясненню, щоб дати зрозуміти читачам зміст нашої книги. А тому, за допомогою Аллаха, ми зробимо наступний підхід: спочатку будемо читати текст з книги шейха Такиюддіна Набхані «Економічна система в Ісламі», потім приведемо свої міркування щодо прочитаного тексту у сполученні з пояснювальними таблицями і малюнками, щоб зосередити увагу на тій ідеї, яку шейх хотів закріпити в свідомості мусульман.

Шановні мусульмани!

Книга «Економічна система в Ісламі» є рідкісним ціннісним ідейним ісламським багатством. Це - перша книга в нашому столітті, яка вкрай ясно розкрила реальність економічної системи в Ісламі. Вона роз'яснює погляд Ісламу на економіку і її мету, а також розкриває метод придбання, примноження і витрачання майна, метод розподілу його між індивідуумами суспільства і метод утворення в ньому балансу. Книга роз'яснює види власності; приватну, суспільну і державну види власності, а також майно, яке призначене Байт уль-Маль (скарбниці) мусульман, і статті його витрат. Книга роз'яснює земельний кодекс, а точніше - закони, пов'язані з землями, оподатковуваними ушр і харадж податками. Роз'яснює методи використання, освоєння, виділення і переходу цієї землі з власності у власність. Крім цього, книга торкається питання про гроші, їх різновидах, процентних і обмінних операціях, вироблених ними, і питання оподаткування (закят). В останньому розділі книги місце відведено для зовнішньої торгівлі і її законів. Джерело цих законів одне - це Книга Аллаха, Сунна Його Посланника ﷺ і те, на що вони вказують (Кияс і Іджма ус-Сахаб). Жодне інше джерело не використовувався в прийнятті цих економічних законів.

Книга починається зі вступної глави, в якій розкривається реальність капіталістичної економічної системи і реальність соціалістичної економічної системи, в тому числі - і комунізму, дається спростування цих систем, пояснюється їх неправильність і протиріччя законам економічної системи Ісламу. Розгляду хадісів і ріваятах, наведених в цій книзі, було приділено велику увагу, і вони були підтверджені відповідно до їх версії в книгах хадісів. Книга є дуже великим благом, що допомагає усвідомити мусульманам економічну систему Ісламу в нинішньому столітті. Ми просимо Аллаха зробити благо цієї книги загальним для всіх і просимо, щоб Він дозволив мусульманам втілити закони, викладені в цій книзі, в державі, де правитимуть закони Аллаха.

Перш ніж закінчити сьогоднішню зустріч, хотілося б відзначити, що книга «Економічна система в Ісламі» є рідкісним ціннісним ідейним ісламським багатством з наступних причин:

1 - Вона роз'яснює реальність капіталістичної і соціалістичної (в тому числі - і комуністичної) моделей економічної системи.
2 - Спростовує обидві системи - капіталістичну і соціалістичну. Роз'яснює їх порочність і суперечливість до законів економічної системи в Ісламі.
3 - На сучасному рівні дає чіткі обриси реальності економічної системи в Ісламі.
4 - Роз'яснює погляд Ісламу на економіку і її мету.
5 - Роз'яснює методи придбання і примноження майна.
6 - Роз'яснює шлях витрачання і розпорядження майном.
7 - Роз'яснює метод розподілу багатства на індивідуумів суспільства і метод освіти балансу в ньому.
8 - Роз'яснює різновиди власності: приватна, громадська та державна види власності.
9 - Пояснює майно, яке належить Байт уль-Маль і показує статті його витрат.
10 - Роз'яснює земельний кодекс, пояснюючи закони, пов'язані з землями, які обкладаються ушрій і харадж податками.
11 - Роз'яснює шляхи використання, освоєння, обробітку і переходу землі від одного власника до іншого.
12 - Зачіпає питання, пов'язане з грошима і їх різновидами, а також операції, вироблені за допомогою них, такі як лихварство, обмін і закят.
13 - Роз'яснює зовнішню торгівлю і закони, пов'язані з нею.

Шановні мусульмани!

Обмежимося цим обсягом інформації в нашій першій зустрічі. До наступних зустрічей, іншааллах. Нехай Господь береже вас Аллах від усіх негараздів і недугів. Просимо Всевишнього обдарувати нас славою завдяки Ісламу і піднести Іслам допомогою нас. Просимо Його удостоїти нас своєю допомогою і порадувати всіх віруючих встановленням праведного Халіфату у найскоріший час. Просимо Його зробити нас борцями, свідками і мучениками (шахідами) цієї Праведної Держави. Воістину, Він - Покровитель і Всемогутній.

Дякуємо вам за увагу. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух.

 

Устаз Мухаммад Ахмад ан-Надій

04.12.2014
12 сафар 1436

Головне меню