Угамування спраги чистою водою ісламської економічної системи 9 ч.

Огляд книг
Друкарня

Пояснення книги «Економічна система в Ісламі»

Хвала Аллаху, який наказав людям слідувати законам праведності і застеріг їх від шляхів порочності.

Мир і благословення кращому з праведних людей, який був відправлений до всього людства як милість і який старався на шляху Аллаха, ведучи справжній джихад, а також його сім’ї і благородним сподвижникам, які втілили в життя систему Ісламу в правлінні, економіці і в соціальній сфері. Ми просимо Всевишнього Аллаха долучити нас до них і воскресити разом з ними в день Воскресіння, коли всі люди постануть перед Господом світів.

Шановні мусульмани!

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Ми продовжуємо серію зустрічей з вивчення і пояснення книги «Економічна система в Ісламі». На нашій дев’ятій зустрічі ми розглянемо разом з вами зміст передмови цієї унікальної книги, яку написав видатний учений Такиюддін Набхані. Хай допоможе нам в цьому Аллах. Сьогодні ми поговоримо про такі економічні терміни, як «гранична корисність», «цінність виробленої речі» і «обмінна цінність» у капіталістів. Шейх Такиюддін Набхані говорить наступне:

«І якщо становище виглядає так, що основою економічної проблеми (у капіталістів) є «необмеженість потреб і обмеженість ресурсів для їхнього задоволення», отже, індивідууми суспільства повинні розробити правила, які регулюватимуть питання, які потреби повинні бути задоволені, а які з них приречені не здійснитись. Іншими словами, необхідні правила, які будуть визначати форму розподілу обмежених ресурсів для задоволення необмежених потреб. Отже, проблема капіталістів полягає в потребах і ресурсах, аж ніяк не в людині, тобто в забезпеченні ресурсів для задоволення потреб, а не в задоволенні потреб кожного індивідуума суспільства. Коли справа виглядає так, то необхідні правила, які встановлювали б закони, що гарантують, у міру можливості, досягнення найвищого рівня виробництва, щоб забезпечити товари та послуги для сукупності людей, а не для кожного індивідуума суспільства. Звідси проблема розподілу товарів і послуг міцно пов’язана з проблемою їхнього виробництва. Головною метою економічних досліджень є робота над збільшенням товарів і послуг, споживаних сукупністю людей. А тому дослідження факторів, що впливають на обсяг вітчизняного виробництва, займає головне місце серед всіх економічних тем, тому що розгляд збільшення вітчизняного виробництва є найважливішим для вирішення економічної проблеми, а саме – «дефіциту товарів і послуг відносно потреб». Адже капіталісти вважають, що вирішення проблем бідності і злиднів можливо тільки шляхом збільшення виробництва. Рішення економічної проблеми, що стоїть перед суспільством, можливо тільки за допомогою збільшення виробництва».

Цінність виробленої речі:

Що стосується цінності виробленої речі, то вона означає ступінь її важливості або по відношенню до певної особистості, або по відношенню до іншої речі. У першому випадку її називають «цінністю корисності», у другому – «обмінною цінністю».

Гранична корисність:

У минулій зустрічі ми сказали, що цінність користі речі є цінністю будь-якої одиниці блага, яка визначається своєю граничною корисністю, тобто користю одиниці, яка задовольняє найслабшу потребу. Дану теорію західні економісти назвали «кінцевою або граничною корисністю». Корисність не можна визначати тільки на розсуд виробника, враховуючи витрати її виробництва, оскільки такий підхід повністю ігнорує попит і бере до уваги тільки пропозицію. Також не можна визначати користь виключно тільки на розсуд споживача, а точніше – за коефіцієнтом користі і ступеня потреби в ній з урахуванням фактора дефіциту, оскільки такий підхід бере до уваги тільки попит і ігнорує пропозицію. Необхідно брати до уваги як пропозицію, так і попит одночасно, а користь повинна визначатися у крайньої межі задоволення потреби, тобто у останньої межі її задоволеності. Наприклад, цінність коржика визначається у крайньої межі голоду, а не на початку голоду, і при природній наявності хліба на ринку, а не на момент його дефіциту. Це і буде цінність користі.

Обмінна цінність:

Що стосується обмінної цінності, то вона є властивістю, при наявності якої в будь-якій речі вона стає придатною для обміну. Капіталісти стверджують, що це – обмінна сила речі в відношенні до іншої речі, як обмін певної ваги пшениці на певну вагу кукурудзи. Якщо цінність користі називають просто «корисністю», то обмінну цінність називають «цінністю».

Обмін товару і послуги здійснюється при наявності їхньої заміни, рівній чи майже рівній за цінністю. Звідси економісти капіталізму беруть необхідність розгляду цінності, тому що цінність є основою обміну та якістю, за допомогою якої можна порівнювати товари та послуги, а також відрізняти продуктивну працю від непродуктивної, оскільки виробництво – це утворення або збільшення користі шляхом певної праці. Для того, щоб відрізняти працю продуктивну від непродуктивної, і знати, яка людина виробляє більше, ніж інша, необхідне точне мірило для різних продукцій і послуг.

Це точне мірило – суспільні цінності різних продукцій і послуг. Інакше кажучи, це суспільна оцінка виконуваних робіт або послуг, що надаються. Ця оцінка стала необхідністю, оскільки виробництво на основі обміну зайняло місце виробництва на основі споживання в сучасних суспільствах. На сьогоднішній день кожен обмінює всю або більшу частину своєї продукції на масу інших речей, вироблених іншими людьми.

Даний обмін здійснюється тільки при наявності заміни товару і послуги, а для цього необхідно визначити цінність товару, щоб зробити обмін. З цієї причини знання цінності (яка вона?) є необхідним для виробництва та споживання, тобто неминучою справою для задоволення людських потреб за допомогою засобів задоволення.

Перш ніж закінчити нашу зустріч, відзначимо найяскравіші економічні терміни капіталістів, які були приведені в нашій сьогоднішній темі:

1 – Цінність виробленої речі – це ступінь її важливості або по відношенню до певної особистості, або по відношенню до іншої речі. У першому випадку її називають «цінністю корисності», у другому – «обмінною цінністю».

2 – Гранична корисність – це цінність будь-якої одиниці блага, яка визначається своєю граничною корисністю, тобто користю одиниці, яка задовольняє найслабшу потребу.

3 – Обмінна цінність – це властивість, при наявності якої в будь-якій речі вона стає придатною для обміну. Капіталісти стверджують, що це – обмінна сила речі по відношенню до іншої речі, як обмін певної ваги пшениці на певну вагу кукурудзи.

4 – Цінність користі вони називають просто «корисністю».

Шановні мусульмани!

Обмежимося цим обсягом інформації на цій зустрічі. До наступних зустрічей, іншааллах. Нехай береже вас Аллах від усіх негараздів і недугів. Просимо Всевишнього обдарувати нас славою завдяки Ісламу і вознести Іслам за нашою допомогою. Просимо Його нагородити нас своєю допомогою і порадувати всіх віруючих встановленням Праведного Халіфату. Просимо Його зробити нас борцями, свідками і мучениками (шахідами) цієї Праведної Держави. Воістину, Він – Покровитель і Всемогутній. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху.

Устаз Мухаммад Ахмад ан-Надій

Головне меню