Право халіфа на відсторонення муавіна

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Ас-Салам Алейкум ва рахматуллахі ва баракатух!

У першому томі «Проекту конституції» у статті №36 говориться, що халіф має право відсторонити муавіна від займаної посади на підставі киясу (аналогії) з представником. За виключенням положення, коли існує текст, що забороняє відсторонювати його в окремих випадках. Прошу пояснити окремі випадки, в яких забороняється халіфу відсторонювати муавіна від займаної посади? Заздалегідь вдячний вам за відповідь, хай винагородить вас Аллах і береже від усіх негод.

Відповідь:

Ва алейкум ас-салам ва рахматуллахі ва баракатух!

Текст, який приводиться у книзі «Проект Конституції» на сторінці 151: «Однак, у силу того, що муавін отримав владу від халіфа у якості його заступника, стало бути халіф має право відсторонити його від займаної посади на підставі киясу (аналогії) з поручним (представником). Тому  що поручитель має право відсторонити свого поручного (представника). За виключенням положення, коли існує текст, що забороняє відсторонювати його в окремих випадках».

Слова: «За виключенням положення, коли існує текст, що забороняє відсторонювати його в окремих випадках» не відносяться до муавіна, а скоріше до поручного (представника). Оскільки в основі договір про поручництво (представництво) є дозволеним договором. Як поручитель, так і поручний мають право розірвати договір за бажання у будь-який час. Однак ісламські правознавці відзначають наявність положень, коли договір стає обов’язковим і не дає право поручителю відсторонювати поручного (представника). Як, наприклад, коли поручний (представник) веде судову тяжбу. Вчені ханафітського мазхабу кажуть: «Якщо договір поручництва (аль-вікаля) торкнувся права іншого, то не дозволяється відсторонювати без згоди володаря цього права». Існують й інші випадки, в яких за висновками ісламських правознавців забороняється поручителю відсторонювати поручного.

Таким чином, речення, про яке ти спитав, передбачає інше значення, аніж те, яке ти зрозумів з нього. У ньому говориться про те, що поручитель має право відсторонювати свого поручного, тобто та особа, якій він доручив повноваження, за виключенням положення, коли існує текст, що забороняє відсторонювати свого поручного у певних випадках. Дане положення не відноситься до муавіна. Тому що халіфу завжди дозволяється відсторонювати муавіна від займаної посади. Не існує жодних особливих випадків, у яких йому забороняється робити це, тобто відсторонювати його від займаної посади.

Речення було згадане у вищезгаданому вигляді у силу того, що аргументація здійснювалася, входячи з теми поручництва. В основі поручництво є дозволеним договором, де поручитель має право відсторонити порученого (представника). Виключенням є ті випадки, які згідно з шаріатським текстом не дозволяють поручителю відсторонювати поручного. Муавін подібний до представника халіфа, а отже халіф має право відстороняти його від займаної посади на підставі киясу (аналогії) з поручителем, який має право відстороняти свого поручного (представника). Дотримуючись початкового положення відносно поручництва (представництва), яке також відповідає реальності муавіна. І не існує жодних особливих випадків у відношенні халіфа, які забороняли б йому відстороняти муавіна від займаної посади у будь-який час.


Ваш брат Ата Ібн Абу ар-Рашта
20 Рамадан 1435 рік
18/07/2014                
 
 

Головне меню