Закят з торговельних операцій

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Ас-саляму алейкум, наш шейху! Хай звеличить вас Аллах Ісламом, і звеличить Іслам вами. Прошу Аллаха бути з числа тих, хто дасть вам присягу в Халіфаті за методом пророкування, воістину, Він над усілякою річчю владний!

У мене питання про закят – закят з торговельних операцій або майна. Чи є дійсною видача закяту або його частини до завершення повного року, і чи є проходження повного року умовою для виплати закяту?

Хай Аллах проявить турботу над вами у тому, що є благом для Ісламу і мусульман у мирському житті і в наступному! Ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух! Від Imad M. Sa'ad.

Відповідь:

Ва алейкум ас-салям ва рахматуллахі ва баракятух!

Проходження повного року є умовою для виплати закяту за наявності необхідної суми «нісаб». І якщо здійснилася умова, тобто сплинув рік з моменту наявності причини закяту «нісаб» без його зменшення, то закят стає обов’язковим. Однак, якщо він був виплачений до того, як став обов’язковим, то це є дозволеним згідно з шаріатськими доказами з цього приводу:

- вивів Бейхакій в «Сунан аль-Кубра» від Алі, що «Аббас (р.а.) спитав Посланця Аллаха ﷺ у виплаті саадака (закяту) до проходження повного року, і він ﷺ дозволив йому».
- вивів Даракутні в «Сунан» від Худжра аль-Адаві, який передав від Алі, що Посланець Аллаха ﷺ сказав Умару: «Ми взяли у Аббаса закят цього року, першого року».
- вивів Даракутні від Муси ібн Тальха, який передав від Тальхи, що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «О Умар, чи знаєш ти, що дядько будь-якого з чоловіків подібний до його батька? У нас з’явилася потреба у майні і ми взяли його в Аббаса як саадака (закят) з його майна за два роки вперед».

Вчені мають розбіжності про достовірність цього ланцюжку, однак правильним є те, що хадіс мурсаль від Хасана ібн Мусліма.

Спираючись на це, виплата закяту до того, як він став обов’язковим – є справою дозволеною.

Більше того, більшість факіхів згодні з цим.

Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта


11 Шавваля 1435х.
07/08/2014

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти на питання відвідувачів його сторінки у facebook

Головне меню