Чи може немусульманин бути опікуном при нікахі

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Одна жінка прийняла Іслам, і один із мусульман побажав на ній одружитись. У результаті виникли питання: чи може її невіруючий батько під час нікяху виступати у ролі валія (опікуна)? Якщо це заборонено, то хто повинен бути її валієм?

Відповідь:

Іслам забороняє немусульманам мати опікунство над мусульманами. Тому, коли жінка приймає Іслам, її батько не може виступати у якості валія під час нікяху. Що стосується Вашого питання про жінку, яка стала мусульманкою, то відповідь буде наступною:

Якщо у неї є родичі з боку батька (асаба), такі як рідний брат, дядько (брат батька) і т.д., які також прийняли Іслам, то саме вони повинні виступити у якості валіїів. Якщо ж цих родичів декілька, то у якості валія буде той, хто ближче до неї по родству. Так, наприклад, рідний брат ближче, аніж дядько.

Якщо ж у неї немає родичів, які прийняли Іслам, і якщо вона проживає у країні, де не правлять Ісламом (як у Вашій ситуації), то у якості валія повинен виступити шаріатський суддя, при умові, що він є. Проте суддя повинен бути тим, хто заслуговує на довіру, тобто тим, хто підтримує її у дотриманні Ісламу, хто не перешкоджає їй у цьому, хто не встає на бік її немусульманської родини. Якщо такого судді немає, то дозволяється у якості валія виступити тому, хто посприяв їй прийняти Іслам. Або ж вона може обрати у якості валія будь-якого справедливого мусульманина, до богобоязливості якого є довіра. Лише так буде завершений шлюб по Шаріату належним чином. Потім чоловік повинен зареєструвати їх шлюб, щоб її права були захищені.

Варто звернути увагу на те, що у випадку наявності влади Ісламу у країні, де проживає дана жінка, у якості валія повинен виступити правитель, при умові, що у неї немає валія по батьківській лінії. Ця взято зі слів Посланця ﷺ:

لَا نِكَاحَ إِلَّا بِوَلِيٍّ وَالسُّلْطَانُ وَلِيُّ مَنْ لَا وَلِيَّ لَهُ

«Немає нікяху без валія. Султан — валій жінки, у якої немає опікуна» (вивів Ахмад від Ібн Аббаса та Аіши).

Султан більш гідний бути у якості валія для жінки, а потім ідуть ті, кого ми вже згадали трохи вище.


18 Рамадана 1427 р. х.
10.10.2006 р.

Головне меню