Що буде після перемир’я у Сирії? І хіба можливо припустити, що жителі кращої землі здадуться?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Я починаю свою мову кращими словами – словами Господа творінь:

مَّا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَلاَ الْمُشْرِكِينَ أَن يُنَزَّلَ عَلَيْكُم مِّنْ خَيْرٍ مِّن رَّبِّكُمْ

«Невіруючі з людей Писання і многобожники не хочуть, щоб вам посилалося благо від вашого Господа. Аллах же відзначає Своєю милістю, кого забажає. Аллах має велику милість» (2:105),

لاَ يَأْلُونَكُمْ خَبَالاً وَدُّواْ مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاء مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الآيَاتِ إِن كُنتُمْ تَعْقِلُونَ

«Вони не пропускають нагоди нашкодити вам і радіють вашим труднощам. Ненависть вже проявилася у них на устах, але в їхніх серцях криється ще більша ненависть. Ми вже роз'яснили вам знамення, якщо ви тільки розумієте!» (3:118),

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِن تُطِيعُواْ الَّذِينَ كَفَرُواْ يَرُدُّوكُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ فَتَنقَلِبُواْ خَاسِرِينَ

«О ті, які увірували! Якщо ви підкорятиметеся невіруючим, то вони обернуть вас назад, і ви повернетеся зазнавши збитку»(3: 149).

О жителі Шама! Якщо ви подивитеся на перемир'я, встановлене невірними, що закликають вас до переговорів зі злочинним режимом, якщо ви подивитеся на це через призму цих аятів, то ніколи не будете обдурені.

بَلِ اللَّهُ مَوْلاَكُمْ وَهُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ

«О ні! Аллах є вашим Покровителем. Він – Найкращий з помічників» (3:150).

Держави невіри об'єдналися над тим, щоб покінчити з революцією Умми в Шамі. Призупинення битви, оголошене ними, не може бути благом для віруючих, а створено лише для того, щоб привести їх у безлад і збити з пантелику. Вони хочуть зіпсувати найкращі досягнення вашої революції і підпорядкувати її диктатору, розколоти вашу єдність, поки ви не зазнаєте остаточної поразки і не здастеся, прийнявши те, що від вас хочуть держави невіри на чолі з Америкою.

Незважаючи на свою згуртованість проти вас, ці держави борються між собою за вплив та інтереси, які вони повинні будуть реалізувати після перемоги. Це і є причина конфлікту між ними. Америка використала російського ведмедя для збереження свого впливу і свого агента - сирійського тирана, тому що вона знає, що Росія вже гниє в агресії проти мусульман, що у неї в Сирії вже ніколи не буде впливу, вона вже не зможе використовувати ніяку сторону, і тому Америка не боїться її. Америка обмежила вирішення питання тільки собою і Росією, віддаливши від цього Європу, тому як її Америка, в свою чергу, вже боїться, тому що Європа має коріння в цьому регіоні. У неї є здатність створити агентів, вона не загрузла в безпосередній агресії проти жителів Сирії, вона вимагала відставки Башара Асада і зовні показала себе другом сирійців, надаючи допомогу біженцям.

І тому три європейські держави - Франція, Британія і Німеччина - прийшли в рух для створення осі опору американо-російського договору, особливо після того, як Британія оголосила своє рішення не виходити зі складу ЄС. У Парижі пройшли засідання лідерів цих держав з 3-го по 4-е лютого 2016 року в присутності їх міністрів закордонних справ. Також відбулися засідання з інтерактивною участю італійського міністра і президента Росії. Французькі джерела заявили, що «три європейські столиці - Париж, Лондон і Берлін - мають намір досягти загальної сильної позиції щодо подій, які сталися на сирійській арені в зв'язку з угодою про припинення вогню».

Ці столиці бачать, як Росія і сирійський режим не відносяться до них з повагою. Вони хочуть поставити всі крапки над i з президентом Путіним: «Європейці стурбовані американською поблажливістю на адресу порушень в процесі припинення бойових дій, який повинен втілюватися згідно з домовленістю, до якої прийшли Вашингтон і Москва». Насправді, вони стурбовані спробою Америки видалити їх від справ і обмежити вирішення питання тільки Росією. Вони хочуть нав'язати себе, використовуючи тему порушень цих домовленостей, звинувативши Америку в халатності і одночасно піднімаючи питання про біженців, які наводнили Європу. Ці держави стали вимагати проведення перехідного періоду без Башара Асада. Вони закликали принца Саудівської Аравії Ібн Найефа, міністра закордонних справ Саудії Джубейра і координатора сирійської опозиції Хіджаба, щоб вплинути на них даними питаннями і спонукати їх до розмови про це, і тоді Джубейр став говорити після цього, що у Башара Асада не може бути місця в Сирії. Все це - спроби Європи нав'язати себе, вибити для себе діючу роль в сирійському питанні і вплинути на міжнародне становище в цілому.

Коли два лідери - Франція і Британія - сказали, що «Сирія потребує такого перехідного процесу, в якому немає місця Башару Асаду», то де Містура, агент Америки і спецпосланець ООН в Сирії, заявив, що «майбутнє президента Башара Асада повинен визначити сам сирійський народ, воно не повинно вирішуватися заздалегідь». Це означає, що Америка хоче проведення переговорів між так званою «сирійською опозицією» і сирійським режимом без того, щоб на них розглядалося питання долі Асада. Це стало видно після компромісів, на які пішла опозиція, погодившись з бажанням Америки після того, як встановилося припинення вогню, революція прийшла в затишшя, а незгодні з перемир'ям повстанці були оголошені терористами. Тоді поле дій в Сирії стало безпечним від будь-якої загрози на адресу американського впливу, і Америка стала спокійна за долю її агента Башара Асада.

Проте, Америка не впевнена до кінця в тому, що зможе цього досягти. Президент Обама 25.02.2016 «застеріг від надмірних очікувань в тому, що стосується припинення бойових дій в Сирії. Якщо буде досягнутий певний прогрес в Сирії, то це призведе до політичного процесу з припинення громадянської війни, що триває там вже 5 років». Америка не бажає більше повторювати своїх помилок, піднімаючи розмову про долю свого агента, як вона вчинила під час переговорів між іудеями і своїми агентами в Палестині щодо проблеми Єрусалима і біженців. Тоді вона була змушена перервати свою роботу, поки не затвердила ті компроміси, на які пішли її агенти. Держсекретар США Джон Керрі заявив 24.02.2016: «Ми зараз ведемо спільну операцію разом з Росією і ми зобов'язані привести до успіху договір про припинення вогню. Наступні дні будуть мати вирішальне значення у визначенні того, чи зможемо ми покласти край бойовим діям і кровопролиттю, які руйнують Сирію. Дипломатичний шлях є єдиним способом, який дозволить ізолювати такі терористичні організації, як «ІДІЛ» і «Джабхат ан-Нусра», і повернути сторони за стіл переговорів». Це означає, що доля Асада буде відкладатися до тих пір, поки не утвердиться план припинення бойових дій і не почнеться торгівля компромісами з боку опозиції на переговорах. У разі провалу операції перемир'я Керрі загрозливо заявив: «Існує важлива дискусія, на якій розглядається альтернативний план на випадок, якщо ми не досягнемо успіху за столом переговорів». Цей план названий «Планом Б». За повідомленням американської газети «Wall Street Journal», «міністр оборони Картер, глава Комітету начальників штабів ВС США Данфорд і начальник розвідки Бреннан стоять за планом, який може втягнути Америку у війну в Сирії найглибшим чином». Можливо, це і означає, що Америка активізує свої нападки проти «Джабхат ан-Нусра» й інших угруповань, які відмовилися від припинення вогню і переговорів, але не почне наземну операцію з використанням своїх військ, хіба що тільки зовсім нечисленними групами для певних операцій в регіоні, подібно до того, як вона відправила 50 військових експертів керувати своїми агентами з курдського «Демократичного союзу» на підконтрольних йому територіях. Саудівська Аравія оголосила про свою готовність втілити американські накази і відправити наземні війська в Сирію, про що заявив міністр закордонних справ королівства Джубейр 09.02.2016: «Ідея про початок сухопутної операції прийшла з Вашингтона. Кількість членів альянсу досягло 65 держав, які очікують, коли Америка візьме на себе керівництво операцією». Туреччина завжди готова до цього кроку на першу вимогу. Її президент Ердоган під час розмови з Обамою 19.02.2016 заявив про підтримку угод в Мюнхені з припинення вогню, сказавши, що їх «спільні цілі полягають в боротьбі з« ІДІЛ»», тобто Туреччина подібна в цьому плані Саудівській Аравії і готова до наземної операції в Сирії під керівництвом Америки.

Унікальність випадку, яка не пройшла повз очі свідомого спостерігача, полягає в тому, що вони оголошують терористичними ті угруповання, які не бажають припинити боротися і покінчити з революцією. Вони не роблять в цьому винятку ні для кого, навіть для тих, хто пішов на компроміси і прийняв план з припинення вогню. Доказом тому є російські авіанальоти і нападу з боку режиму. «Джейш уль-Іслям», зі слів свого прес-секретаря Аллюша, заявив 05.03.2016, що «великі порушення перемир'я дозволили режиму взяти під свій контроль нові території... і провести мобілізацію для окупації нових районів, що мають велику стратегічну значимість». У зв'язку з великими поступками і компромісами Аллюш заявив: «У разі перемир'я буде можливість відновити соціальну сферу, яку намагалася знищити військова машина».

Вони впали і більше не згадують ані про повалення режиму, ані про ісламське правління, а лише роблять нерішучі натяки для вдоволення невірних!

Проте, боязнь Америки, що виражається за словами її президента про можливість провалу припинення вогню і переговорів, загрози Держсекретаря США про «План Б» у разі провалу основного плану, готовність їх агентів в Саудівській Аравії і Туреччині почати наземну операцію в разі, якщо Америка накаже, - все це вказує на те, що жителі Шама все ще продовжують відмовлятися від цієї змови, що підтверджують слова голови Комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Косачева від 02.03.2016: «Угода навколо Сирії стикається з двома перешкодами, одна з яких - всередині самої Сирії ... а друга є іноземною і пов'язане з наявністю опозиції цими угодами всередині США ». Він вказує на «План Б», підготовлений військовими експертами США. Зрозуміло, що друга перешкода не є насправді перешкодою, більш того - є способом покінчити з першою перешкодою, а саме - з жителями Сирії, які відмовляються в масовому порядку від угоди, як це Косачов зазначив у своїй промові.

Хіба можна уявити, щоб жителі Сирії - жителі кращої країни, - які зламали бар'єр страху, принесли самі себе в жертву, вважають за краще смерть приниження, ті, з рук яких весь світ дізнався про реальну дійсність, які оголосили про те, що їх революція - для Аллаха, що їх керівник - це Посланник Аллаха ﷺ, ті, серед яких благе настільки поширене, а погане зникає, серед яких знаходиться Хізб ут-Тахрір, що веде їх вперед, розкриває їм ідейну і політичну реальність на вищому рівні, показує їм правду такою, якою вона є, що спонукає їх до стійкості і терпіння, що викриває всі змови, які плетуться проти них і вже переконав їх у необхідності встановлення Праведного Халіфату за методом пророцтва і піднесення прапора Посланника Аллаха ﷺ, - хіба можна уявити, щоб вони здалися і погодилися з продовженням існування світського режиму і американського впливу?! Ні, тисячу разів ні, по волі Аллаха!


Газета «Ар-Райя»
Автор: Асад Мансур
29 Джумада аль-авваль 1437 р.х.
09.03.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню