Результати іранських виборів – це перехід у найближчу американську орбіту

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В Ірані 26.02.2016 відбулися вибори в парламент і в Раду експертів. Ці вибори мали особливе значення, тому що вони були першими в Ірані після «ядерної угоди» з Америкою.

Також вся увага на цей раз була зосереджена на виборах до Ради експертів, оскільки їй було доручено обрати того, хто займе посаду верховного лідера в світі сумнівів і чуток про здоров'я Хаменеї. Як відомо, верховний лідер є реальним правителем країни, в його руках - вся влада. Згідно до іранської конституції, верховний лідер є головнокомандувачем збройними силами, він має право оголошувати війну, призначати і звільняти половину членів Ради вартових конституції, яка складається з дванадцяти членів. А також він може призначати і звільняти главу судової влади, керівника радіо- і телевізійної корпорації, командувача силами революційної гвардії, вищих керівників збройних сил і сил безпеки. Верховний лідер має більше двох тисяч представників у всіх міністерствах і державних установах. Повноваження верховного лідера в іранській системі де-факто можуть виходити за рамки конституції, тому що він є «Валі аль-факіха», що дає його поглядам і рішенням особливу святість відповідно до теорії Хомейні про «уряд».

Незважаючи на особливу важливість виборів до Ради експертів, як ми підкреслили раніше, вибори парламенту є не менш важливими, оскільки стало очевидно до і після «ядерної угоди», що Америка хоче покласти на Іран певну роль в регіоні. Звідси і поспішність Америки в ув'язненні «ядерної угоди» і в усуненні перешкод перед ним. І швидку відповідь Ірану, принизливі поступки з його боку для полегшення укладання угоди, і все це - за безпосередньої підтримки та турботи верховного лідера про це, хоча й існують голоси всередині іранського режиму, які звинуватили міністра закордонних справ Мухаммада Джавада Заріфа в державній зраді. Вказуючи на рукостискання Заріфа і Обами, Голям Хоссейн Мохсені-Еджеі, представник судових органів, сказав: «Деякі шпигуни отримують плату. Але є інший вид шпигунства, на який ми повинні звернути увагу. Він готує ґрунт для ворога». Він також сказав: «Вони скажуть: чому ми не дозволяємо дружнє рукостискання з ворогом? Що поганого в рукостисканні з Обамою? Що поганого в тому, щоб посидіти з ними, поговорити і випити що-небудь?» («France 24», 30.09.2015). Хоча й існують такі голоси, все ж «ядерну угоду» було схвалено, незважаючи на контроль над парламентом в минулому так званими прихильниками «жорсткої лінії Ірану».

Проте, хоча прихильники «твердої лінії» і стали противитися ворожому духу цієї реальності Ірану для того, щоб отримати народну підтримку, все ж це не відповідає новому образу ірано-американських відносин, де Іран після прихованого обертання в орбіті Америки стане це робити відкрито . А тому з'явилася необхідність для проведення зміни осіб, які будуть очолювати політику Ірану. Стало помітним, що в іранських виборах з'явилися незвичайні альянси, як альянс так званих «реформістів» з помірними консерваторами в одному списку під назвою «Список амаль (надія)». І Алі Ларіджані брав участь на виборах як незалежний кандидат в «фортеці» реформаторів - місті Кум. Його група, що називалася в минулому «Послідовники верховного лідера», розподілилася за списками безкомпромісних консерваторів, таких як Голам Реза Месбахі Могаддам і Казем Джалалі. Алі Ларіджані був главою парламенту в минулому, і в своїй позиції щодо «ядерної угоди» він пропонував не ставити її на голосування в парламенті. І він відмовився вводити законодавчі обмеження щодо неї, щоб дати Алі Хаменеї можливість вільного використання угоди в майбутньому.

Хоча багато ЗМІ і спостерігачі показали результати виборів такими, що вони не відповідають бажанням верховного лідера Ірану Алі Хаменеї, все ж це не суперечить розумінню реальності влади в Ірані і тим інструментам впливу, якими користується Хаменеї в країні для того, щоб вплинути на результати цих виборів.

Коментарі Алі Хаменеї щодо результатів виборів вказують на його вдоволення ними. ЗМІ передають, що «верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї високо оцінив вибори в парламент і Раду експертів. Це було його першим коментарем з моменту виборів, які відбулися в п'ятницю. У своїй заяві він сказав: «Я вдячний мудрому іранському народу, котрий володіє рішучістю ... Я сподіваюся, що майбутній парламент буде відповідальний перед народом і Богом»»(«Ан-Нахар»28.02.2016). Також революційна гвардія Ірану (КВІР) зробила заяву про вибори, що високо оцінила явку на вибори і погодилася з його результатами. У той же самий час вона підкреслила необхідність боротьби з Америкою і вважає за краще дотримуватися цього в політиці. У заяві йдеться: «Переможці на виборах докладуть максимальних зусиль для захисту честі Ірану, його сили і незалежності. А також для вирішення основних питань народу і завдання поразки світовій зарозумілості через свідомість і мудрість»(«Арабі 21», 6.03.2016). Ці м'які відповіді вказують на те, що ці результати були отримані відповідно до вимог нової ролі Ірану, з вимогами обертання Ірану в орбіті Америки за допомогою «реформаторів». Малодушні політики Ірану не розуміють, що вони, служачи Америці і її інтересам, а також забезпечуючи її вплив в країнах мусульман і бажаючи натомість себе неправдиву регіональну вигоду, подібні до тих, хто кидає себе в вогонь, бажаючи знайти в ньому тепло, і згорає в ньому.


Газета «Ар-Рая»
Автор: Абдуллах аль-Махмуд
29 джумада аль-уля 1437
09.03.2016

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню