Чи зможуть дві протиборчі сторони (Америка та Англія) домовитись про політичне рішення у питанні Ємену?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В інтерв’ю саудівській газеті «Asharqal-Awsat» новий британський посол Майкл Арон, відповідаючи на питання про те, чому наддержави (у тому числі — Англія) цілеспрямовано не спричиняють достатнього тиску на повстанців, щоб досягти врегулювання, запевнив, що посередництво починається з урахуванням обставин.

Що склалися з міркування про майбутнє Ємену і того, як досягти миру, безпеки та процвітання. Він зазначив, що крупні наддержави, члени Радбезу ООН та коаліції грають певну роль у цьому питанні.

Він додав, що «тиск спричиняється за допомогою «батога та пряника», ми застосували батіг, тепер настав час пряника. Якщо ми бажаємо змінення ситуації, що склалася, у кращий бік, то нам необхідно зосередитись на стимулах. У цьому і полягає роль спеціального посланця. Проте я не хочу покладати великі надії на спецпосланця, бо він — проста людина, а не чаклун. При цьому, враховуючи масштаб роботи та сприяння усіх сторін, мені здається, хоусіти зможуть зрозуміти, що ситуація складається не на їх користь і не на користь інтересів народу Ємену. Причина у тому, що вони — не політики, а усього лише релігійне угрупування з родоплемінними відношеннями. Тому їх влада у Сані є чудною справою, але варто відзначити, що майбутнє Ємену стосується усіх єменців без винятку».

Майкл Арон вважає, що три роки війни для хоусітів — справа важка, адже єменці, які проживають на підконтрольних їм територіях, не сприймають продовження озброєного конфлікту. Тому очікується, що зусилля спецпосланця та міжнародної спільноти допоможуть у цьому році вирішити єменську кризу.

Майкл Арон знов підтвердив, що єменське питання є пріоритетним для Англії, при цьому він спростував думку про наявність у Англії свого плану: «Ми усіляко сприяємо ООН та її  спецпосланцю. Так, він — британець, але при цьому є незалежним співробітником та має досвід роботи у посередництві при ООН. И підтримуємо його зусилля, зусилля членів Радбезу ООН, зусилля арабської коаліції. Я налаштований оптимістично та сподіваюсь, що є великі шанси у найближчі місяці досягти реальних результатів, і це не просто слова».

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр у своєму виступі у Брукінгському інституті повідомив, що королівство виділило 10 млрд. доларів на відновлення Ємену після завершення війни.

23 березня 2018 Державний департамент США об’явив, що Вашингтон та Ер-Ріяд досягли угоди по конфлікту в Ємені. Офіційний представник Державного департаменту США Хізер Нойерт розповіла, що відбулась зустріч між кронпринцом Мухаммадом ібн Сальманом та першим заступником держсекретаря США Джоном Салліваном. Вона відзначила, що сторони знайшли розуміння у тому, що мається крайня необхідність у політичному процесі, щоб припинився конфлікт в Ємені.

Англія та Америка не переставали заявляти, що обома руками виступають за стабільність в Ємені та його єдність, хоча самі при цьому продовжують вести боротьбу між собою, конкуруючи за вплив та розграбування Ємену. Вони проливають крокодилячі сльози про гуманітарні ситуації, з якими стикнулись єменці, причиною чому послужили невпинні війни та озброєні конфлікти. При цьому відомо, що саме Англія, Америка їх регіональні та місцеві агенти є причиною усіх лих, що уразили країну. Англія підтримує «легітимний» уряд Абд Раббо Хаді, маючи вплив на півдні країни і на західному узбережжі через ОАЕ. Задача ОАЕ полягає у приведенні до влади крила Алі Салеха. ОАЕ змогли підкорити деякі сили південного сепаратистського руху, щоб вони ужились з крилом Алі Салеха, сили якого тепер зібрані на півдні Ємену і зростають із дня у день. Саму Англію особливо не турбує «легітимність» Хаді; як тільки з’явиться той,хто краще нього, ймовірно, вона позбудеться від нього, тому що він схильний до впливу проамериканських агентів в особі уряду Саудівської Аравії.

Саме саудіти скерували свої зусилля на заморозку фронту Марібу, не даючи цьому фронту розвинути наступ у бік Сани, тому що Сана є «червоною рисою» для американців. Америка бажає,щоб хоусіти отримали частку у правлінні країною, і саме Абд Раббо Хаді саудіти використали у ліквідації крила Алі Салеха, знищенні армії та інфраструктури. Потім вони зобразили хоусітів у статусі пригноблених, допомогли їм збільшити сили у своїх бомбардуваннях і не ставили задачі ліквідації лідерів хоусітів, незважаючи на те, що останні скоїли відкриті нападки на саудітів.

Хізб ут-Тахрір  є першим, хто роз’яснив суть конфлікту та переслідуємі цілі арабської коаліції. У той же час деякі політичні та медіааналітики, як і ті, хто цікавився подіями в Ємені, розуміли суть того, щ відбувається та рол гравців у цьому. Зокрема, це зрозуміли ті, хто сподівався, що саудіти нададуть їм допомогу над хоусітами. Проте Саудівську Аравію турбує лише вдоволення Америки. Родина короля Сальмана купить її вдоволення, навіть якщо доведеться заплатити неймовірну ціну.  Вона згода для цього скинути з себе вбрання Ісламу, у яке увібралась у свій час, щоб обдурити мусульман. І не зрозуміло, як можна було обманутись цими зрадниками, які не дотримуються договірних зобов’язань, будучи ближче до невір’я, аніж до віри.

Рішення про припинення війни в Ємені знаходиться не у руках регіональних та місцевих агентів, навпаки, воно — у руках Англії та Америки. І якщо тільки вони побажають покласти край озброєну протистоянню, то приймуть певний політичний проект та домовляться про інструменти та механізми його запровадження. Перші крок у бік політичного рішення ми вже спостерігаємо, залишилось поділити пиріг влади. Саудівська Аравія та ОАЕ стануть довіреними особами у цьому політичному рішенні у випадку, якщо Америка накаже Ірану зупинити свою діяльність на території Ємену. Америка та Англія намагаються домовитись про рівні частки влади між місцевими агентами, у той час як для народу Ємену його частка буде полягати у збільшенні зубожіння та страждань. Якщо сторони домовляться, то продовжать грабувати багатства країни, якщо ж не зможуть, то продовжать вбивати народ.

Таким є положення народу Ємену та усієї країни. Це триватиме, якщо сам народ не почне вести діяльність по скасуванню впливу Заходу за допомогою встановлення держави Халіфат, правління у якому буде здійснюватись за методом пророцтва,з появою якого народ Ємену та усі інші мусульманські народи набудуть величі та вдоволення Всевишнього.

Газета «Ар-Рая»Газета «Ар-Рая»
Абдульмумін аз-Зайлаі
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Єгипет
11.04.2018р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню