У місяць Рамадан був ниспосланий Коран

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Всемогутній Аллах виділив священний місяць Рамадан багатьма перевагами серед решти інших місяців року.

І однією із переваг є те, що у цей місяць був ниспосланий Коран. Всевишній Аллах говорить:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ

«У місяць Рамадан був ниспосланий Коран — вірне керівництво для людей, ясні докази вірного керівництва та розрізнення» (2:152).

Однією із причин гідності, переваги та високого положення цього місяця є те, що у ньому було ниспослано слово Аллаха — Творця небес та землі і того, що між ними. Священний Коран — це слово Всемогутнього Аллаха і цього досить для гідності та переваги. Всевишній Аллах говорить:

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَىٰ للمسلمين

«Ми ниспослали тобі Писання для роз’яснення усілякої речі, як керівництво до прямого шляху, милість та благу звістку для мусульман» (16:89).

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فِي بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللهِ يَتْلُونَ كِتَابَ اللهِ وَيَتَدَارَسُونَهُ بَيْنَهُمْ، إِلاَّ نَزَلَتْ عَلَيْهِمُ السَّكِينَةُ، وَغَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ، وَحَفَّتْهُمُ الْمَلاَئِكَةُ، وَذَكَرَهُمُ اللهُ، عَزَّ وَجَلَّ، فِيمَنْ عِنْدَهُ، وَمَنْ أَبْطَأَ بِهِ عَمَلُهُ، لَمْ يُسْرِعْ بِهِ نَسَبُهُ

«Коли люди збираються в одному із домів Аллаха, де вони спільно читають та вивчають Книгу Аллаха, обов’язково нисходить на них спокій, і покриває їх милість, і оточують їх янголи, і поминає їх Аллах серед тих, хто знаходиться перед Ним. Тому ж, кого будуть затримувати справи його, походження його не допоможе рухатися швидше.» (Ахмад).

Повідомляється, що сподвижники Посланця Аллаха ﷺ говорили відносно гідності Корану: «Хто бажає поговорити з Аллахом, нехай робить намаз, а хто бажає, щоб Аллах поговорив з ним, нехай читає Коран». Також вони говорили: «Перевага слова Аллаха над усіма іншими словами — як перевага самого Аллаха над усіма Його створіннями».

Це найвища перевага — велика гідність Умми Ісламу та її відмінність від інших народів. І це так тому, що конституції усіх народів на землі та їх образи життя — це плід їх умов. Винятком є Ісламська Умма. Конституція, до якої вона звертається та якою вона упорядковує усе своє життя, виходить від Великого, Єдиного, Вічного, Всемогутнього та Усезнаючого Аллаха — Творця усього сущого.

Якщо ми подивимось на усі конституції на землі, будь то застосовані у країнах Сходу чи Заходу, то побачимо у них недолік та безсилля, розгубленість та несправедливість, непостійність та коливання. Прикладом тому служить положення прихильників капіталістичної ідеології, чиї конституції засновані на законах, що виходять із ідеї свобод. Через декілька років прийняття вони починають змінювати або заміняти цю конституцію та закони.

І так відбувається кожного разу, коли вони стикаються з проблемою або фінансовою, гуманітарною або моральною кризою настільки, що їх конституція втратила свою природу та колір і вийшла за межі своєї встановленої основи. Проте ісламську конституцію, засновану на Божественній Книзі, не спіткають недоліки, безсилля, змінення або заміна з того часу, як Аллах ниспослав її Своєму Посланцю ﷺ більше чотирнадцяти сторіч назад. Окрім того, ця конституція є всеохоплюючою та повною, без будь-яких недоліків у будь-якій області людського життя. Вона здійснює справедливість та праведність серед людей та приносить людям вдоволення та спокій. Всемогутній Аллах говорить:

إِنَّ هَٰذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا

«Воістину, цей Коран вказує на найправильніший шлях та сповіщає віруючим, які роблять праведні діяння, благу звістку про те, що їм уготована велика нагорода» (17:9),

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَنزَلَ عَلَىٰ عَبْدِهِ الْكِتَابَ وَلَمْ يَجْعَل لَّهُ عِوَجًا * قَيِّمًا لِّيُنذِرَ بَأْسًا شَدِيدًا مِّن لَّدُنْهُ وَيُبَشِّرَ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا حَسَنًا

«Хвала Аллаху, Який ниспослав Своєму рабу Писання і не допустив у ньому кривди та зробив його правильним, щоб він застеріг від тяжких мук від Нього та повідомив віруючим, як роблять праведні діяння, благу звістку про те, що їм уготована чудова нагорода» (18:1,2),

وَلَقَدْ ضَرَبْنَا لِلنَّاسِ فِي هَٰذَا الْقُرْآنِ مِن كُلِّ مَثَلٍ لَّعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ * قُرْآنًا عَرَبِيًّا غَيْرَ ذِي عِوَجٍ لَّعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ

«Ми уже привели для людей у цьому Корані усілякі можливі притчі, щоб вони могли пом’янути назидання. Ми ниспослали Коран, у якому немає кривди, на арабській мові, щоб вони устрашились» (39:27,28).

Багато років Коран застосовувався на землі. На протязі цього періоду Ісламська Умма відрізнялась від усіх інших народів силою, високим положенням, упорядкованістю справ, рівнем життя та науковим прогресом в усіх областях. Вона стала першою Уммою, що мала міжнародний вплив. Потім, після зникнення Корану із життя мусульман, усе змінилось. Умма опинилась позаду усіх народів, відставши від них на багато років у науках та винаходах та втративши вагу в усьому світі. І гірше за усе, що вона пішла за іншими, і на неї почали нападати усі країни світу, колонізуючи її землі, розкрадаючи її багатство та пануючи у її справах.

Мусульманські народи розбрелись по усьому світу у пошуках прожитку, у той час як багатства знаходились під їх ногами. Важливим питанням тут буде наступне: яким сьогодні є обов’язок Ісламської Уми по відношенню до Корану ? Чи достатньо мусульманам читати цю Книгу декілька разів у Рамадан? Чи достатньо друкувати мільйони екземплярів Корану та роздавати кожен рік, як це роблять деякі мусульманські правителі? Чи достатньо для правителів мусульман проводити конкурси серед хафізів Корану та вшановувати їх кожен рік?

Дивно, що мусульманські правителі та більшість мусульман не усвідомлюють свого обов’язку перед Кораном або навмисно викривляють його зміст по відношенню до цього великого обов’язку. У місяць Рамадан у багатьох мусульманських країнах з боку правителів кожен рік проводяться змагання по запам’ятовуванню, читанню та таджвіду Корану, витрачаючи на це мільйони доларів. Але ми також бачимо, що ці правителі борються з законами Корану та з тими, хто закликає до їх застосування. Тисячі вчених, які закликають до запровадження Корану, сьогодні перебувають у в’язницях.

Найдивніше те, що деякі із правителів вшановують хафізів Корану кожен рік, але у той же час заперечують Сунну Пророка ﷺ та аяти, які стосуються його, як це зробив колишній правитель Лівії. Який сенс вшановувати хафізів Корану, наприклад, у такій державі, як Дубай, коли неподалік від центрів цих змагань знаходяться дома розпусти.?! Який сенс правителю Дубая та інших мусульманських країн вшановувати хафізів Корану і у той же час підтримувати ворогів Аллаха та застосовувати закони куфру замість законів Корану?! Який сенс правителям із родини Сауд вшановувати хафізів Корану та друкувати мільйони екземплярів Корану і у той же час сприяти американським хрестоносцям, об’являти війну проти Ісламу та його прибічників під приводом війни з «тероризмом» та визнавати легітимність єврейського утворення на благословенних землях?!

Обов’язок Ісламської Умми сьогодні полягає у тому, щоб застосувати цей Священний Коран на практиці, щоб він став конституцією мусульман у їх житті. Тоді ми пізнаємо статус Корану та почнемо виділятись серед інших народів, повернувши усе на свої місця, як цього побажав наш Господь, щоб ми стали:

خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ

«Кращою із общин, яка з’явилась на благо людства.» (3:110).

І щоб ми донесли послання Корану іншим народам, як це було раніше. Тоді підкоряться нам усі народи землі, і ми станемо першою Уммою у світі. У цей священний місяць ми просимо Аллаха наділити Умму Ісламу Халіфатом, який втілить положення Корану, визначаючи його високий статус та гідність. Хвала Аллаху, Господу світів.

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб, Бейт аль-Макдіс
21 Рамадана 1439 р.х.
06.06.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню