ООН — це не благодійна організація. Це інструмент колоніалізму, який реалізує задуми Заходу, зокрема — Америки

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У неділю телеканал «AlArabiya» повідомив, що засідання Координаційного комітету по передислокації (ККП) під головуванням генерала Патріка Каммарта по контролю за виконанням Стокгольмських домовленостей по Ємену почалось у 10 годин ранку по місцевому часу на борту корабля «VOSApollo» у районі порту Ходейда.

На цьому засіданні взяли участь представники «легітимного» уряду Хаді та хоусіти. Телеканал додав, що засідання триватиме чотири дні. Джерело у комітеті повідомило, що представники хоусітів під час першої дискусії відмовились обговорювати питання стабілізації режиму припинення вогню, яке було представлене Патріком Каммартом у якості першого пункту у розкладі зустрічей. Хоусіти аргументували свою відмову невпинними авіаударами по підконтрольним ним територіям. На протязі чотирьох днів комітет буде розглядати механізми запровадження Стокгольмських домовленостей, стверджених Радбезом ООН у межах резолюції 2452 (2019 р.). Також була створена комісія ООН із 75 людей для спостереження за виконанням пунктів домовленості по місту Ходейда та його портам строком на шість місяців, при цьому строк може бу3ти продовжений.

Офіційний представник єменського уряду Раджих Баді підтвердив, що причиною перенесення засідання Координаційного комітету у відкрите море стала непримиренність хоусітів та їх відмова знаходитись на території, підконтрольній «легітимному» уряду президента Хаді.

Примітно, що спостерігачі припускають, що це може стати останнім зібранням під керівництвом Каммарта, перш ніж він передасть свої повноваження генерал-лейтенанту Мікаелю Лоллесгору, який повинен прибути в Аден на протязі найближчих двох днів.

Єменське дипломатичне джерело повідомило, що хоусіти у Сані погодились на в’їзд військових транспортних засобів ООН у мухафазу Ходейда, доки не прибуде розширена міжнародна місія на підтримку ламкого перемир’я та взаємного відводу військ подалі від столиці та стратегічних портів мухафази у Червоне море.

Також дипломатичне джерело розповіло радіостанції «MonteCarloDoualiya» наступне: «Ймовірно, у першу партію устаткування будуть входити двадцять транспортних засобів та бронемашин, на які буде поширюватись мандат розширеної міжнародної комісії по координації за механізмами передислокації воюючих сторін і стабілізації режиму припинення вогню у межах Стокгольмських домовленостей. Домовленості, у свою чергу, підтримуються двома останніми резолюціями ООН».

Наприкінці цього тижня уряд Хаді та хоусіти в Аммані відновлять раунд переговорів по початку обміну полоненими та ув’язненими. ООН сподівається, що це будуть останні переговори з цього питання.

Минуло більше сорока днів з прийняття Стокгольмських домовленостей, про які Хізб ут-Тахрір роз’яснив, що вони відбулись під тиском Америки, щоб врятувати своїх агентів хоусітів. Це показує серйозність Америки у припиненні війни в Ємені після того, як вона підготувала підґрунтя для скликання сторін по цьому питанню. Причина цього полягає у тому, що Америка сформувала переважну громадську думку через гучні заяви про гуманітарну кризу, лиха, голод та захворювання дітей в Ємені внаслідок військового конфлікту, а також про загиблих та поранених. Америка говорила про усе це та інше так,нібито це трапилось лише сьогодні!

Тим не менш, Англія, як старий колонізатор, хоче зробити Ємен дверима для входу у суперечки по домовленостям, посилаючись на те, яким чином буде проходити контроль, виконаються домовленості та віддбуватись виведення військ. Це їй необхідно для того, щоб розтягнути строк виконання домовленостей у межах прийнятої резолюції 2451, яку вона надала Радбезу (вона була одностайно прийнята 21.12.2018 після внесення поправок з боку Америки). Адже конфліктуючі сторони не переживають ані за людей, які борються на єменській землі, ані за кількість загиблих серед мирних жителів, ані за масштаби руйнувань інфраструктури країни. Навпаки, вони хвилюються лише за свої інтереси.

У зв’язку з цим спецпосланець ООН по Ємену Мартін Гріффітс підкреслив, що строки реалізації Стокгольмських домовленостей по місту Ходейда та обміну полоненими продовжені, виправдовуючи це «труднощами на місцях»,хоча Англія зацікавлена у цих продовженнях, як ми вже згадували раніше. Окрім того, вона хоче поставити міжнародну спільноту у замішання по відношенню до хоусітів і підставити останніх під удар, аргументуючи це їх зарозумілістю, малим досвідом у політиці і бажанням порушити пакти та угоди зі своїми супротивниками.

Усе це підтверджує те, що сказав Хізб ут-Тахрір у свій час:

про суперечки щодо домовленостей і виведення військ,

 про те, що це викличе великий розбрат і галас навколо розуміння тексту Стокгольмських домовленостей по місту Ходейді і його портам,

і покаже тих, хто зацікавлений у їх прийнятті.

Уряд Хаді підкреслює необхідність виконання Стокгольмських домовленостей і виводу хоусітів із Ходейди та його портів, а також передачі їх місцевій владі (згідно з єменським законодавством), як про це вказано у тексті самих домовленостей. Хоусіти вимагають виконання домовленостей і вважають, що місцева влада і сила повинні бути призначені ними і бути лояльними до них. Була розіграна вистава по передачі Ходейди та його портів службам берегової охорони. Америка промовчала про, у той час як прибічники Англії (Хаді, ОАЕ та їх приспішники) здійняли галас. Таким чином, англійський спецпосланець ООН по Ємену Мартін Гріффітс заклав у Стокгольмських домовленостях бомби уповільненої дії, що дозволить продовжити протистояння в інтересах Англії. Усе це робиться для того, щоб вплинути на КСА, щоб вона припинила свою кампанію проти англійських агентів із числа саудітів.

Таким чином, очікується, що напружена ситуація буде зберігатись. З одного боку, Америка хоче згорнути військові дії на єменській арені, особливо у місті Ходейда та його портах, а потім перейти до політичних рішень, які будуть гарантувати хоусітам право бути почутими. З іншого боку, Британія шукає приводи для продовження військових дій, щоб максимально послабити хоусітів і покінчити з їх голосом у Ходейді, перш ніж вдатися до політичного врегулювання.

У дійсності подібні рішення не є істинними рішеннями, оскільки це лихо було скеровано проти народу Ємену; це зрадництво у відношенні Аллаха, Його Посланця ﷺ та мусульман. ООН не зможе зблизити серця протиборчих агентів через те, що вони слідують за Заходом, борються за ресурси і багатства мусульман, бажаючи Ємену, його народу і країнам мусульман лише зло. Іслам — єдиний, хто гарантує ліквідацію причин конфлікту і тих, хто стоїть за цим; лише Іслам здатне зблизити серця людей, розплавивши етноси та народи в одне ціле. Він — єдиний, хто повинен головувати і управляти через свою державу  у виді Другого Праведного Халіфату. З дозволу Аллаха, його епоха не за горами!

 

Газета «Ар-Рая»
Абдуль-Мумін аз-Зайляі
Глава інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Ємені
1 Джумада аль-ахіра 1440 і.х.
06.02.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню