Чи трапиться іще одна фінансова криза?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В останній час було багато прогнозів про те, коли вдарить наступна світова економічна криза.

Процеси відновлення після нещодавньої кризи протікали слабко, якщо взагалі це можна назвати відновленням, тому що ріст економіки ледве досягає 2%, плюс цей ріст досягається в основному за рахунок друкування нової грошової маси. Більше того, дефіцит бюджету Америки та Європи зростає зі дня у день. Тому виникає необхідність у друкуванні нової грошової маси, і це триватиме доти, доки уряди не зможуть скоротити витрати, чого не відбувається на регулярній основі.

Окрім того, відсоткова ставка збільшується, а отож, збільшується виплата високих відсоткових платежів по боргам, що, у свою чергу,, впливає на збільшення дефіциту у бюджеті. Так Америка витрачає 25% своїх податкових надходжень по обслуговуванню свого боргу, а Англія — 26%. Інші заходяться іще у гіршому положенні — наприклад, Ірландія витрачає 50%. Після останньої економічної кризи світовий борг (державний, компаній, індивідів) продовжує відновлюватись. Сьогодні цей борг досяг більше 250 трлн. доларів, що у п’ять разів перевищує розмір світової економіки. Наприклад, борг Китаю складає 34 трлн. доларів, куди входять державні та приватні борги.

Політики та банкіри говорять про економіку Америки, проте вона знаходиться на грані рецесії. Найгіршим місяцем для фондового ринку був один місяць у 90-х роках, коли трапилось падіння більше аніж на 20%, а у 2008 р. фондовий ринок упав більше аніж на 50%. Адміністрація США була серйозно занепокоєна поточним положенням, тому 24.12.2018 міністр фінансів США Стівен Мнучін зв’язався з керівниками шести крупних банків Америки. Увесь цей час «команда по порятунку утопаючих» скуповувала фондовий ринок Америки та економічні індикатори, щоб запобігти подальшому зниженню на ринку. Якщо зниження на фондовому ринку триватиме, то це викличе серйозні проблеми, тому що довіра в економіці пов’язана з довірою до ринку, пенсійним фондам, місцевим органам влади, банківським активам, крупним компаніям. Наявність «команди по порятунку утопаючих» є аномалією, адже уряд втручається у так званий «вільний ринок», використовуючи при цьому державні гроші.

Федеральна резервна система (ФРС) також вказала на те, що припинить підвищувати відсоткову ставку у короткостроковій перспективі. У свій час вона підвищувала відсоткову ставку на підґрунті того, що економіка сильна, а політика по введенню нульових відсоткових ставок була призупинена. У свій час нульові відсоткові ставки були введені як надзвичайний захід у зв’язку з останньою кризою. Знадобилось 10 років, що більш-менш заспокоїти економічну кризу, і сьогодні відбуваються нові спроби по його заспокоєнню з метою запобігти новій економічній кризі. Цікаво, скільки залишилось часу для відновлення кількісного пом’якшення у повну силу, особливо з урахуванням величезного дефіциту у бюджеті, який оберігає Трамп? Адже кількісне пом’якшення — це ніщо інше, як друкування грошової маси!

Американський долар був домінуючим у якості резервної валюти, проте китайці, росіяни усе більше стали збільшувати запаси золота, використовуючи власні валюти, хоча долар залишається єдиною міжнародною торговою валютою. Так, вони поки не у змозі оскаржувати домінування американського долара, але намагаються поставити себе у таку позицію. Долар був використаний у появі боргу Америки, який досяг 21 трлн. доларів. Така сума використовувалась для накачки акцій, облігацій, міхурів нерухомості, і при тому усі вони досягли рекордного максимуму.

Попередні адміністрації використовували печатні грошові станки для створення ефекту багатства (коли люди витрачають більше, тому що відчувають себе багатше, наприклад, купують нерухомість, тим самим стимулюючи економіку). Проте коли ці міхури лопнуть, як це передбачається на фондовому ринку, а нерухомість паде, то наслідки будуть просто катастрофічними.

Інфляція продовжує свій ріст, тому показники, що прогнозуються на тривалу перспективу, повинні рости у відповідь (згідно з ринками капіталу). Це, у свою чергу, вплине на ринки облігацій, адже при рості відсоткових ставок ціна на облігації паде. Створюваний тиск на відсоткову ставку обумовлений розумінням того, що дефіцит бюджету не зникає, а ріст — це ілюзія. Більш високі показники означають збільшення дефіциту, а погіршення починається тоді, коли друкуються нові гроші і збільшується дефіцит, а центральні банки втрачають контроль над ситуацією.

Наступним джерелом у стимулюванні кризи може стати Європа. У той час як Америка виділила 2,4 трлн. доларів на кількісне пом’якшення, ЄС виділив 3 трлн. для цього, при цьому їх економіки знаходяться у плачевному стані. І це відбувається, незважаючи на відсутність по відновленню нульових відсоткових ставок. Так, наприклад, Італія стикнулась зі зростаючою відсотковою ставкою по своїм суверенним облігаціям, що і повинно було відбутись в епоху ЄС. Адже правила загального бюджету не дотримувались, а багато банків знаходяться зараз у стані рецесії. У такій складній ситуації перебувають багато країн ЄС, і найвідоміші із них — Португалія, Італія, Ірландія, Греція, Іспанія, а особливо у складній ситуації знаходяться їх банківські системи. Так, Ірландія має борг у 100000 доларів на кожну людину і сильно занепокоєна остаточним результатом Brexit. Недивно, що в ЄС спостерігається ріст популярності та зростаючі хвилювання проти існуючих політичних партій та їх лідерів.

Хвилювання серед населення

Адер Тернер із Палати лордів, який очолює Комісію з питань низької оплати праці, у свій час заявив: «Усі знають, що капіталізм не є егалітарним, але широка обіцянка полягала у тому, що на протязі десяти років ви можете бути досить упевнені, що зростаюча хвиля підіймає усі човни, і усі почувають себе дещо краще, проте таке положення небезпечно». Далі він вказав на отруйну суміш — застійна продуктивність, низька заробітна платня, зростаюча нерівність: «Поєднання цього призводить до того, що багато людей не відчувають, що система забезпечує їх . І це велика проблема для економістів».

Сьогодні довіра споживачів знижується, а багатства накопичуються у руках нечисленної групи. І тим не менш, вони опираються на громадськість, щоб витрачати більше і більше брати позик. Економіка на дану мить ламка, тому їй треба ріст. Сама економіка капіталізму залежить від довіри, проте слово «довіра» є частиною виразу «трюк з розрахунком на довірливих». Їх ринки підтримуються втручанням з боку урядів, їх гроші — фидуціарні (незабезпечені). Такі гроші у більшості друкуються за забаганками політиків, правила яких змінюються як рукавички.

У реальності це просто задача, коли у нас немає іншої кризи.

أَلَآ إِنَّهُمۡ هُمُ ٱلۡمُفۡسِدُونَ وَلَٰكِن لَّا يَشۡعُرُونَ

«Воістину, саме вони поширюють нечестя, проте вони не усвідомлюють цього» (2:12).

 

Газета «Ар-Рая»»
Джамаль Харвуд
1 Джумада аль-ахіра 1440 р.х.
06.02.2019 р. 

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню