Україна і відновлення боротьби за позиції на міжнародній арені 3 ч.

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В минулій статті ми поговорили на тему альянсу і співпраці Китаю з Росією. Як почалось їх зближення? З якими цілями? Чи можуть ці дві держави протистояти Америці і покінчити з її гегемонією?

Росію з Китаєм в цей альянс об’єднує спільний ворог. Цим ворогом є Америка зокрема, і увесь блок НАТО — у цілому. Зближуючись між собою, Китай і Росія підтримують торгові, політичні і дипломатичні відносини з Америкою і Європою, незважаючи на усю напруженість їх відносин і певні санкції, введені проти цих країн, особливо в 2014 р. проти Росії і в 2018 р. проти Китаю після того, як він купив сучасну зброю у Росії. Під час президентства Байдена Америка внесла понад 50-ти китайських корпорацій в санкційний список за те, що вони — припускаємо — були пов’язані з китайською армією.

Америка веде економічну і політичну блокаду Китаю, долучаючи до цьому інші країни, для чого укладає з ними військові альянси, такі як альянс «Чотирибічний діалог по безпеці (QUAD)» в 2007 р., який був зміцнений в 2020 р. після маневрів біля узбережжя Малабара на півдні Індії. В цей альянс увійшли Америка, Індія, Австралія і Японія. Для цієї ж мети Америка утворила іще один трибічний військовий альянс «AUKUS», в який увійшли Америка, Британія і Австралія.

Росія почала іще більше потребувати Китаю після санкцій, які були введені проти неї в 2014 р. за те, що вона відняла Крим у України. Америка стиснула зашморг на шиї Росії іще сильніше, коли до влади прийшов Джо Байден. Американські ЗМІ почали називати Путіна вбивцею. До саміту, на якому Байден зустрічався з Путіним в 2021 р., Америка погрожувала приєднанням України до блоку НАТО у випадку, якщо Росія не стане співпрацювати з Америкою.

Після саміту Росія дала зрозуміти, що відмовляється підкорятись вимогам Америки і не стане віддалятись від Китаю. За це Америка підсилила санкції проти Росії і почала намагатись схилити деякі держави Європи до відмови від закупок російського газу. Наприклад, Америка намагалась схилити до цього Німеччину і запропонувала в обмін американський газ, але Німеччина відмовилась.

Найважливішими кроками, на які дивляться Китай і Росія як на спроби уникнути гегемонії Америки і придушити її зарозумілість,є:

1. Росія і Китай повинні вирватись і звільнитись з-під глобального домінування американського долара як валюти, яка подавляє решту усіх інших валют світу. Проблема тут полягає в тому, що саме в американських доларах ведеться міжнародна торгівля усіма життєво важливими товарами, такими як нафта. На практиці Китай і Росія змогли зробити деякі кроки у цьому напрямку. Наприклад, нещодавно Росія підписала з Китаєм більшість торгових договорів, згідно яким вони будуть розраховуватись місцевими валютами, залишивши долар в стороні. Китай створив цифровий юань, і транзакції в цьому юані всередині Китаю досягли суми, рівної 42 трлн. доларів США. Окрім того, Китай закупив золото, розплатившись 100 мільярдами доларів США.

2. Стратегічні альянси. Росія і Китай реально прагнуть до побудови таких же альянсів, які будує США. Наприклад, Росія уклала договори з колишніми республіками СРСР. До таких договорів відносяться: «Організація Договору про колективну безпеку» (ОДКБ) в 2002 р. і «Співдружність Незалежних Держав» (СНД) в 1991 р. Китай уклав альянс з Північною Кореєю. Між собою Росія і Китай в 2001 р. уклали договір про стратегічну співпрацю строком на 20 років, після чого в 2022 р. обновили його під час Олімпійських ігор.

Ці альянси більше на руку Росії, аніж Китаю, тому що альянси Росії пов’язані з радянською спадщиною. Китай же не дуже розраховує на альянси, тим більше, що він не може їх укладати з усіма, з ким би хотів, адже оточений цілою низкою альянсів, які уклала проти нього Америка в Північно-Китайському морі і в Тихому океані (і зокрема — навколо Тайваню).

3. Протистояння військовому і економічному розширенню Америки. Цей чинник дуже добре проявився в проблемі з Україною, тому що однією із причин, які штовхнули Росію до війни в Україні, було небажання Росії дозволити Америці встановити свої військові бази в Україні і погрожувати Росії поблизу. Також Росія зайняла рішучу позицію по питанню змінення правлячого режиму в Казахстані і відрізала Америці шлях до встановленню проамериканського режиму. Інакше б в Казахстані міг прийти до влади режим, який би погодився розташувати на своїй території американські військові бази у майбутньому.

4. Вплив на співпрацю і зближення між Америкою та ЄС, тобто історичне продовження взаємовідносин між Америкою і Європою, налагоджене після Другої світової війни, починаючи від військового союзу проти фашизму і завершуючи військовим блоком НАТО. Обидві сторони співпрацюють в економічній сфері, підтримуючи історичні зв’язки. З Другої світової війни і до сьогоднішнього дня Америка систематично залякує Європу військовою загрозою зі сходу, особливо від Росії.

Саме ця небезпека примушувала Європу звертатись за допомогою до Америки і за її захистом, тим більше, що Європа ніяк не може сформувати європейські озброєні сили і тим самим не може обійтись без участі в НАТО, тобто без американської парасольки. Китай і Росія намагаються спонукати європейські держави повстати проти Америки, пропонуючи у якості альтернативи економічну співпрацю з ними, що допоможе Європі вийти з-під гегемонії долара. До того ж, Росія і Китай намагаються заспокоїти Європу, упевнюючи її, що Росія не збирається розширятись на захід у їх бік.

5. Китай і Росія займаються зміцненням аспектів співпраці між собою і ведуть роботу по пошуку держав, незадоволених гегемонією Америки та її економічною політикою, готових примкнути до новому альянсу проти неї. За останній роки Китай надав величезну допомогу бідним державам, виділивши у цілому 843 млрд. доларів у виді кредитів для 165 держав.

6. Ведеться робота над тим, щоб завадити Америці особисто приймати міжнародні рішення, а отож — і завадити їй примушувати увесь світ слідувати її рішенням. Це буде сприяти тому, що Америка відчує себе одинокою державою, з якою більше ніхто не хоче співпрацювати через її зарозумілість. Це питання неодноразово піднімалось в ході голосування в Раді Безпеки, і останній раз — у відношенні України.

Якщо ці дії не набудуть успіху у найближчому майбутньому, то усе одно вони в перспективі зачеплять питання однополярності цього світу і гегемонії США. У той же час Америка політично і економічно слабшає, а також викриває себе перед своїми союзниками і друзями в Європі. Дії Китаю і Росії підштовхують Америку до тому, щоб підкоритись міжнародній системі, адже в протилежному випадку їй доведеться заплатити великі ціну, і багато держав віддаляться від неї, покинувши блок НАТО, і вона стане міжнародним ізгоєм, втративши статус міжнародного авторитета №1.

Як будуть розвиватись події і які змінення відбудуться у майбутньому на шляху до цілей, які ставлять перед собою Росія і Китай? На це питання відповідає характер подій і їх швидкість. Перебування держав в НАТО або їх із НАТО та інше — усе це буде впливати на міжнародний баланс.

Разом з тим неможна забувати, що Америка продовжує залишатись військовим і економічним велетнем, у розпорядженні якого чверть усього світового ВВП: на частку Америки припадає 21 із 89 трлн. доларів усього світового ВВП. Також неможна забувати про її союз з європейськими державами, у т.ч. — про їх стратегічну співпрацю для спільного захисту від Китаю і Росії. Іще неможна забувати про глобальне домінування долара.

Сила Америки вимагає того, щоб у цьому світі існувала держава економічно і військово-політично сильна настільки, щоб вона могла примусити Америку змиритись з припиненням її глобальної гегемонії. Ми просимо у Аллаха підсилити ворожнечу між цими державами, щоб вони розкрили порочність один одного в очах своїх народів і усього світу, щоб їх зло пішло до заходу і щоб настав час справедливості і безпеки у затишку держави Праведного Халіфату за методом пророцтва!

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб — Єрусалим
27 Шабана 1443 р.х.
30.03.2022 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню