Сісі перетворив Єгипет у в’язницю під відкритим небом

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Переслідування свободи вираження думок в Єгипті при президенті Абдель Фаттаха ас-Сісі досягло жахаючих масштабів, не маючих аналогів в новітній історії Єгипту, повідомляє 20 вересня міжнародна організація «Amnesty International», яка почала кампанію з закликом до беззаперечному і негайному звільненню усіх тих, хто був заарештований виключно за мирне вираження своїх поглядів.

«Нова кампанія «Єгипет — в’язниця під відкритим небом для критиків» стартує у відповідь на безпрецедентні репресії в Єгипті, оскільки люди по усій країні усе частіше виражають невдоволення економічною і політичною ситуацією. «Amnesty International» закликає своїх прибічників з усього світу проявити солідарність з тими, хто, ризикуючи своєю свободою, виражає свої погляди, і написати листи єгипетському уряду з закликом покласти край переслідуванням», — таке звернення зробила дана організація.

Як заявила директор «Amnesty International» по Північній Африці Наджіа Бунаім: «У справжній час критикувати уряд найнебезпечніше, аніж коли-небудь. Єгиптяни, які живуть при президенті Сісі, розглядаються як злочинці просто за вираження своєї думки, відмінної від думки влади».

Бунаім назвала служби безпеки «безжальними» у придушенні «незалежних політичних, соціальних чи культурних просторів»: «Ці заходи є більш жахливими, аніж усі ті, що були помічені в епоху 30-річногоо правління колишнього президента Хосні Мубарака, перетворили Єгипет у в’язницю під відкритим небом для критикуючих», — сказала вона.

Так описує «Amnesty International» ситуацію в Єгипті під владою капіталізму, уособленого в правлінні Сісі в більш огидній формі, аніж в епоху Мубарака, скинутого внаслідок революції, що спалахнула через репресії, які були менш жорсткими, аніж нинішні. Америка, охоплена страхом перед подіями, які стрімко розвиваються, і ризиком втратити владу над країною, кинула свого відслужившого агента Мубарака напризволяще, щоб зберегти решту своїх людей в єгипетський армії. Після цього «Брати-мусульмани» зі своєю слабкою політичною свідомістю трохи проволокли «в’юк правління», надавши Америці час для реорганізації,а потім вона скинула їх, вчинивши жорстоку різанину на площі Нахда і біля мечеті Рабіа аль-Адавія і в інших місцях. Так, кожен супротивник правління її агентів опинився мішенню з дозволеною для посягань кров’ю, майном і навіть честю. Проте для нового агента репресій, вбивства і насильства опонентів виявилось недосить, і він скерував репресивну машину навіть на своїх конкурентів, таких же агентів, навколо яких є ймовірність, що вони можуть відібрати його трон. Репресії дійшли навіть до тих, хто учора був його союзником і підтримував Сісі, поки останній не роздобув повну владу і керівництво над людьми.

З іншого боку, люди бачать гніт по відношенню до кожному, хто слідує не тій лінії, що розкреслив режим, або хто чинив опір його політиці, яка ниспосилала на голови потворні закони ніби ливень, що потопив їх врожай і вже підібрався до решток в сховищах на очах у мовчки розводячих руками людей. Вони ніби ув’язнені мовчки зустрічають свого тюремника, який веде їх глибше у катівні. Так усі наші країни, а не тільки Єгипет, перетворились у величезні в’язниці за колючим дротом, називаємий кордонами, звідки людина може вийти на свободу тільки в могилу!

О, народ Єгипту! Таким є положення вашої країни після революції, яку ви зробили, вимагаючи справедливості, свободі і гідності. У відповідь Америка, яка володіє тут владою і гегемонією, діяла над тим, щоб зламати вашу волю і примусити молитись від болю про часи Мубарака. Америка отримала, що хотіла. Ми побачили, як народ, який на самому початку виступив з вимогою скинути режим, підкоряється рішенням цього ж режиму, але у новому вбранні, терпить більш тяжкі страждання і боягузливо мовчить, спостерігаючи за кров’ю, яка проливається, і честю, на яку посягають, і вважає, що тим самим збереже себе і свої засоби до існування! Адже режим загрожує людям саме цими двома речами! Але ж у режиму немає влади над ними — він не може забирати або дарувати життя, як і не може перешкоджати прожитку — це тільки в руках у Аллаха:

وَفِي السَّمَاءِ رِزْقُكُمْ وَمَا تُوعَدُونَ ﴿٢٢﴾ فَوَرَبِّ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ إِنَّهُ لَحَقٌّ مِثْلَ مَا أَنَّكُمْ تَنْطِقُونَ

«На небі знаходиться ваш прожиток і те, що вам обіцяно. Клянусь Господом неба і землі, що це є істиною, подібно тому, що ви володієте даром мови» (51:22,23).

Ваш страх за ваші душі не береже їх, не продовжує їм життя і не скорочує приписаний Аллахом життєвий строк. Смерть свобідним і сильним краще, аніж життя в приниженні, яке пропонує вам зрадницький рабський режим, правлячий вами.

О, народ Єгипту! Якщо б не прожиток від Аллаха, приписаний вам, ви б плакали кров’ю, випрошуючи хоча б скибочку у цього режиму, шокованого рівнем вашого терпіння перед гнітом, голодом і зубожінням, в яких він вас утопив. Так дякуйте Аллаху, Який надає вам допомогу і виліковує ваші рани. Знайте ж, що ваші душі і ваш прожиток — в руках єдиного Аллаха, а не в руках режиму. Тільки Аллах Субханаху дарує це. Так дійте над тим, щоб запровадити Його Шаріат в державі Праведний Халіфат за методом пророцтва, який врятує вас, поверне вам міць і велич, вкрадені Заходом, і покладе кінець десятиріччям приниження і підкорення йому і його зловонному капіталізму, який перетворив вашу країну у велику в’язницю, де камери — це ваші дома, а ваше життя — життя в’язня, якщо не гірше! Ваші армії тут — це янголи Пекла, наглядачі і кати, а їх зброя скерована проти вас, готова збирати ваші душі за наказом їх господ — володарів капіталу.

О, сини народу в армії Єгипту! Ганьба вам, якщо ви будете хранителем вашого ворога, захисником його інтересів, носієм і поширювачем його доктрини і мостом, через який він прокладає шлях для свого утримання і збереження в мусульманських землях! Ганьба вам, якщо ви будете воювати зі своєю релігією і акидою і перешкоджати їх запровадженню у житті, якщо станете янголами Пекла і катами, якщо поставите свій народ на коліна перед його і вашим ворогом! Ви відповідальні перед Аллахом, Азза ва Джаль, за ці народи, за залишення їх в біді і відмову їм в допомозі! Готуйтесь встати перед Аллахом в той день, коли ви встанете перед ним в одиночку без звання, грошей і влади, без зірок, орденів і мечів. Навпаки, кров, честь і страждання людей будуть обтяжувати ваші спини. Так що ж ви відповісте вашому Господу, який неодмінно про це спитає?! Що ви відповісте тим, хто повисне на вашій шиї і буде просити Аллаха: «О, Господь, спитай з нього, за що він мене вбив? За що він мене кинув без допомоги? Спитай, спитай, спитай...»?! Ті із вас, хто має в собі сили протистояти звіту перед Аллахом, нехай роблять те, що їм угодно, але від Аллаха їм не вислизнути! Якщо ж ні, то побійтесь Аллаха, можливо, Він врятує вас. Невже немає серед вас праведного чоловіка, який гнівається заради Аллаха за святині, на які посягають, готового надати допомогу цій Уммі, скинувши зрадницьких правителів-агентів і передавши владу в руки щирих синів — ваших братів із Хізб ут-Тахрір, здатних правити Уммою згідно Ісламу, привести Умму за допомогою Хізба до підйому, повернути їй колишню велич, славу і світове панування, як це було раніше в державі Праведний Халіфат за методом пророцтва — державі величі, безпеки і справедливості для кожного, хто знаходиться від його керівництвом, в державі блага, яким насолодиться кожен, від людей до птахів і навіть дерев?!

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ ۖ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ

«О, ті, які увірували! Відповідайте Аллаху і Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах — між людиною та її серцем (може завадити людині добитись того, що вона бажає), і що ви будете зібрані до Нього» (8:24).

 

Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Абдуррахман
23 Мухаррама 1440 р.х.
03.10.2018

 

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню