Обставини і наслідки нещодавнього рішення Центрального банку в Адені

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Рішення аденського Центробанку було прийнято на тлі останнього етапу англо-американського протистояння в Ємені, яке включає активні бойові дії в Червоному морі, які ззовні виглядають як підтримка доблесних муджахідів Гази, але в дійсності вони розроблені в кулуарах американських зовнішньополітичних відомств і є частиною американської стратегії у війні проти Ісламу, економічної війни проти Китаю і традиційного суперника — Європи.

Як повідомили чотири іранських джерела і один дипломат, китайські офіційні особи звернулись до своїх іранських колег з проханням допомогти обмежити атаки, які проводять хусіти, союзники Тегерана, на судна в Червоному морі, оскільки це завдає збитку торговим відносинам з Пекіном (газета «Аль-Араб», 26.01.2024).

В період з 15 січня по 9 лютого 2024 року британська торгова палата провела опитування, яке показало, що 55% експортерів заявили про те, що їх бізнес постраждав внаслідок атак хусітів. А також 53% виробників і компаній, які надають послуги як для підприємств, так і для споживачів, що включають до себе роздрібних і оптових торговців, зазначили ріст транспортних витрат, пов’язаних з напруженістю в Червоному морі, проте для більшості із них найбільш значущим чинником стало підвищення заробітних плат. Банк Англії підкреслив, що напруженість в Червоному морі є однією із основних загроз, сприяючих росту інфляції в Великобританії в цьому році.

З іншого боку, так званий «голова Ради президентського керівництва Ємену» Рашад аль-Алімі, агент англійців, зустрівся з послом Франції Катрін Колонна для обговорення останніх подій на єменській арені. На зустріч обговорювались хід економічних реформ, необхідна міжнародна підтримка для їх просунення, а також заходи уряду по пом’якшенню гуманітарних наслідків атак хусітів на нафтові об’єкти і міжнародні морські шляхи. За повідомленням державного агентства «Саба», на зустрічі обговорювались місцеві і регіональні події, включаючи триваючі атаки хусітів на нафтові об’єкти і вантажні судна, а також можливості досягнення миру і стабільності в Ємені (кувейтське інформаційне агентство «KUNA», 2 червня 2024 року).

Зі свого боку Абдуль-Малік аль-Хусі в своєму телевізійному виступі у четвер ввечері, 30 травня 2024 року, назвав це рішення «підливанням масла у вогонь». Він додав, що ці рішення є реакцією на атаки його угрупування в Червоному морі. Полковник Рашад аль-Вутайри, офіцер поліції нравів в Сані, заявив: «Вжиті заходи банку в Адені є частиною американсько-британської ескалації проти хусітів з метою спричинення тиску на них, щоб вони припинили проводити морські атаки на «ізраїльські» судна, тим самим створюючи економічну кризу, яка усугубляє страждання єменців» (Al Jazeera Net, 01.06.2024 року).

Сполучені Штати Америки зробили заяву, в якій підтвердили скасування рішення Центрального банку про перенесення головних офісів комерційних банків, працюючих в Сані, в столицю Аден. Це було заявлено в інтерв’ю кореспондента американського агентства «Associated Press» в Ємені Ахмеда аль-Хаджи, який підтвердив, що Президентська рада відмовилась від рішення про перенесення комерційних банків із Сани в Аден («Аль-Яум ас-Сабіа», 31.05.2024).

Очевидно, що напруженість в Червоному морі впливає на міжнародну торгівлю, оскільки маршрути морських вантажних судів змінились, і тепер вони слідують через мис Доброї Надії в обхід Червоного моря через побоювання атак з боку хусітів, і це привело до збільшенню тривалості шляху судів і танкерів із Азії в Європу на два тижні. Викликані цими обставинами ріст цін, збільшення транспортних витрат і підвищення ризиків для глобальної торгівлі привели до активності Британії за допомогою своїх прибічників і агентів з метою обмежити вплив американських агентів. Так 30 травня 2024 року, в четвер, Центральний банк в Адені прийняв рішення про припинення співпраці з шістьма найбільшими комерційними банками, працюючими в районах, контрольованих хусітами, після того, як вони відмовились перенести свої головні офіси в Аден. У відповідь Центральний банк в Сані призупинив співпрацю з 12 банками, працюючими в районах, підконтрольних офіційному уряду. Тим самим, обидві протиборчі сторони в Ємені зробили усе можливе, щоб завдати максимального збитку народу Ємену, слугуючи інтересам своїх хазяїв! Пророк Мухаммад ﷺ сказав:

مَنِ احْتَكَرَ حُكْرَةً يُرِيدُ أَنْ يُغْلِيَ بِهَا عَلَى الْمُسْلِمِينَ فَهُوَ خَاطِئٌ

«Той, хто скупає товари, щоб накрутити ціни для мусульман, є грішником» (Ахмад). Це сказано про тих, хто монополізує усілякі товари, а що тоді говорити про тих, хто монополізував засоби до існування людей, ускладнюючи їм життя?! Більше того, як бути з тими, хто захищає агентів, які грабують багатства народу Ємену в інтересах своїх хазяїв — невірних англійців і американців?!

В контексті обговорення наслідків цього рішення доктор Мухаммад аш-Шуайбі, професор в сфері державних фінансів і політичної економіки в Університеті Адена, заявив: «Рішення Центрального банку в Адені не допоможуть досягти економічної стабільності або покращити обмінні курси одночасно без реальної підтримки (іноземною валютою)». Це означає, що зовнішнє втручання Європи, перш за усе — Британії, грає вирішальну роль в цьому рішенні. Якщо особами, які приймають рішення, є англійці та їх європейські союзники, то немає сумнівів, що це в їх інтересах , а народ Ємену буде страждати, поки лакеї і агенти невірних будуть контролювати засоби існування і багатства народу в інтересах своїх невірних хазяїв.

Щодо цілей, до яких прагне орган, який приймає рішення про вилучення старої валюти і заборону грошових переказів із районів, контрольованих хусітами, то це є спричинення тиску на хусітів, особливо враховуючи те, що вони не зможуть надрукувати паперові гроші в найближчій перспективі. Це так само обмежить приток іноземної валюти в райони хусітів, не давши їм використовувати альтернативні іноземні валюти Єменського ріалу, якщо хусіти раптом захочуть до цього вдатись через відсутність достатньої ліквідності. Так званий «законний уряд» вдався до цього кроку, який сильно впливає на хусітів, оскільки це рішення призведе до виснаженню їх джерел прибутку і підсиленню тиску на них через обвал місцевої валюти в їх районах. Поточний курс в 530 ріалів за долар не є реальним, а нав’язаний хусітами. Таким чином, так званий «законний уряд» добивається фінансових перемог над хусітами.

Тут, природно, виникає питання: які варіанти заходів у відповідь є у хусітів? Можливо, вони покладаються на міжнародне втручання, яке не раз їх рятувало раніше; так подібне втручання запобігло захопленню Сани їх супротивниками, коли ті були вже біля кордонів столиці в районі Фарда Нехм, так само в 2018 році міжнародне втручання врятувало їх від втрати провінції Ходейда — їх життєво важливої артерії, і аналогічним чином це допоможе їм і сьогодні.

Поза сумнівів, більше за усе від цього рішення постраждають жителі Ємену, як на півночі, так і на півдні. Увесь цей час вони страждають від реалізації цієї брудної політики, яка призвела до політичному і військовому розколу в країні в угоду невірним хазяям, Америці і Британії. Більше того, ця економічна війна буде лише підсилюватись, поки влада в країні розділена між урядами Адена і Сани, які хибно стверджують, що дбають про інтереси народу. Проте сама реальність говорить про протилежне, оскільки жителі Ємену помирають від голоду, хвороб і живуть в страху.

Уряд на чолі з хусітами, вихованцями Ірану, який обертається в орбіті Америки, і уряд в Адені, підтримуваний ОАЕ і Катаром, маріонетками англійців, відчайдушно конкурують один з одним над народом Ємену в інтересах цих країн. Вони продали Ємен з його важливим географічним положенням і економічними багатствами Америці і Британії, не хвилюючись про те, які страждання це приносить людям в виді голоду, який насувається, який не щадить ані дітей, ані дорослих.

Запровадження ісламської системи в політичній, економічній та інших сферах життя за допомогою встановлення Другого Праведного Халіфату за методом пророцтва, до якого прагне Хізб ут-Тахрір, закликаючи народ Ємену працювати разом з ним для його встановлення, усуне усі проблеми, від яких страждають віруючі. Це приведе їх життя до ладу після стількох проблем, принижень і ображань, які вони терпіли в умовах відсутності ісламського правління протягом останніх ста років. Пророк ﷺ сказав:

ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ

«Потім буде Халіфат за методом пророцтва». Так чи є ті, хто відгукнеться на заклик?

 

Газета «Ар-Рая» 
Абдуль Хамід Мухаммад, Ємен
19.06.2024

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая