Після вбивства Ханії в самому центрі іранської столиці регіональні та інші країни активно намагаються запобігти ескалації в регіоні

Радник головнокомандувача Корпусом вартових ісламської революції Ходжат-оль-Іслам Тайіб

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Біля двох тижнів назад під час візит до Ірану для участі в церемонії інаугурації нового президента Ірана Масуда Базшкіана сіоністами був вбитий голова політбюро руху ХАМАС Ісмаіл Ханія, після чого в регіоні почалась активна дипломатична і політична діяльність з боку усіх долучених сторін, як на міжнародному, так і на регіональному рівнях.

Головною метою цієї активності є зниження напруженості і запобігання масштабній війні в регіоні, особливо на тлі погроз Ірану, його партії в Лівані і хусітів, які обіцяють жорстку відповідь.

Радник головнокомандуючого Корпусом стражів ісламської революції Ходжат-оль-Іслам Тайіб заявив у неділю, що відповідь на вбивство голови політбюро ХАМАС Ісмаіла Ханії буде «не схожою на попередні і неочікуваною». Іранське інформаційне агентство «ІРНА» цитує Тайіба, який сказав, що «операція помсти за крок шахіда Ісмаіла Ханії буде не схожою на попередні і неочікуваною». Він також додав, що «помста за кров Ханії так спланована, що її нікому неможливо буде передбачити».

Також іранська партія в Лівані пригрозила відповіддю на вбивство одного із своїх високопосадових командуючих, Фуада Шукара. Генеральний секретар цього угрупування, Хасан Насралла, в своїй промові з нагоди тижня з миті Фуада Шукара у вівторок ввечері заявив: «Відповідь за вбивство Шукара невідворотня, незалежно від того, в одиночку ми її здійснимо або ж спільно з іншими», зазначив, що «очікування відповіді євреями — це вже частина покарання».

Хусіти також погрожують відповісти на удар єврейського утворення по порту Ходейда. Лідер руху «Ансар Аллах» (хусіти) Абд аль-Малік аль-Хусі у четвер підтвердив, що «відтягування відповіді на удар «Ізраїля», який був завданий по порту Ходейда на заході країни у минулому місяці — це виключно тактичне рішення. І він обов’язково буде здійснений».

Ці погрози з боку Ірану та його союзників, які обіцяють помститись за напади і приниження, яких вони зазнали на своїх землях, підштовхнули США, Європу і регіональні країни до термінової активізації зусиль по так званому «стримуванню того, що відбувається», тим більше, що євреї погрожують жорсткою відповіддю на будь-який напад. Прем’єр-міністр єврейського утворення Біньямін Нетаньяху заявив у неділю: «Ми дамо відповідь на один удар наших ворогів двома ударами». Це примусило багатьох говорити про те, що євреї, а саме Нетаньяху, прагнуть втягнути США і регіон до широкомасштабної війни, бачачи в цьому можливість досягнення своїх цілей по завданню удару по Ірану, стримуванню його впливу, ліквідації його ядерної програми і поверненню іранської партії в Лівані за річку Літані, а також по перекресленню кордонів з Ліваном. При цьому продовжуючи свою жорстоку війну проти сектора Газа, намагаючись знищити решту сил руху ХАМАС і муджахідів в Газі.

Незважаючи на усі провокаційні дії Нетаньяху, такі як нещодавні операції, які скеровані на те, щоб втягнути регіон до широкомасштабної війни і притягти США на свій бік, або ж це продовження війни в Газі, в межах якої він прагне зберегти стримуючу силу єврейського утворення і добитись так званої «абсолютної» перемоги над ХАМАС, з метою чого він і ліквідував Ісмаіла Ханію і Салеха аль-Арурі, стверджуючи, що вбив військового лідера ХАМАСу Мохаммеда Дейфа, і погрожує знищити усіх лідерів ХАМАС та «Ісламського джихаду». А атаки по іранській партії в Лівані Нетаньяху здійснює у межах своїх правил ведення війни, щоб не допустити її надмірної агресії проти євреїв, враховуючи те, що це угрупування здатне завдати серйозного удару по сіоністам, якщо побажає. Аналогічне стосується і хусітів.

Незважаючи на усе це США та інші країни ясно дають зрозуміти, що вони не хочуть подальшої ескалації і стараються обмежити можливі дії у відповідь, щоб уникнути виходу ситуації з-під контролю.

Міністр іноземних справ США Ентоні Блінкен у вівторок заявив журналістам: «Ніхто не повинен робити те, що веде до загостренню конфлікту. Ми докладаємо активних дипломатичних зусиль з союзниками і партнерами, щоб передати це послання напряму Ірану після того, як ми передали це послання напряму «Ізраїлю»». Він також додав, що «Сполучені Штати проінформували Іран та «Ізраїль» про те, що на Близькому Сході існує консенсус відносно необхідності уникати ескалації конфлікту».

Зі свого боку міністри іноземних справ країн «Великої сімки» виразили серйозну стурбованість щодо останніх подій на Близькому сході, які погрожують розширенням «ізраїльсько»-палестинського конфлікту, починаючи з Лівану. Вони закликали усі сторони утриматись від будь-яких дій, які можуть перешкодити діалогу і приведуть до ескалації.

Подібні заяви і позиції також були висловлені іншими регіональними країнами, такими як Туреччина, Єгипет, Катар і Йорданія. Міністр іноземних справ Туреччини відвідав місто Рафах і провів спільну прес-конференцію з міністром іноземних справ Єгипту, на якій вони підкреслили необхідність уникати ескалації в регіоні і припинити війну. Міністр іноземних справ Йорданії Айман Сафаді вирушив до Ірану, щоб передати те ж послання і підтвердити те, що він назвав «нейтралітетом Йорданії». Навіть Росія порадила Ірану діяти раціонально і уникати ударів по цивільними особам. Єгипет і Катар активізували свої зусилля разом з США для укладання угоди по обміну заручниками і припиненню вогню.

Очевидно те, що тиск спричиняється лише на один бік конфлікту, а не на обидва. Окрім телефонної розмови між Байденом і Нетаньяху після вбивства Ханії, в якій Байден почав вимагати від Нетаньяху укласти угоду про обмін і припинити вогонь протягом одного-двох тижнів, ми не бачимо відчутного тиску на єврейське утворення. Навпаки, США підсилили свою військову присутність в регіоні, щоб захистити єврейське утворення від можливих ударів з боку Ірану. Це також може бути пов’язано з метою утримати євреїв від необдуманих кроків. США напряму пригрозили Ірану, заявивши, що вони підтримають єврейське утворення у випадку широкомасштабної відповіді з боку Ірану, оскільки вони схильні забезпеченню безпеки і інтересів євреїв.

Таким чином, США не хочуть розширення конфлікту, але не за рахунок припинення дій з боку єврейського утворення. Як видно, євреї продовжили масові вбивства в секторі Газа на минулому тижні з особливою жорстокістю, продовжили обстрілювати Ліван і усувати лідерів. США прагнуть запобігти розширенню конфлікту, утримуючи протилежний євреям бік від відчутної відповіді. Подібно тому, як вони утримали правителів сусідніх держав і прибічників перемир’я, таких як Єгипет, Йорданія і Туреччина, а також інших мусульманських правителів від надання підтримки Газі і Палестині, так зараз вони намагаються утримати Іран і його союзників від відповіді, яка може спровокувати сіоністів почати широкомасштабну війну, до якої США будуть вимушені втрутитись. Можливо, США не заперечують проти символічної відповіді Ірану для збереження своєї репутації і для стримування Нетаньяху і сіоністів, але вони категорично не хочуть справжньої війни чи відповіді, яка відповідає масштабу злочинів євреїв.

Незважаючи на те, що обов’язок і честь зобов’язують правителів Ірану, як і решту мусульманських правителі, відповісти на злочини єврейського утворення реальною війною, яка приведе до звільненню Палестини, Гази і мечеті Аль-Акса, вони вибрали шлях зрадництва і залежності від Америки і Заходу. Вони зрадили Палестину та її народ, зрадили Умму та її святині, не зумівши зберегти честь і гідність навіть своїх власних країн. І це незважаючи на те, що проти них стоїть слабке утворення, нездатне вистояти в справжньому бою протягом одного дня. Це чудово розуміє Америка, тому вона робить усе можливе, щоб запобігти зіткненню єврейського утворення з Уммою.

Кожному щирому мусульманину треба активізувати свої зусилля і об’єднатись з тими, хто прагне скинути правителів і обрати на їх місце праведного Халіфа, який об’єднає Умму і поведе її армії до звільненню Палестини, поклавши край стражданням і трагедіям мусульман. Без цього наша кров буде продовжувати проливатись, наші святині залишаться оскверненими, а наша честь буде попиратись.

 

Газета «Ар-Рая»
Бахер Саліх
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Палестина
14.08.2024р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая