Ердоган вдовольняється другорядною роллю, надаючи документи по війні в Газі

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підтвердив, що усі документи, які його країна надала до Міжнародного суду, спричиняють істотний вплив на позов про геноцид, поданий проти «Ізраїля».

Про це він заявив журналістам після п’ятничної молитви в Стамбулі 12.01.2024, коментуючи початок судових засідань в Міжнародному суді по позову ПАР проти «Ізраїля» (повідомляє турецьке агентство новин «Anadolu»). Президент Ердоган заявив, що «Ізраїль» буде визнаний винним в геноциді «згідно документам, які ми передали, багато із яких очевидні». Він додав: «Все документи, які ми надали, мають велике значення в Гаазі».

«Ар-Рая»: президент Туреччини Ердоган намагається осідлати хвилю громадської думки, яка рішуче підтримує палестинських братів всередині Туреччини. Він грає почуттями тих, хто з рішучістю захищає Палестину, називаючи проблему ісламською і такою, що стосується усіх мусульман світу. Він стверджує, що робить щось по палестинському питанню. Але коли він не знайшов нічого дієвого, що можна було б запропонувати по цьому питанню, він заявив, що саме його країна надала документи до Міжнародного суду. Хоча в новинах про це нічого не говорилось. Насправді, Південно-Африканська Республіка відповідала за підготовку цих документів через спеціальну групу суддів і експертів по правовим питанням. Навіть якщо припустити, що Ердоган правдивий в своєму ствердженні про те, що саме Туреччина допомогла ПАР підготувати документи, необхідні для позову до Міжнародного суду, але хіба це та роль, яку повинна грати Туреччина?! Хіба обов’язок Туреччини зводиться лише до підготовки документів для суду?!

Відповідальність Туреччини — як спадкоємиці Османського Халіфату — в цьому питанні більше, аніж у будь-якої іншої країни ісламського світу. Палестина була невід’ємною частиною Османської Держави. Палестина потрапила до рук британців в 1917 році, перебуваючи під владою османів. Як мінімум, з моральної точки зору Туреччина несе велику відповідальність за втрату Палестини, аніж інші країни. І це не кажучи вже про релігійний аспект, який зобов’язує Туреччину та решту ісламських земель взяти на себе відповідальність за звільнення від окупантів мечеті аль-Акса, аль-Кудса та усієї Палестини.

 

Огляд новин
Газета «Ар-Рая»
5 Раджаба 1445 р.х.
17.01.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню