Самогубства: невже чуже нам лихо розповсюдиться у нас?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: У минулому році в Йорданії були зафіксовані 22 спроби самогубства серед робітників, причому четверо робітників померло.

Такі цифри наводить інформагентство «Аль-Джазіра» з посиланням на доповідь йорданського дослідного центру «PHENIX», де так само вказується на зростаючу загрозу випадків самогубств як серед безробітних, так і серед робітників. Хвилює також і той факт, що збільшення спроб суїциду відбувається всупереч зниженню кількості трудових протестів, хоча в роки «Арабської весни» і лютування спецслужб ситуація була абсолютно протилежною - робітничі страйки відбувалися частіше, а спроби самогубств - рідше.

Коментар: Протестуючи проти важких умов праці, з якими стикаються молоді мусульмани в Йорданії та інших країнах, вони йдуть на самогубство шляхом самоспалення. Це нове явище і інші спроби самогубств поширюються в арабських країнах (особливо - серед молоді, зокрема - серед випускників вищих навчальних закладів) з причини нестерпних умов життя і безробіття, бідності і дорожнечі. За словами професора соціології в Університеті Аль-Балка (Йорданія) д-ра Хусейна аль-Хузан: «Ситуація стала досить серйозною - в цьому році кількість спроб суїцидів досягла 100 випадків, і 20% з них зробили безробітні».

«Самогубство означає відмову особи від суспільства; в більшості випадків воно означає нездатність суспільства вирішити проблему самогубця, а це є прерогативою основної маси державних і приватних установ, засобів масової інформації та ін.», - підсумував аль-Хузан.

Суїцид - явище, чуже для Умми, її культури та ідеї. Адже Аллах Тааля встановив збереження життя людини однією з семи найвищих цілей для збереження суспільства. Як відомо, про заборону вбивства людини Аллах сказав:

مَن قَتَلَ نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعاً

«Хто вб’є людину не за вбивство або розповсюдження нечестя на землі, той наче вбив всіх людей» (05:32),

وَلاَ تَقْتُلُواْ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللّهُ إِلاَّ بِالحَقِّ

«Не вбивайте душу, убивати яку Аллах заборонив, якщо тільки ви не маєте на це права» (17:33).

Однак ситуація, в якій мусульмани опинилися сьогодні, вкрай далека від Шаріату Аллаха, який може втілюватися тільки в державі Халіфат, що стоїть на сторожі життів мусульман, забезпечує їм гідне життя, що не дає їм ні на мить замислитися про самогубство на знак протесту проти безробіття і нестерпних умов праці. Адже держава Халіфат - держава турботи, а правитель мусульман усвідомлює всю свою відповідальність перед Аллахом за кожну душу свого народу, навіть за їх домашню худобу, а то й вирівняє для його перегону дорогу, як це було в роки правління Умара ібн аль-Хаттаба (нехай буде задоволений ним Аллах). Мусульманська молодь держави Халіфат благородна - держава забезпечує їх гідною роботою і пов'язує систему освіти з ринком праці. Халіфат піклується про мусульман з їх раннього дитинства, спостерігає за кожним з них і влаштовує їх саме в тій сфері, де вони можуть самореалізуватися і надалі приносити користь своїй державі і своїй Уммі. Ні правителі, ні службовці в державі Халіфат не закривають двері перед молоддю, навпаки - вони надають їм всі можливості перейняти їх досвід. Так, Посланник Аллаха ﷺ призначив Усаму ібн Зайда командувати армією, де були сподвижники набагато старші за нього, а будинок аль-Аркама ібн Абу аль-Аркама, якому було всього 12 років, він (с.а.с .) обрав центром для давату.

Поряд з цим, Халіфат не тільки забезпечує роботою безробітних, але також вдається до покарання тих, хто намагається вести «аскетичний» спосіб життя або сидить вдома, тому що питання полягає в тому, щоб використовувати потенціал молоді на благо Умми і для вознесіння її прапора над усім світом, а це, в свою чергу, викликає необхідність у майстрах, фермерах, медиках та інженерах, а також в будівельниках, сантехніках і навіть прибиральниках. А що стосується тих, хто не здатний працювати в силу будь-яких причин, то держава йому надає достатню для його потреб матеріальну допомогу. Яким же чином молодий мусульманин, перебуваючи під турботою такої системи, задумається про самогубство?

Сьогоднішні режими мусульманських країн - системи гніту і несправедливості - втілюють секуляризм і піклуються тільки про розграбування жителів на благо правлячої хунти. Таким чином, бідний все бідніє, а кишені влади - повніють.

Правителі відкривають двері іноземним західним компаніям для того, щоб колонізувати наші багатства, грабувати надбання і працевлаштовувати у нас іноземців. А що стосується наших синів, то вони позбавлені багатства своїх країн і роботи на своїй землі. І більшість з них задумалася про міграцію на Захід чи загрожує самогубством, і в результаті Умма і сім'ї позбавляються їх, а вони позбавляються життя.

Дані режими не дбають про молодь і не надають їй ніякого значення, а навпаки - заганяють її в глухий кут і стягують петлю на її шиї, лише час від часу даючи їй зітхнути, коли вона виступає проти. Коли ж в країні палахкотять революції проти режимів, то вони поспішають зламати мучеників і придушити голоси, незадоволені гнітом і рабством.

Чи усвідомлюють молоді мусульмани Йорданії та інших країн всю змову проти них? Так нехай же вони поклоняться Аллаху найкращим чином - кинуть всі свої сили і потенціал на роботу заради відновлення ісламського життя шляхом встановлення держави Праведний Халіфат за методом пророкування, який надасть їм шану, турботу і дарує їм славне місце - бути головною опорою ісламського відродження і ісламської сили! Так нехай же молоді мусульмани усунуть дані режими, які десятками способів вбивають їх кожен день!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Сестра Бейан Джамаль
18 Раджаб 1437
25.04.2016

Головне меню