«Мрія про Халіфат та опір рухові історії»

Статті
Друкарня

Під таким заголовком доктор Мухаммад Фаїд Хайкал, доцент на факультеті ісламських та арабських досліджень в університеті аль-Азхар, написав статтю у газеті «аль-Ахрам» за 29.04.2014. У своїй статті автор у спотвореному вигляді подав образ держави Халіфат і висловив свої шкодування тим, хто мріє про Халіфат, за їх використання простонародного мислення мас. У ній він навів деякі історичні розповіді, достовірність яких майже неможливо перевірити, з метою відвернення від Халіфату. Він навмисно зібрав усі недоліки і промахи в одну купу, щоб підвести читачів до висновку про те, що Халіфат був невдалою державою, а потім зажадав від мусульман не вірити історичним розповідям, які розповідають про благополучне і розкішне життя, яким блаженствували жителі ісламських країн в усіх куточках земної кулі. За його думкою, це багатство було монополізоване можновладцями і наближеними до них окремими людьми. У завершення цієї статті він пояснює мету, яку він переслідував у цій статті, кажучи: «Після історичних зусиль Західний світ досяг сучасної моделі громадянської держави, а також сьогоднішньої форми незалежності держав і самодостатності шляхом співпраці у межах обопільних інтересів. Такий підхід у мисленні розповсюдився по всьому світу, у тому числі і на Схід.

Людство одностайно прийняло його, за виключенням окремих ненормальних елементів». Доктор старанно намагався підтасовувати факти і навмисно ввести в оману, навмисно ігноруючи світлі віки політичної історії умми. Між тим, чітко проявив свою звабу реальністю західної думки і політичної системи у нинішньому столітті, закривши очі на ті війни, конфлікти, лиха, кровопролиття, зубожіння людей і зубожіння країн в усьому світі, які привніс Захід зі своєю політичною системою. Адже ці факти очевидні і не вимагають історичної аргументації. Ось це і є свідчення, які вказують на те, що саме західна система протистоїть рухові історії, а зовсім не Ісламський Халіфат, історія якого сповнена славою, перемогами і справедливістю.

Газета «аль-Ахрам» за 07.04.2012 оприлюднила соціальний опит під заголовком «Мрія про державу Халіфат». Опит починається зі слів: «В останні дні широке розповсюдження отримало розвішування на стінах будинків і висотних будівель плакатів і транспарантів із закликом до держави Халіфат. При цьому ніхто не знає, хто за цим стоїть». У даному опиті приводяться цитати наукових діячів. Професор Мустафа ас-Сейд, доцент політичних дисциплін за факультеті економіки і політології в університеті аль-Азхар, каже: «Халіфат – це нездійсненна мрія». Професор Атийя аль-Кавсій, доцент з ісламської історії на факультеті літератури в університеті аль-Азхар каже: «Хто за сьогоднішніх обставин каже про відновлення Халіфату, той не читав історію і нічого не знає про це».

26/04/2014 інтернет-портал «аль-акбат муттахідун» (Копти об’єднуйтеся) розташував на своїй сторінці статтю коптського публіциста, Шаріфа Мансур під заголовком «Періоди ісламської держави», у якій автор с різкими атаками і цинічною критикою обрушився на ісламську державу. 27/07/2012 газета «Тахрір» (Лібералізм) на своїй останній сторінці оприлюднила статтю професора Джамала Фахмі, члена профспілки журналістів, під заголовком «Між Халіфатом і тероризмом». У ній автор пише: «Нещодавно невелика група людей, які називають себе прибічниками відродження так званої «ісламської держави Халіфат», спровокувала скандал з профспілкою журналістів, коли остання відмовилася надавати їм в оренду конференц-зал для проведення конференції, присвяченої закликові до повернення системи правління - Халіфат».

Судячи з усього, він має на увазі заплановану конференцію, яку повинен був провести Хізб ут-Тахрір 07.07.2012 у Будинку профспілки журналістів. Однак під великим тиском, здійсненим на адміністрацію установи з боку деяких прибічників секуляризації (світськості) і ворогів Халіфату в Єгипті, профспілка дала відмову на проведення подібних конференцій у їх установі на підставі мізерних доводів. Хоча за кілька місяців раніше представник хізбу зустрічався з адміністрацією профспілки для обговорення і підписання договору оренди приміщення для проведення цієї конференції. Тоді адміністрація погодилася і добровільно підписала договір. 10 травня 2012 року газета «ад-Дустур аль-Мисрій» (Єгипетська конституція) оприлюднила статтю доктора Алі Абу аль-Хайр під назвою «Халіфат, який він є». Судячи з усього, доктор великий любитель перегляду турецьких фільмів і телесеріалів, та бажає, щоб ісламська умма знайомилася зі своєю історією через перегляд цих фільмів. Також, здається, що турецький телесеріал «Харем Султан» є для доктора шаріатським джерелом для ознайомлення з реальністю Халіфату, як він про це стверджує.

Це невелика частина тих публікацій, оприлюднених у Єгипті, про Халіфат. Не кажучи вже про різноманітні чисельні заяви і низку коментарів з боку журналістів та політиків щодо ідеї Халіфату, яка стала головним болем Заходу, його партнерів, агентів, прихвоснів і рупорів у наших країнах. Це вказує на те, що Халіфат більше не є невідомою ідеєю серед мусульман. Навпаки, про нього кажуть всюди і на усіх рівнях. Його вимагають у Сирії, Єгипті, Тунісі та інших ісламських країнах. Його встановлення – питання часу. Ін ша Аллах, незабаром ми на власні очі побачимо це, як поєднання із законами буття, встановленими Аллахом у творіннях, без усілякого опору. І буде повергнуто того, хто відрікся від істини, і буде у здоров’ї той, хто дотримуватиметься істини.
 

Головне меню