Рішення основної проблеми людини 36 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основні та другорядні проблеми людини

Частина 36

(Продовження: Потомство)

Всевишній Аллах застеріг нас від того, щоб діти та майно не відволікали нас від Його поминання, а хто вдіє подібним чином, той зазнає збитку:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُمْ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ

«О ті, які увірували! Нехай ваше майно та ваші діти не відволікають вас від поминання Аллаха. А ті, які роблять таким чином, виявляться тими, хто зазнав збитку» (63:9).

Всевишній Аллах також попереджає нас про те, що серед наших дружин та дітей є вороги для нас, яких ми повинні стерегтись. Всевишній Аллах сказав:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوًّا لَّكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ وَإِن تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ، إِنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ وَاللَّهُ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ ، فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ وَاسْمَعُوا وَأَطِيعُوا وَأَنفِقُوا خَيْرًا لِّأَنفُسِكُمْ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

«О ті, які увірували! Воістину, серед ваших дружин та ваших дітей є вороги вам. Стережіться їх, проте якщо ви будете поблажливі, проявіть великодушність та пробачте їх, адже Аллах — Прощаючий, Милосердний. Воістину, ваше майно та ваші діти є спокусою. У Аллаха ж є велика нагорода. Бійтесь Аллаха по мірі своїх можливостей, слухайте, підкоряйтеся та витрачайте у благо самим собі. А ті, хто уберігся від власної скупості, є тими, хто набув успіху» (64:14–16).

У цьому аяті говориться про те, що іноді дитина є причиною скупості свого батька, і тому Всевишній Аллах застеріг людей від цього. Достовірно передано, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ الْوَلَدَ مَبْخَلَةٌ مَجْبَنَةٌ مَحْزَنَةٌ

«Воістину, дитина є причиною жадібності, боягузтва та суму» (ат-Табарані).

Дитина слугує причиною печалі, жадібності та скупості свого батька. Тому кожному батьку варто звернути на це увагу і не робити дитину причиною, через яку він не поминає Аллаха і не робить того, що наказав Аллах.

Аллах привів слова Нуха (а.с.) про те, що невіруючі збільшили своє невір’я та збиток з причини свого багатства та дітей:

قَالَ نُوحٌ رَّبِّ إِنَّهُمْ عَصَوْنِي وَاتَّبَعُوا مَن لَّمْ يَزِدْهُ مَالُهُ وَوَلَدُهُ إِلَّا خَسَارًا

«Нух сказав: «Господи! Вони ослухались мене і пішли за тим,чиє багатство та чиї діти приносять їм тільки збиток» (71:21).

Аллах по Своїй мудрості випробовує деяких Своїх рабів тим, що робить їх безплідними. Людина, яку спіткало це випробування, повинна проявляти терпіння та вдоволення, тому що це відноситься до питання када та кадар.

Аллах зробив істігфар (прохання о прощенні) причиною збільшення прожитку майна та дітей. Повідомив Всевишній Аллах слова Нуха (а.с.):

فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا، يُرْسِلِ السَّمَاء عَلَيْكُم مِّدْرَارًا، وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَارًا

«Я говорив: «Просіть у вашого Господа прощення, адже Він — Всепрощаючий. Він ниспошле вам з неба рясні дощі, підтримає вас майном та дітьми, виростить для вас сади та створить для вас ріки» (71:10–12).

Іслам заборонив віддавати перевагу одній дитині над іншою, або хлопчику над дівчинкою, і наказав ставитись однаково до усіх. Передав Муслім від Нумана ібн Башира, який сказав:

أَتَى بِي أَبِي إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : إِنِّي نَحَلْتُ ابْنِي هَذَا غُلَامًا ، فَقَالَ : أَكُلَّ بَنِيكَ نَحَلْتَ مِثْلَهُ؟ قَالَ لَا قَالَ : فَارْدُدْهُ

«Мій батько відвів мене до Посланця Аллаха ﷺ і сказав йому: «Я подарував своєму сину раба». Пророк ﷺ спитав : «Ти подарував усім своїм дітям подібне?».Башир ібн Сад сказаі: «Ні», — на що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Тоді забери його».

Сьогодні деякі мусульмани потрапили під вплив західної культури, що призвело до неправильного ставлення до відношення наявності дітей, які, на її думку, є тягарем для батьків. Вони бачать у дітях ускладнення свого життя, тим самим обмежуючись малою їх кількістю. Такий погляд означає бути поганої думки про Аллаха, який наділяє прожитком кожну народжену дитину до самої її смерті. Батьки, незважаючи на те, що постійно шукають прожиток для своїх дітей, не є тими, хто наділяє їх прожитком. Всевишній Аллах сказав:

وَلاَ تَقْتُلُواْ أَوْلاَدَكُم مِّنْ إمْلاَقٍ

«І не вбивайте своїх дітей, побоюючись зубожіння» (6:151),

وَلاَ تَقْتُلُواْ أَوْلادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُم

«Не вбивайте своїх дітей, побоюючись зубожіння, адже Ми забезпечуємо прожитком їх разом з вами» (17:31).

Всевишній Аллах заборонив вбивати дітей через побоювання бідності, Він також повідомив нам, що Він наділяє прожитком як дітей, так і їх батьків.

Набуваючи правильного світогляду, який втікає із ісламської акиди, людина живе покладаючись у своїх справах та справах своїх дітей на Аллаха. Вона не боїться того, що їх може спіткати бідність, і залишається спокійною.

Ми наведемо декілька аятів, що стосуються дітей:

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَن تُغْنِيَ عَنْهُمْ أَمْوَالُهُمْ وَلاَ أَوْلاَدُهُم مِّنَ اللّهِ شَيْئًا وَأُولَـئِكَ هُمْ وَقُودُ النَّار

«Ані багатство, ані діти нічим не допоможуть перед Аллахом тим, хто увірував. Вони є розпаленням для Вогню» (3:10),

وَقَالُوا نَحْنُ أَكْثَرُ أَمْوَالًا وَأَوْلَادًا وَمَا نَحْنُ بِمُعَذَّبِينَ ، قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاء وَيَقْدِرُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ ، وَمَا أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُم بِالَّتِي تُقَرِّبُكُمْ عِندَنَا زُلْفَى إِلَّا مَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُوْلَئِكَ لَهُمْ جَزَاء الضِّعْفِ بِمَا عَمِلُوا وَهُمْ فِي الْغُرُفَاتِ آمِنُونَ

«Вони говорили: «У нас більше багатства та дітей, і нас не піддадуть мукам». Скажи: «Воістину, мій Господь збільшує або обмежує прожиток тому, кому побажає, але більшість людей не знає цього». Ані ваше багатство, ані ваші діти не наближають вас до Нас, якщо тільки ви не увірували і не вчиняєте праведно. Для таких людей буде примножена відплата за те,що вони робили, і вони будуть перебувати у горницях,знаходячись у безпеці»(34:35–37),

قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَآؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

«Скажи: «Якщо ваші батьки, ваші сини, ваші брати, ваші дружини, ваші родини, набуте вами майно, торгівля, застою у якій ви побоюєтесь, і оселі, які ви облюбували, миліші вам, аніж Аллах, Його Посланець та боротьба на Його шляху, то чекайте, доки Аллах не прийде зі Своїм велінням. Аллах не наставляє на прямий шлях нечестивих людей» (9:24),

لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءهُمْ أَوْ أَبْنَاءهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ أُوْلَئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُم بِرُوحٍ مِّنْهُ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ أُوْلَئِكَ حِزْبُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

«Серед тих, хто вірує в Аллаха та в Останній день, ти не знайдеш людей, які любили б тих, хто ворогує з Аллахом та Його Посланцем, навіть якщо це будуть їх батьки, або родичі. Аллах накреслив у їх серцях віру та зміцнив їх духом від Нього. Він введе їх у Райські сади, в яких течуть ріки, і вони будуть там вічно. Аллах задоволений ними, і вони задоволені Ним. Вони є партією Аллаха. Воістину, партія Аллаха — це ті, хто набув успіху» (58:22).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
5 Джумада ас-сані 1438р.х.
04.03.2017р.

Головне меню