Рішення основної проблеми людини 43 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним . А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основні та другорядні проблеми людини

Частина 43

Дев’ятнадцяте: помилковий погляд на жінку

Всевишній Аллах прикрасив людині любов до протилежної статі і зробив цю любов спонукаючим чинником до збереження та продовження людського роду. У людини наявний інстинкт продовження роду, який різноманітними проявами штовхає людину до збереження свого роду. Із цих проявів: статевий потяг до протилежної статі, співчуття, співпереживання, любов батьків до дітей та дітей до батьків. Усе ж таки подібні спонукання не визначають шлях до правильного вдоволення цього інстинкту. Звідси існує необхідність у поняттях, які ведуть до правильного шляху вдоволення інстинкту.

У сучасному світі зі збільшенням потоку інформації збільшилась різність людей у поглядах, образах життя та поведінці. Люди стикнулись з помилковим поглядом на протилежну стать, що внаслідок цього привело їх до страждань та до неправильного та анормального вдоволення інстинкту.

У положенні відсутності законів Аллаха серед людей починає головувати закон джунглів, коли сильний завжди прав, що і породило головування чоловіка у ролі господина над жінкою , яка стала для нього рабинею та слугою.

Визначення кожній із статей своєї ролі призвело до того, що деякі люди впали в оману і почали вважати, що це обмежує та утискає їх права. І на основі цієї думки вони побудували свій погляд , який врешті решт привів їх до страждань.

Правильний погляд на протилежну стать витікає із правильного рішення основної проблеми людини, рішення якої надала ісламська акида. Тільки при наявності ісламського погляду стає можливим правильне та чисте спільне життя чоловіка та жінки. Всевишній Аллах сказав:

بَعْضُكُم مِّن بَعْضٍ

«Усі ви — один від одного» (4:25).

Кожен чоловік та кожна жінка походять від чоловіка та жінки. Тому в основі немає ніякої різниці між ними, немає різниці у людських якостях і немає різниці у гідності. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

اَلنِّسَاءُ شَقَائِقُ الرِجَالِ

«Жінки — сестри чоловіків».

Аллах вшанував людину як людину, а не як чоловіка або жінку окремо:

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلاً

«Ми вшанували синів Адама та дозволили їм пересуватись по суші і морю. Ми наділили їх благами і дарували їм явну перевагу над багатьма іншими створіннями» (17:70).

Ми сказали, що правильній погляд на протилежну стать буде виходити тільки із ісламської акиди, щоб у цьому питанні у людини не виникали другорядні проблеми. Правильний погляд полягає у розподіленні задач між чоловіком та жінкою, у покладанні на них обов’язків та наданні їм прав. На кожного із них покладено поклоніння Аллаху та заселення землі, тому що вони обидва є намісниками на ній.

Незважаючи на розбіжності між чоловіками та жінками, вони доповнюють один одного. Для життя людства, розвитку та намісництва на землі необхідне існування обох статей.

Всевишній Аллах сказав:

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

«Серед Його знамень — те, що Він створив із вас дружин для вас, щоб ви знаходили в них заспокоєння, і встановив між вами любов та милосердя. Воістину, у цьому знамення для тих, хто розмірковує» (30:21).

Аллах створив із нас самих дружин для нас та встановив між нами любов та милосердя, і Він зробив розбіжності між нами як доповнення один одному і як знамення та доказ своєї сили та могутності.

Тому правильній погляд на жінку обмежується життям у шлюбі. Згідно цьому погляду, засобом вдоволення статевого потягу є подружнє життя, а вдоволення інстинкту відбувається суворо у межах упорядкованої системи, втілюючи яку людина отримує спокій та вдоволення у житті.

Вдоволення інстинкту на основі цього методу віддаляє людину від безладу та протиріч. І, як наслідок, інстинкт не стає джерелом страждань , турбот та суму.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрвір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
12 Джумада ас-сані 1438 р.х.
11.03.2017 р.

Головне меню