Рішення основної проблеми людини 38 ч.

Світогляд
Друкарня

Звідки з’явилась людина?

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ

«Воістину, Ми створили людину із есенції глини» (23:12).

Що на нього очікує?

ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ* ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ

«Після цього ви неодмінно помрете. А потім, у День воскресіння, ви неодмінно будете воскрешенні» (23:15, 16).

Для чого вона була створена?

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів та людей лише для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Який результат усього цього?

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним . А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123–124).

Звідки з’явилась людина? Що на неї очікує? Для чого вона була створена? надання повної думки про людину, життя та Всесвіт буде рішенням цієї основної проблеми людини. Коли ж знайде своє рішення основна проблема, тоді вирішиться і решта інших.

Основні та другорядні проблеми людини

Частина 38

(Продовження: зарозумілість і марнославство)

Відсутність правильних поглядів приводить до того, що людина бачить себе не тою, ким є вона насправді. Після чого вона починає думати про себе більше, аніж вона є. Насправді, вона є творінням Аллаха, яке повинно поклонятись Йому, підкорятись Його наказам та заборонам та зрозуміти , що усі блага даровані їй Аллахом. Людині необхідно зрозуміти, що вона не у змозі принести користь або завдати шкоди навіть самій собі або іншим. Всевишній Аллах наказав Своєму Посланцю ﷺ, щоб він сказав:

قُل لاَّ أَمْلِكُ لِنَفْسِي نَفْعًا وَلاَ ضَرًّا إِلاَّ مَا شَاء اللّهُ وَلَوْ كُنتُ أَعْلَمُ الْغَيْبَ لاَسْتَكْثَرْتُ مِنَ الْخَيْرِ وَمَا مَسَّنِيَ السُّوءُ إِنْ أَنَاْ إِلاَّ نَذِيرٌ وَبَشِيرٌ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

«Скажи: «Я не владний принести собі користь або завдати собі шкоди, якщо того не побажає Аллах. Якщо б я знав сокровенне, то примножив б для себе добро, і зло не торкнулось би мене. Проте я — усього лише застерігаючий увещеватель та добрий вісник для віруючих людей» (7:188).

Сам Пророк Аллаха ﷺ був не у змозі принести собі користь або усунути від себе шкоду, якщо того не побажає Аллах, тоді що говорити про інших?!

Ісламська акида вимагає того, щоб людина знала своє місце у цьому житті та відведену їй роль, щоб не переступати кордонів. Людина повинна знати, що вона є одним із рабів Аллаха, які створені слабкими та бідними. Скільки б не було у людини багатства, знань та сили, вона так само продовжить потребувати Аллаха. Тому вона не повинна вважати себе вище за інших.

Нехай зарозумілий представить себе до і після народження, нехай представить себе після смерті , як черв’яки з’їдають його тіло!

Іслам заборонив зарозумілість та марнославство; відплатою за це буде принизливе покарання у Судний день. Зарозумілі будуть воскрешенні дрібними мурахами в образі людей, і решта людей буде топтати їх, а потім Пекло стане їх місцем перебування. Сказав Всевишній Аллах:

أَلَيْسَ فِي جَهَنَّمَ مَثْوًى لِّلْمُتَكَبِّرِينَ

«Хіба не у Пеклі обитель тих, хто загордився?» (39:60),

قِيلَ ادْخُلُوا أَبْوَابَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا فَبِئْسَ مَثْوَى الْمُتَكَبِّرِينَ

«Буде сказано: «Увійдіть у врата Пекла та будьте там вічно!». Якою ж огидною є обитель тих, хто загордився!» (39:72).

Тільки Всевишній Аллах гідний величі. Він — істинний володар усього, Він здатен на усіляку річ, Він багатий , знання Його осягають кожну річ. Як це слабке створіння може оскаржувати велич Аллаха? Всевишній Аллах сказав:

وَلَهُ الْكِبْرِيَاء فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

«Йому належить уся велич у небесах і на землі. І Він — Величний, Мудрий!» (45:37).

Серце зарозумілого запечатане, і не повернеться до нього зір , слух та розуміння , він позбавився розуму, зачинені двері правильного шляху перед ним доти, доки він проявляє зарозумілість . Всевишній Аллах сказав:

كَذَلِكَ يَطْبَعُ اللَّهُ عَلَى كُلِّ قَلْبِ مُتَكَبِّرٍ جَبَّارٍ

«Так Аллах накладає печать на серце кожного тирана, який загордився» (40:35).

Рай є забороненим для зарозумілих. Передав Ібн Маджа від Абдуллаха ібн Масуда (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ مَنْ كَانَ فِي قَلْبِهِ مِثْقَالُ حَبَّةِ خَرْدَلٍ مِنْ كِبْرٍ

«Не увійде у Рай той, у кого у серці буде хоч крапля гордині».

Хто бажає величі у цьому ти наступних життях, тому варто бути смиренним рабом Аллаха. Муслім передав від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَا نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِنْ مَالٍ وَمَا زَادَ اللَّهُ عَبْدًا بِعَفْوٍ إِلاَّ عِزًّا وَمَا تَوَاضَعَ أَحَدٌ لِلَّهِ إِلاَّ رَفَعَهُ اللَّهُ

«Милостиня не зменшує багатства. Того, хто пробачить, будучи утисканим, Аллах звеличить, а того, хто проявить смиренність заради вдоволення Аллаха, Аллах неодмінно винагородить».

Ібліс був першим, хто ослухався Аллаха; він відмовився зробити поклон Адаму (а.с.), сказавши, що він — краще Адама (а.с.). Він загордився тим, що створений був із вогню, а Адам (а.с.) — із глини. За це він заслужив гнів та прокляття Аллаха. Ібліс був вигнаний Рая, і Аллах дав йому відстрочку до Судного дня, після чого він отримає своє покарання у Пеклі. Насправді наказ Аллаха повинен бути виконаний беззаперечно. Тут немає місця обговоренню, запереченню або невиконанню. Проте зарозумілість засліпила розум Ібліса, що і привело його у Пекло, і яке ж це огидне місце перебування!

Ісламська акида ,яка є правильним рішенням основної проблеми людини, встановила для людини межі, переступати які вона не має права. Якщо ж вона переступить їх , то вчинить несправедливо по відношенню до себе, у першу чергу, і кине тим самим себе на загибель . Хто ж, проявляючи смиренність, будуватиме своє життя у межах встановлених кордонів, того зміцнить Аллах та піднесе як у цьому, на і у наступному світі.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Мухаммад (Халіфа Мухаммад), Йорданія
7 Джумада ас-сані 1438р.х.
06.03.2017р.

Головне меню