Міркування над книгою «Основи ісламської нафсії» 5 в.

Огляд книг
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

З іменем Аллаха – Милостивого та Милосердного

Хвала Аллаху – Господу світів. Мир та благословення імаму богобоязливих, господину посланців, посланому у якості милості для світів, – Пророку Мухаммаду, його родині та сподвижникам. О Аллах, Твоєю Милістю збери нас разом з ними та посели нас у Раю у їх товаристві!

Дорогі мусульмани!

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху! У цьому випуску ми продовжуємо наші міркування над книгою «Основи ісламської нафсії» для того, щоб формувати ісламську особистість, приділивши увагу ісламській аклії та ісламські нафсії. І нехай Аллах дарує нам успіх!

Муслим приводить у своєму «Сахіх» хадіс від Ібн Аббаса, який сказав: «Одну із ночей я провів у будинку моєї тітки (по материнській лінії) Маймуни. Я залишився (щоб подивитись), як молиться Посланець Аллаха ﷺ». Ібн Аббас сказав: «Він ﷺ встав, помочився, потім умив своє обличчя та кісті рук, а потім заснув. Потім він встав у бурдюка і, відпустивши його перетиснуте горлечко, налив (із нього води) у миску або чашу, нахиливши його своєю рукою над нею. Потім він досконало виконав мале омовіння, використавши десь біля двох доз води, необхідних для здійснення малого омовіння , а потом встав молитись. Я підійшов в встав збоку від нього – зліва. Він взяв мене і поставив праворуч від себе.

Молитва Посланця Аллаха ﷺ була виконана у тринадцять ракятів. Потім, заснувши, він почав похропувати. По його похропуванню зазвичай ми дізнавались, що він ﷺ спить. Потім він вийшов на молитву та виконав її, і у ній або ж у суджуді він говорив: «О Аллах, помісти у моє серце світло, у мій слух світло, у мій зір світло, праворуч від мене світло, ліворуч від мене світло, попереду від мене світло, позаду мене світло, зверху наді мною світло, піді мною світло і дай для мене світло!». Можливо, він сказав: «…і зроби мене світлом!»».

О мусульмани!

Давайте поміркуємо над іще двома чудовими хадісами, які осяяють нам дорогу у досягненні нашої мети!

Перший хадіс приведений від Абу Умами у книзі Табарані «Аль-Кабір». Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Воістину, Аллах, хвала Йому, сказав: «Хто ворогує з тим, хто близький до Мене, той проголосив ворожнечу мені. Син Адама, не отримаєш ти того, що у Мене, доки не виконаєш те, до чого зобов’язав Я тебе, и буде раб Мій продовжувати наближатись до Мене за допомогою додаткових намазів, доки Я не полюблю його. А якщо Я полюблю його, то стану розумом його, яким він розуміє, язиком його, яким говорить він, та зором його, яким він бачить. Якщо він звернеться до Мене, Я відповім йому, якщо попросить він мене, то дам йому, а якщо звернеться за захистом до Мене, то Я захищу його, і найулюбленіше поклоніння раба Мого – це щире ставлення»».

У цьому хадісі міститься роз’яснення шляху до перемоги та допомоги Аллаха. Допомога від Аллаха досягається за допомогою наближення до Нього та прошенням Його по допомогу, хвала Йому, сильний Він та великий. Кому Він допоможе, той ніколи не залишиться без допомоги і не зазнає поразки, а кого Він залишить без допомоги, то ніхто не допоможе йому. Аллах сказав:

إِن يَنصُرْ‌كُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُ‌كُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

«Якщо Аллах надасть вам підтримку, то ніхто не здолає вас. Якщо ж Він позбавить вас підтримки, то хто допоможе вам замість Нього? Нехай же на Аллаха уповають віруючі» (3:160)

Він близько до Свого раба, якщо раб звертається з мольбою до Нього. Він Відповідаючий, якщо раб просить Його. Він– Всемогутній та Всезнаючий! Аллах сказав у Корані:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِ‌يبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْ‌شُدُونَ

«Якщо Мої раби спитають тебе про Мене, то адже Я близько та відповідаю на поклик того, хто молиться, коли він звертається до Мене. Нехай же вони відповідають мені та вірують в Мене, – може бути, вони підуть вірним шляхом» (2:186)

Аллах повновладний над своїми рабами, милостивий до них. Він– Мудрий, Всезнаючий:

وَهُوَ الْقَاهِرُ‌ فَوْقَ عِبَادِهِ ۚ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ

«Він – Долаючий та знаходиться над Своїми рабами. Він – Мудрий, Знаючий» (6:18),

اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْ‌زُقُ مَن يَشَاءُ ۖ وَهُوَ الْقَوِيُّ الْعَزِيزُ

«Аллах добрий до Своїх рабів та наділяє їх прожитком, кого побажає. Він – Всесильний, Могутній» (42:19)

Дорогі брати, поспішайте до вдоволення Аллаха, Його прощенню, Раю, перемозі від Нього та щастю в обох світах ! Всевишній сказав:

وَفِي ذَلِكَ فَلْيَتَنَافَسِ الْمُتَنَافِسُونَ

«Нехай же заради цього змагаються ті, хто змагається !» (83:26)

Дорогі мусульмани!

Другий хадіс приводиться у «Муснаді» імама Ахмада від Хузайфи, який передає від Посланця Аллаха ﷺ: ««Пророцтво триватиме серед вас стільки, скільки побажає Аллах, а потім Він забере його. І буде Халіфат за метолом пророцтва, і він триватиме стільки, скільки побажає Аллах, а потім Аллах забере його. Потім буде несправедливе царство, і воно триватиме стільки, скільки побажає Аллах, а потім він забере його. Потім буде тиранія, і вона триватиме стільки, скільки побажає Аллах, потім Він забере її. А потім знов буде Халіфат за методом пророцтва», – і потім він замовкнув».

У цьому хадісі – радісна звістка про те, що Халіфат повернеться, з волі Аллаха, але повернеться Халіфат, подібний першому Праведному Халіфату – Халіфату праведних сподвижників Посланця Аллаха ﷺ. І хто бажає його повернення та жадає побачити його, то нехай прагне до нього, будучи тим, хто увірував у це, щоб стати схожим на сподвижників Посланця Аллаха ﷺ.

На сьогодні ми обмежимось цим, щоб продовжити наші міркування у найближчих випусках, з дозволу Аллаха. А до цього ми прощаємось з вами в надії на швидку зустріч. Нехай убереже вас Аллах! Дякуємо вам за вашу увагу. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Головне меню