Міркування над книгою «Основи ісламської нафсії» 10 в.

Огляд книг
Друкарня
بسم الله الرحمن الرحيم

З іменем Аллаха– Милостивого та Милосердного
 

Хвала Аллаху – Господу світів. Мир та благословення імаму богобоязливих, господину посланців, посланому у якості милості для світів, – Пророку Мухаммаду, його родині та сподвижникам. О Аллах, Твоєю Милістю та Милосердям збери нас з ними та посели нас у Раю у їх товаристві!

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

У цьому випуску ми продовжуємо наші міркування над книгою «Основи ісламської нафсії» для того, щоб сформувати ісламську особистість, приділивши увагу ісламській аклії та ісламській нафсії. І нехай Аллах дарує нам успіх!

О мусульмани!

Воістину, Коран має право зайняти особливе місце у серцях усіх мусульман, особливо – носіїв заклику, та бути дороговказом , який направляє їх до добру та розвитку. Вони читають його вдень та вночі та втілюють його ужитті. І цим самим вони по праву будуть кращим прикладом для майбутнього покоління.

Нижче приводяться благородні хадіси поро достоїнства читання Корану, заучування його напам’ять, вивчення та навчання йому, дотримання та втілення його законів.

Передається хадіс від Алі (р.а.), що Пророк ﷺ сказав:

ستكونُ فِتنةٌ, قال علي رضي الله عنه: فمَا المَخرَجُ مِنها يَا رَسُولَ الله؟ قالَ: كتابُ الله, فيهِ نبأ مَن قبلَكُم, وخَبرُ مَا بعدَكُم, وحُكمُ مَا بينَكُم, وهُو الفصلُ ليسَ بالهزل, مَن تَركَهُ مِن جبَّارٍ قَصَمهُ اللهُ, ومَنِ ابتغَى الهُدى في غَيرهِ أضلَّهُ الله, وهُو حَبلُ اللهِ المتين, ونُورُه المُبين, والذكرُ الحكيم, وهو الصِّراطُ المُستقيم, والشفاءُ النافع, عِصمةٌ لمن تمسَّكَ به, ونجاةٌ لمنِ اتَّبعَه, لا يَعوجُّ فيُقوَّم, ولا يَزيغُ فيُستعتَب, وهُو الذي لا تَزيغُ بهِ الأهواءُ, ولا تَلتَبِسُ بهِ الألسُن, ولا تتشعبُ معَهُ الآراء, ولا يَشبعُ منهُ العلماء, ولا يملُّهُ الأتقياء, ولا يَخلَقُ علَى كثرةِ الرَّد, ولا تَنقضي عَجائبُه, وهُو الذي لم تَنتَهِ الجنُّ إذ سَمِعَته أن قالُوا: إنَّا سَمعنا قرآناً عجباً مَن عَلِمَ عِلمَهُ سَبَق, ومَن قَالَ بهِ صَدَق, ومَن حَكَمَ به عَدَل, ومَن عَمِلَ بهِ أجِر, وَمَن دَعَا إليه هُدِي إلى صِراطٍ مُستقيم

«Прийде смута». Я спитав: «Яким же чином можна запобігти цьому?». Він ﷺ відповів: «Книга Аллаха, Книга Аллаха! У ній – звістка про те, що було до вас, звістка про те, що буде після вас, а також законоположення про те, як розсудити в усьому. Це – вирішальна та доленосна книга, а не посмішка. Якою б не була велич того, хто відмовиться від неї, Аллах сокрушить його. Він погубить усілякого, хто захоче отримувати наставляння від чогось іншого. Це – міцна гілка Аллаха, мудре нагадування, прямий шлях. Жодні людські забаганки не зможуть змінити її, і жодні язики не зможуть викривити її. Вчені ніколи не втомляться читати її, їм не вичерпати її мудрості, і вона ніколи не постаріє, як би часто не повторювали її. Чудеса її невичерпні. Як тільки-но джини почули її, одразу сказали:

إنَّا سَمعنا قرآناً عجباً

«Воістину, ми чули дивний Коран» (72:1)

Завжди буде першим той, хто вивчає Коран. Завжди буде правдивим той, хто говорить згідно до цієї Книги. Завжди буде справедливим той, хто судить по цій Книзі. Отримає нагороду той, хто буде слідувати їй, а той, хто закликав до неї, той наставлений на шлях істинний».

Передав Бухарі від Усмана ібн Аффана (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ

«Кращим із вас є той, хто вивчає Коран та навчає йому інших».

Ат-Тірмізі передав від Абдуллаха ібн Масуда (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَن قَرأ حَرفاً مِن كِتَابِ اللهِ فلَهُ بهِ حَسَنة, والحسنةُ بعَشرِ أمثالِها, لا أقولُ "ألم" حَرفٌ، ولكِنْ ألفٌ حرفٌ، ولامٌ حرفٌ، وميمٌ حرف

«Тому, хто прочитає одну букву із Корану, запишеться одне добре діло, а за кожне добре діло воздається десятикратно. Я не говорю, що «Аліф Лям Мім» – це одна літера, навпаки, «Аліф» – буква, «Лям» – буква і «Мім» – буква».

Це сахіх хадіс.

Передав Муслім від Аіши (р.а.), матері правовірних, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

الماهِرُ بالقرآنِ مَعَ السَّفرةِ الكرامِ البررة، والذي يَقرأ القُرآنَ وهُو يَتَعتَعُ فيه وهُو عَلَيهِ شَاقٌ لَه أجرَان

«Той, хто добре вміє читати Коран, буде разом з благородними та покірними янголами-писцями у Раю, а тому, хто читає Коран, запинаючись та відчуваючи при цьому труднощі, уготована подвійна нагорода».

Ат-Тірмізі передав у своєму «Сахіху», що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إنَّ الذي ليسَ في جَوفِهِ شَيءٌ مِنَ القُرآنِ كالبيتِ الخَرِب

«Той, хто не знає нічого із Корану , подібний до зруйнованого дому».

Це сахіх хадіс.

Муслім передав від Абу Умами аль-Бахілій (р.а.) у своїй книзі «Сахіх», що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

اقرءُوا القرآنَ فإنَّه يأتي يَومَ القِيامَةِ شَفيعاً لصاحِبه

«Читайте Коран, бо, воістину, у День Воскресіння він явиться як заступник за тих, хто його читав».

Ібн Хіббан у своїй книзі «Сахіх» від Джабіра ібн Абдуллаха (р.а.), також Байхакий у книзі «Шаъб аль-іман» від Джабіра та Ібн Масъуда передають, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

القرآنُ شَافعٌ مُشفَّع، ومَاحلٌ مُصدَّق، مَن جَعلَه أمَامَه قادهُ إلى الجنة, ومن جعلَهُ خلفَهُ سَاقه إلى النار

«Коран – заступник, який заступається (по дозволу Аллаха), і опонент, який правдивий. Хто візьме його дороговказом собі, того він поведе до Раю, а хто залишить його позаду, того він залишить у Пеклі».

Хадіс сахіх. Згадується у книзі Ібн Сіда «Аль-Мухассас», що слова хадіса «Коран – опонент, який правдивий» мають на увазі те, що Коран буде проти того, хто нехтував ним. Коран, якщо його не заучувати та не слідувати йому, уходить від такого володаря.

Бухарі і Муслім передали від Абу Муси аль-Ашъарій (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

تعَاهَدُوا القُرآنَ فَوالذِي نَفسُ مُحمَّدٍ بِيدِه لَهُو أشدُّ تفلتاً من الإبل في عُقُلِها

«Читайте цей Коран неухильно, бо клянусь Тим, у Чиїх руках душа Мухаммада, воістину, забувається він швидше, аніж верблюди, які позбавились від своїх пут».

Муслім передав у своєму «Сахіху», що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إنَّ اللهَ يَرفَعُ بهذا الكتابِ أقواماً ويَضَعُ به آخَرين

«Воістину, одних людей Аллах підніс за допомогою цієї Книги, а інших принизить».

Абу Давуд та ат-Тірмізи приводять сахіх хадіс, де Посланець Аллаха ﷺ сказав:

يُقالُ لِصَاحِبِ القرآنِ: اقرأ وارتَقِ, ورتِّل كما كُنتَ تُرتلُ في الدنيا، فإنَّ مَنـزِلَتَكَ عِندَ آخرِ آيةٍ تَقرؤها

«Тому, хто знав Коран, Судного дня буде сказано: «Читай і підніми себе. Читай Коран, як читав його у земному житті. І, воістину, місце твоє буде відповідати останньому прочитаному тобою аяту»».

Бухарі та Муслім передали від Абу Муси аль-Ашъарій (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَثلُ المؤمِنِ الذي يَقرأ القُرآنَ مَثَلُ الأترجَّة: طعمُها طَيِّبٌ وريحُها طيِّب، وَمَثَلُ المؤمِنِ الذي لا يَقرأ القُرآنَ مَثَلُ التَّمرة: طعمُها طيِّبٌ ولا رِيحَ لها، وَمَثَلُ المنافِقِ الذي يَقرأ القُرآنَ مَثَلُ الرَّيحانَة: ريحُها طَيِّبٌ وطعمُها مُر، وَمَثَلُ المنافِقِ الذي لا يَقرأ القُرآنَ كَمَثَلِ الحنظلَةِ: طعمُها مُرٌّ ولا رِيحَ لهَا

«Віруючий, який читає Коран, подібний до солодкого лимону, який має приємний запах та приємний смак. Віруючий, який не читає Коран, подібний до фініка, який не має запаху, але солодкий на смак. Лицемір, який читає Коран, подібний до базиліку, який має приємний запах, але гіркий на смак, а лицемір, який не читає Коран, подібний до колоквинту, який не має запаху і гіркий на смак».

Дорогі мусульмани!

Отож, у вищенаведених хадісах роз’яснюється височайше місця священного Корану, а також проясняється високий ступінь читця Великого Корану, який, не розлучаючись з ним, міркує над ним та втілює його; невідлучно читає його і тим самим стає величезною силою на шляху усього добра, не залишаючи Коран пилитися на полиці і на зачиняючи його у шафі забутим та закинутим, адже у такому випадку володар його стане із числа тих, то зазнав невдачі, нехай збереже від цього Аллах.

Так читайте ж Коран, дорогі брати, і старайтесь правильно читати його, міркуйте над ним як слід, візьміть його рішенням для усіх ваших проблем, живіть ним та міцно тримайтесь за нього, щоб ваш смак та запах були приємними та хорошими. І після цього ви будете у перших рядах носіїв заклику у цьому житті, а також будете у перших рядах у Раю, Судного дня, коли скажуть вам: «Читай та підніми себе!». І цим самим ви будете із тих, хто заслуговує велику перемогу та успіх, а головне – вдоволення Всевишнього Аллаха.

وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِين

«Повідом же віруючим благу звістку» (33:47)

На сьогодні ми обмежимось цим, щоб продовжити наші міркування у найближчих випусках, з дозволу Аллаха. А до цього ми прощаємось з вами у надії на швидку зустріч. Нехай убереже вас Аллах. Дякуємо вам за вашу увагу. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Головне меню